AS Architects imzası taşıyan Pekerler İnşaat Genel Merkez Binası'nın iki yönlü olarak konumlandırılması ve bu iki yönlü hareketin yapının içerisinde yarattığı saydamlığın hissedilebilir olması, aynı zamanda var olan ölçeğin uygunluğu tasarım sürecindeki deneyimi zenginleştirmiş.
Pekerler İnşaat Genel Merkez Binası, Ankara’nın Çankaya bölgesinde yer alan İlkbahar semtinde, bir cephesi Doğukent Bulvarı’na bir cephesi ise Turan Güneş Bulvarı’na dönük olacak şekilde konumlanmaktadır. Yapı beş adet büro katı ve bir adet kapalı otopark katı olmak üzere toplam altı kattan oluşmaktadır.
Proje işlevinin yoğun bir kurgudan çok, konforu, refahı ve deneyimi ifade edecek öğeleri barındırma gereksinimi, tasarım ekibinin deneyimleri, işveren beklentileri ve teknik ölçütler üçgeninde kolaylıkla çözümlenebilen bir sürece olanak sağlamıştır. Bununla birlikte, yapının iki yönlü olarak konumlandırılması ve bu iki yönlü hareketin yapının içerisinde yaratılan saydamlık sayesinde hissedilebilir olması, aynı zamanda var olan ölçeğin de uygunluğu tasarım sürecindeki deneyimi zenginleştirmiştir. Böylelikle, ilk önce arazinin genellikle cephe içermeyen ve dışarıdan algılanmayan noktalarında konumlandırılan dolaşım merdiveni dinamik bir öğe olarak ön cepheye yerleştirilmiş ve iki kat boyunca devam eden, ferah bir giriş alanı ile desteklenerek bina-cadde-iç mekân ilişkisi vurgulanmıştır. Aynı kurgu çerçevesinde kullanılan saydam bölücüler yapı içerisine adım atıldığı andan başlayarak iç ve dış dünyanın zenginliğini birbirine bağlayan bir yaklaşımı ortaya koymaktadır.
Bununla birlikte, cephe kurgusu ön planda tutularak, cephenin ısı ve ışık performansını dengeleyecek elemanlar tercih edilerek, bütün bu elemanlar cepheyi ölçeklendiren ve üçboyutlu derinlikli bir yapıya kavuşturan çerçevenin içerisine yerleştirilmiştir. Bu doğrultuda, giydirme cephe tekniği uygulanarak, porselen seramik cephe kaplaması kullanılmıştır. Aynı zamanda, cephe üzerinde hem işlevsel hem de estetik bir bütünlük yaratmak amacıyla güneş kırıcı elemanlar ve ızgara sistem paneller tercih edilmiştir.
Projenin iç mekân tasarımı var olan işlevin gerektirdiği kurgu çerçevesinde, geniş VIP ve yönetici odalarını, personel bölümlerinde ise özel büro bölümlerini barındıracak şekilde planlanmıştır. Açık büro sistemleri yerine özel büro düzenlemesi ile kırk kişinin çalışmasına olanak sağlanmış fakat açık bürolardan oluşan bir düzenlemenin tercih edilmesi halinde yönetici büroları da dahil olacak şekilde toplam seksen kişilik bir çalışma ortamı yaratılması öngörülmüştür.
YAPI Dergisi’nin 424 / Mart 2017 sayısında yayımlanmıştır. Dergiden daha fazla makale okumak için akıllı telefon ve tabletlerinize derginin dijital uygulamasını ÜCRETSİZ olarak buradan yükleyebilirsiniz.