Projede meydanın ilçe içinde bir odak noktasına dönüştürülmesi, çevresindeki konut, ticaret ve eğitim alanlarını birbirine bağlayan, günün her saati kullanıma açık kamusal bir yaşam merkezi yaratılması hedeflenmiştir.
Halkalı’da, Küçükçekmece Belediyesi tarafından yapılması planlanan Halkalı Meydan Projesi, tarımsal bir yerleşimin, zamanla bir “Kültür ve Kent Merkezi” olarak kazandığı kimliğinin vurgulanması ve ilan edilmesini amaçlayan bir “Kentsel Tasarım Projesi”dir. Projede meydanın ilçe içinde bir odak noktasına dönüştürülmesi, çevresindeki konut, ticaret ve eğitim alanlarını birbirine bağlayan, günün her saati kullanıma açık kamusal bir yaşam merkezi yaratılması hedeflenmiştir.Bölgedeki kentsel sorunların tanımlanması ve bunlara yönelik çözüm önerilerinin getirilmesi tasarım kararlarının belirleyici unsurlarıdır.Bu sorunlar; bölgedeki trafik yoğunluğunun çok olması, yayalar için güvenli geçitlerin olmaması, çevre sakinleri için her yaşa hitap eden toplanma, sosyal ve etkinlik alanlarının eksikliği gibi sıralanmaktadır. Bu sorunların çözümü ile birlikte; çevresel verilere duyarlı, insan ölçeğinde tasarım anlayışı olan, kolay okunulabilir, kolay erişimli, her noktadan algılanabilir, yeşilin sürekliliği, işlevsel değişimle devamlılığı sağlanan niteliklerde bir yapı hedeflenmiştir.Binanın farklı boyuttaki üçgen formların bir araya gelmesiyle oluşan morfolojik yapısı, mekânlara farklı biçimsel yaklaşımlar kazandırmıştır.
Tasarımın merkezini, bütün yüzeyleri rampalar ve merdivenlerle birbirine bağlayan açık bir meydan oluşturmakta. Meydan, hem yapının kalbini oluşturan bir etkinlik merkezi, hem de çevresini saran mağazalara gerek görsel, gerekse dolaşım anlamında hizmet veren çok işlevli bir alan olma özelliği taşımakta. Meydan genelinde zeminde, farklı renkte döşeme malzemesi kullanılarak bir doku elde edilmekte. Bu farklılaşma ile açık anfi alanı, tören yapılabilecek düz gösteri ve toplanma alanı ve öteki etkinliklere yönelik yeşil, su öğeli meydancıklar oluşmakta. Meydan kotu aşağı indirilerek çevresine içe yönlendiren bir odak noktası yaratılmıştır. Bu şekilde trafik kirliliği ve gürültüden yalıtılmış, koru ile bağlantı yapabileceği bir kota getirilmiştir. Meydan çevresini tanımlayacak olan çerçeveyi ise kuzeyinde cafe, restoran gibi ticari birimler, batısında meydana açılan anfitiyatro işlevinde merdivenler, güneyinde koru alanı, çocuk atölyesi ve çay bahçesi, doğusunda ise sanat faaliyetlerinin görüldüğü sergi salonu gibi mekânlar oluşturmaktadır.
Her noktadan meydanın merkezine erişim sağlanmış, bu erişimlerin her birinin farklı nitelikte olmasına özen gösterilmiştir. Bu şekilde kullanıcılar için dinamik bir meydan anlayışı sunulmuştur. Bölgede trafik yükünü azaltmak için yaya akışı alt ve üst geçitlere alınarak, çevredeki koru alanı, cami, Sabahattin Zaim Üniversitesi, yeni belediye binasına kesintisiz ve güvenli bir yaya akışı sağlanmıştır. Cami önündeki araç yolu kaldırılarak cami meydan ile bütünleştirilmiştir. Bu şekilde toplanma alanı oluşturulmuş ve caminin doğusundaki yeşil bahçe ile meydan birbirine bağlanmıştır. Bölgede yeşil yoğunluğu fazla olmasına karşın bir süreksizlik söz konusudur. Sürekli bir yaya aksı ile kesintisiz olarak ve sert zemin-yeşil alan ilişkisi devingen bir şekilde alana yayılmıştır. Bu şekilde yeşil-sert zemin oranı dengelenmiştir. Her yaş grubundan insanın kullanabileceği niteliklere sahip bir meydan anlayışı geliştirilmiştir. Bunun için caminin çevresi yaşlıların gün içinde zaman geçirebilecekleri kapalı, yarı kapalı ve gölgelendirilmiş sosyal mekânlar olarak değerlendirilmiş, çay bahçesi, yeşil alan ve su öğesi birlikte düşünülmüştür. Hemen bir üst kot ise yaşlı-torun ilişkisi göz önünde bulundurularak çocuk atölyesi ve çocuk oyun alanları olarak değerlendirilmiştir.
*Bu proje YAPI Dergisi'nin 389. sayısında yayımlanmıştır.