Ankara Ofis Kulesi, Boston merkezli Anmahian Winton Architects firması tarafından, rggA Mimarlık’ın sağladığı yerel danışmanlık, proje müellifliği ve saha kalite yönetimi hizmetleri desteğinde tasarlandı.
Ankara Ofis Kulesi, yakındaki eğitim ve araştırma enstitüleri üzerine yatırım yapma ve teknopol modeliyle ilgilenen yerli ve yabancı yüksek teknoloji şirketlerine hizmet vermek için tasarlanmış spekülatif bir ofis binasıdır.
Proje, şehir merkezi ile Ankara’nın batısını bağlayan Eskişehir Otoyol aksı üzerinde kentsel anlamda önemli bir rol oynar. Bir yandan çok katlı konut yerleşmesine komşu iken tam ters taraftan yaya, metro ve otoban gibi ulaşım ağınca çevrelenmiştir. Buna karşılık, bina bambu korusunun oluşturduğu tampon bölge ile otobandan ayrılan, yaşanabilir bir kentsel bahçe yaratmak için geri çekilmiştir ve komşu mahalleler ile ulaşım aksı arasında kritik bir yaya bağlantısı sağlamaktadır.
Proje, büyük ölçekli yatay ahşap panjur yığınını örten minimal geometrideki cam hacimin yemyeşil bir bahçe içinden yükselmesi ile oluşan ifade basitliği ile çevresinden ayırt edilmektedir.
Bina yüksek performanslı giydirme cephe ile kaplı, dördü yer altında yer alan otopark katları olmak üzere toplam on dört katlı betonarme çerçeveden oluşur. Dar yapı oturumunun içinde çekirdeğin eksantrik bir biçimde yerleştirilmesi ve alışılmadık biçimde fazla olan kat yüksekliği, hem kesintisiz bir görüş ve kullanıcı alanlarının derinliklerine kadar gidebilen doğal ışık ile cömert alanlar yaratır.
Dışarıda yer alan yatay kayıtlar ısı kazanımının önüne geçerken, içeride yer alan ve bina cephe sistemine entegre edilmiş, kullanıcılar tarafından bağımsız olarak kontrol edilebilen güneş kırıcılar gün ışığı kontrolü sağlar. Kulenin uzun, dar oranları ve camdaki yatay kayıtların ve ahşabın ölçeği ve tekrarı projeye önem kazandıran bir soyutlamayı başarır.
Boston merkezli Anmahian Winton Architects firması tarafından, rggA Mimarlık’ın sağladığı yerel danışmanlık, proje müellifliği ve saha kalite yönetimi hizmetleri desteğinde tasarlanan Ankara Ofis Kulesi'bin inşaatı 2016'nın yaz aylarında tamamlanmıştır.
Ankara Ofis Kulesi, The Architecture MasterPrize 2017 (eski adıyla AAP)'de ve Chicago Athenaeum: Mimarlık ve Tasarım Müzesi ve Avrupa Sanat Tasarım ve Kentsel Çalışmalar Merkezi tarafından verilen Uluslararası Mimarlık Ödülleri 2018'de “En İyi Yüksek Yapı” ödüllerine değer görülmüştür.
*
Ofisler hakkında:
Anmahian Winton Architects (AW)
1992 yılında Alex Anmahian ve Nick Winton tarafından Boston’da kurulan Anmahian Winton Architects, bugüne dek Amerika’da ve diğer ülkelerde çok sayıda ticari yapı ve konut projesi gerçekleştirdi. Kurucu ortak Alex Anmahian ve Nick Winton, büyük ölçekli yapılar, endüstriyel tasarımlar ve mobilya tasarımı dahil olmak üzere AW'deki tüm projelerin tasarımını yönlendiriyor. Pek çok dergide projeleri yayımlanan ofis, tasarım alanında seçkin ödüllere layık görüldü. Ofisin en çok bilinen projeleri arasında New Hampshire’deki Gemma Observatory, Ankara Ofis Kulesi, Red Rock House, Brown Üniversitesi’ndeki Joukowsky Enstitüsü ve Boston’daki Community Rowing Boathouse yer almaktadır.
rggA Mimarlık
rggA, mimarlık üzerine düşünmek, üretmek, katılımcı ve eleştirel bir tasarım ortamı oluşturmak amacıyla 2014 yılında R. Güneş Gökçek tarafından Ankara’da kuruldu. Bugüne kadar ulusal ve uluslararası birçok projeyi başarıyla tamamlayan ofis, büyük ölçekli kentsel projelerden tek konut ölçeğine kadar çeşitli büyüklükteki ve konudaki projelere imza attı. Özellikle yerli ve yabancı büyük karma kullanımlı gayrimenkul yatırımları, üniversite kampüsleri ve otel projeleri konularında uzmanlaşan rggA, yapıların hedeflenen kalite, maliyet ve sürede tamamlanabilmesi için proje hizmetleri ile beraber mesleki kontrollük, saha yönetimi, ihale yönetimi ve danışmanlık hizmetleri vermektedir.
Bugüne kadar Türkiye, Kazakistan, Irak ve Libya’da çeşitli tasarımlar yapan ve birçoğu uygulanan ofisin projeleri World Architecture Community Awards, The Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design gibi kurumlar tarafından ödüllendirildi. Projeleri pek çok yerel ve uluslararası dergide yayımlanan rggA’nın en çok bilinen projeleri arasında Bağlum Sosyal Merkez Binası, Dubai Nhabitat, Kızılelma ve Soran Üniversitesi Kampüs projeleri yer almaktadır.