Yaklaşık 80 yaşında bir taş ocağını Kapadokya Bölge Müzesi olarak tasarlayan Yalın Mimarlık'ın çıkış noktası, kayanın dönüşmüş halini tüm izleri ile korumak olmuş.
Kapadokya, daha henüz oraya tam varmadan sizi kuşatan bir yer. Eşsiz bir coğrafya, topografya; bitki örtüsü, sorunları, yolu, dağı ve kayasıyla sizi alıverir. Başka başka yerlerinde anladığınız, algıladığınız katmanlar, üst üste hızla büyülü bir bulutun üzerine işlenmeye başlar. Yukardan baktığın kaya oyuntuları, çıplak ufukta beliren, nereye ait olduğunu kavrayamadığın garip dağlar, hepsinin içinden geçen çeşitli renk ve dokularda vadiler, garip kentleşme... Doğanın hakimiyetinde, insanın ürettikleri ile de biçimlenmiş, tarifi ve anlaması çok zor bir “yer” Kapadokya. Anlamak için seve seve daha çok vakit ayıracağınız bir yer burası..
Kapadokya Bölge Müzesi, Orta Anadolu’da önemli tarih öncesi ören yerleri barındıran Kapadokya ve etki alanlarına yoğunlaşacakır. Amaç, Kapadokya örnekleri üzerinden Anadolu arkeolojisinde daha az bilinen doğa ve insanlık tarihine ışık tutmaktır. Tarih öncesi yaşamı ve çevreyi farklı temalar çerçevesinde ele alan bu müze belli bir dönem ve yere odaklanırken, Kapadokya’da yer alan örenyerlerinin eserlerini sergileyecek ancak tarihöncesi insan ve doğa birlikteliğini ve bölgeler arası alışverişi anlatmak için temalar çerçevesinde ilgili örenyerlerine de göndermeler yapacaktır. Böylece müzede anlatılan tarihöncesi döneme ait hikaye Anadolu’da, özellikle, neolitiğin gelişmini Mezopotamya, Kafkas ve Balkan bağlantılarıyla ele alacaktır.
İlkbaharda taş ocağı
Çevre Renk/Doku/Peyzaj
Kayaya yakından bakış
Kayanın içinden
Müze Fikri
Kapadokya Bölge Müzesi olarak tasarlanan alan yaklaşık 80 yaşında bir taş ocağıdır. Tasarımın temel çıkış noktası bu eski taş ocağını Kapadoya Müzesi olarak yeniden işlevlendirirken kayanın dönüşmüş halini tüm izleri ile korumaktır.
Bu fikirle birlikte taş ocağı bloğu kısmen güçlendirilerek müze, çok amaçlı salon, ve kütüphane olarak yeniden işlevlendirildi. Ancak bu arındırma ve koruma fikrini hayata geçirebilmek için kaya bloğunun içinde olamayacak işlevler için bir çözüm üretmek gerekliydi.
Giriş Yapısı
Karşılama yapısı olarak kurgulanan yapı kayanın içinde olamayacak, kitle turizminin kirletici etkisinide göğüsleyecek bir blokaj yapısı olarak kurgulandı. Restoran, hediyelik eşya dükkanları, bilet satışı gibi işlevlerin yanında otobüs ve araçların park alanıda söz konusu bölgede çözümlendi.
Bu karşılama yapısı yapılırken söz konusu alan yeniden ufak bir taş ocağı şeklinde ele alındı. Böylece eski taş ocağının var olma şekline parallel bir fikirle alandan çıkarılan taşlarla üretilen, peyzajında bu şekilde varolduğu bir tasarım üretmek mümkün oldu. Bu ufak taş ocağından çıkan malzemeler sadece karşılama yapısını inşa etmek icin kullanılmadı, aynı zamanda kaya müze icin temel yapı malzemesi olarak da kullanıldı. Kaya içindeki blokajlar yönlendirmeler ve peyzaj elemanı olarak kayanın çeşitli büyüklüklere ebatlanmış halleri değerlendirildi.
Coğrafyadan çıkan kayanın tekrar kendine yer bulduğu bir çeşit iyileştirme ve sakince adapte olma projesidir Kapadokya müzesi… Var olmak icin yeni birçokşey yapmaya çalışmaktansa olup bitene sığınmak…
Vaziyet Planı