JLL Türkiye’nin yeni ofisi, ‘sitting is the new smoking’ düşüncesinden hareketle, oturarak çalışma düzeninin, çalışanların sağlığına zarar verdiği bilinciyle tasarlandı. Uygulamada çalışanları sık sık yerlerinden kalkarak hareket etmeye yönlendirecek yenilikler söz konusu...
JLL’nin yeni ofisi, Tetris’in Türkiye’deki ilk projesi. Bu proje, yaşadığı şirket birleşmesinin ardından merkez ofisinde 200’ün üzerinde çalışana ev sahipliği yapan JLL Türkiye’ye konforlu ve verimli bir ofis ortamı sunuyor.
Tetris ekibinin JLL Türkiye ofisi içerisindeki çalışma alanı.
JLL Türkiye, Maslak Link Plaza’daki yeni ofisine taşınırken ofis alanı 1450 metrekareden 2600 metrekareye çıktı. Yeni ofis az sonra detaylarını okuyacağınız şekilde tasarlanmasaydı en az bir kata daha ihtiyaç duyulacaktı. Bu da metrekarede yüzde 25 azalmaya denk geliyor. Bu azalmanın yanı sıra ofisteki kafeterya, yarı resmi toplantı alanları ve telefon odaları da 3-4 kat arttı.
Keson da yok, çöp kutusu da
JLL Türkiye’nin yeni ofisinde öncelikle çalışanların daha çok hareket etmesini sağlamaya yönelik önlemler göze çarpıyor. Bu ofiste ayakta çalışmaya imkan veren bireysel masaların yanı sıra, ayakta toplantı yapmaya teşvik eden toplantı odaları da bulunuyor. Çalışanların masalarında keson ve çöp kutusu yok. Çantasından bir şey almak ya da çöp atmak isteyen çalışanların ayağa kalkıp biraz hareket etmesi gerekiyor.
Önceden sadece asansörle birbirine bağlı olan 3 kat, hem ofiste iletişimi artırmak hem de ‘hareket’i desteklemek için iç merdivenle de birbirine bağlandı. Bunlara ek olarak çalışanlar molalarında giriş katta bulunan JLL’ye özel bahçede yürüyüş yapabiliyor.
‘Ownership değil membership’
Açık ofis artık Türkiye piyasasında kabul görmüş bir sistem, ancak JLL ofisinde açık ofis düzeninin ötesinde aktivite bazlı çalışma söz konusu. Çalışanların yüzde 70’inin ofiste sabit bir masası bulunmuyor. ‘Ownership değil membership’ (Sahiplik yerine üyelik) ilkesiyle, çalışanlar, ofise geldiklerinde kendilerine ayrılan masalarda değil, o anki ihtiyaçlarına göre uygun alanları kullanıyor. Böylece ofisteki alanlar ihtiyaca göre ve daha verimli bir şekilde kullanılıyor. Yöneticilere ayrılan alanlar bile, ihtiyaç dahilinde diğer çalışanlar tarafından kullanılabiliyor.
Yönetici odası
Personel aksı üzerinde ulaşılabilen ortak çalışma ve toplanma alanı, bu katın tamamına hakim doğanın ana renklerini taşıyor. Ofisin en büyük toplantı odasına dönüşebilen bu alan, gayriresmi ve gizlilik gerektirmeyen tüm toplantılar için kullanılabilme özelliğine sahip. Bütün ofisin bir arada olabileceği, sunumların, tartışmaların oturarak izlenebileceği bir alandan söz ediyoruz. İster 4 kişi, ister 100 kişi bu alanda toplanıp bir arada çalışma imkanı bulabiliyor. Mobil oturma elemanları, ekran duvarı önünde toplanarak geniş ve kullanışlı bir sahneye dönüşebiliyor.
Sahneye dönüşebilen ortak çalışma ve toplanma alanı
Kütüphane sessizliğinde alanlar
Ortak çalışma alanının bir yanında cam ve akustik elemanlarla izole edilmiş 'sessiz bölge' yer alıyor. Bu alan kütüphane sessizliğinde bir mekan. Acil cevap verilmesi gereken bir telefon geldiğinde aynı mekanda bulunan telefon odaları kullanılabiliyor. Bu sayede sessizliğin korunması sağlanıyor.
Geniş kafeterya alanı gibi yarı resmi toplantı odaları ile JLL’de toplantılar artık odalardan dışarı çıkıyor. Çalışanlar özellikle iç toplantılarının büyük bir bölümünü bu alanlarda yapıyor.
Çevre dostu ofis
Tüm bunlara ek olarak, yakında toplantı odaları ve masaları JLL’nin kendi mobil uygulaması üzerinden rezervasyon sistemiyle yönetilmeye başlanacak. Örneğin çalışanlar bir gün önceden, ertesi gün çalışacağı alanı rezerve edebilecek.
LEED CI Platinum yeşil bina sertifikası Türkiye’de bu zamana kadar sadece 'Gold' seviyesinde alındı. JLL Türkiye 'Platinum' kategorisinde bir sertifika alma hedefiyle ilerliyor. Türkiye’de ilk olsa da dünyada bunun başka örnekleri var. Hong Kong’taki JLL ofisi ise bu sertifikayı en yüksek puanı sağlayarak aldığı için ayrı bir konumda.