Reeder Homes

mimarizm.com / 05 Eylül 2023
Samsun’da yer alan Reeder firmasının çalışanlarının konaklamasını sağlamak amacıyla tasarlanan Reeder Homes projesi Kalender Mimarlık'a ait.

Tasarlanan konut yapısı, Samsun Belediyesi’ne bağlı olan Atakum ilçesinde. Proje, fabrikası Samsun’da olan Reeder firmasının çalışanlarının konaklamasını sağlamak amacıyla tasarlandı.

Yapı, çekme mesafeleri dikkate alınarak bulunacağı parsele konumlandırıldı. Projenin zemin katında bir oda ve bir yaşama alanından oluşan, bahçe kullanımı imkânı olan iki daire var. Normal katlardaki daireler, iki katlı. Daire girişlerinin üzerindeki daireye ait olan balkonlar, girişleri tanımlamakla birlikte daire giriş saçağı görevi de görüyor.

Bu dairelerde, yaşama alanı ile yatma alanı iki farklı katta tasarlanarak mahremiyet sağlandı. Aynı zamanda, bu alanların farklı katlarda olmaları ile kapı kullanmadan mekânları ayırmak amaçlandı. İki katlı dairelerin her bir katında farklı cepheye bakan balkon bulunuyor. Bu da hem iç mekânda hem de iç mekândan dışarıya bakışta daire sahibine, mekânı farklı açılardan kullanma ve deneyimleme imkanı sunuyor.

 

Dairelerde mümkün olduğunca dışarıyla etkileşim kuran mekânlar kurgulanmaya çalışıldı. Bu mekânlar, sakinlerin birbirleri ile sosyalleşmelerine de olanak sağlıyor.

Denize yakın ve ılıman iklime sahip olan bölgede, yapıdaki dış mekân kullanımı maksimum tutulmaya çalışıldı. Yapının kat koridorları cephede, dış mekân olarak çözümlendi. Kat koridorlarındaki daire girişlerinin aynı zamanda teras gibi kullanılabilmesi de mümkün. Bu şekilde, dairelerin açık mekân kullanımı artırıldı. Kat koridorlarında kullanılan güneş kırıcılar, fonksiyonel elemanlar olmasının yanında yapının cephesine hem derinlik hem de dinamizm katıyor. Yapının her cephesi farklı bir karakter taşıyor, ama kullanılan malzemeler ve doluluk boşluk oranlarıyla bütünde bir uyum içerisinde. Yapıya girenler önce merdiven ve asansörün olduğu kütleye giriyor. Oradan açık mekâna yani kat koridoruna çıkıyor. Sonra daireye giriyor. Bu kullanım ile yapı, klasik kapalı bir apartman olmasının ötesine geçiyor.

Zemin Kat Planı

1-3 Kat Planı

2-4 kat planı

Mekânsal kurguda; yapının girişi, çekirdek, daireler, koridorlar birbirinden fonksiyonel olarak ayrışmasının yanında kütlesel olarak da ayrışıyor. Tasarımdaki basitliğin ve fonksiyonel dağılımın bir sonucu olarak, fonksiyonel ayrım ve plan, yapının dışından da algılanabiliyor.

Vaziyet Planı


Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
  • Hasan Aydın geçen yıl Yenilikçi bir anlayış ile farklı bir tasarım yapmışsınız. Aklınıza emeğinize sağlık. Farklı başarılara daha çok imza atmanız dileğiyle, kutluyorum.
  • Ezgi Kalender geçen yıl Çok teşekkürler Hasan Bey.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :