İltaş Evi

mimarizm.com / 25 Ocak 2021
Eren Tümer Mimarlık Ofisi, Adana Çınarlı Köyü'nde yer alan İltaş Evi Projesi'nde olabildiğince net ve işlevsel olmayı, aynı zamanda projenin, üretildiği coğrafyaya yabancılaşmamasını hedeflemiş.

Bir rivayete göre Çınarlı ismi, 1.500 yıllık bir Çınar ağacından gelir. Köyde taş yapılar daha ilk bakışta göze çarpar ve köyü hızla yaklaşmakta olan plansız kentleşmeye karşı direnmekte olan tarım alanları çevreler.

Mevcut doku

Bu noktada, gerek malzeme, gerekse de tasarım dili ile coğrafyanın ve yaşama kültürünün birikimini yapıya yansıtmak önem kazanır.

590 metrekarelik alanda yer alacak olan yapının tasarımında, geleneksel olan ile günümüz yapı malzemelerini bir arada görebilme düşüncesi etkin rol oynamıştır. Öte yandan kapalı alan kullanımındaki sınırlama talebi, tasarımda (iklimi de göz önünde bulundurarak) daha fazla açık/yarı açık alanları kullanmaya yönlendirmiştir. Plan şemaları, Türk Evleri’nin “L” ve “U” tipli planlarındaki esnekliğe öykünmektedir.

Türk Evi

Zemin Kat

Birinci Kat

Avlulu yerleşim kararı, kullanıcısının yarı açık alan kullanımını güçlendirebilmek için alınmıştır. “U” biçimli şemanın daha uzun olan kolu batı yönünde tasarlanmış ve böylece avluyu batı güneşinin rahatsız edici etkisinden korumak hedeflenmiştir. Güney ve doğu yönünde şeffaf bir cepheye sahip olan yapı, kuzey ve batı cephelerinde ise çok daha dar açıklıklara sahip bir taş duvar biçiminde tasarlanmıştır.

Vaziyet

İltaş Evi, tüm malzemeleri ve kullanım biçimiyle olabildiğince net ve işlevsel olmayı, aynı zamanda da üretildiği coğrafyaya yabancılaşmamayı hedeflemektedir.

Alan

Eskiz


İltaş Evi - Resim Galerisi

Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :