Genel çalışma alanlarını vurgulayan renkler dışında, doğal taş, cam, metal ve ahşap gibi doğal malzemeler, kurumsal kurguyu vurgulayan renk ve ürün kombinasyonlarında ve binaya özel tasarlanan bütün ayrıntılarda tercih edilmiştir.
Polimeks İnşaat’a ait 8.000 m2 kapalı kullanım alanına sahip Aşkabat İdari Binası, mimaristudio ekibinin 3 aylık tasarım ve proje çalışmaları ile 2013 yılı içinde yaşam bulmuştur. Merkez, 3 çalışma, 1 yönetim, 1 yönetim ağırlama - restoran ve sosyal faaliyet katı olmak üzere toplam 6 kattan oluşmaktadır. Mimari projesi Polimeks İnşaat tasarım grubuna ait yapının, mimaristudio ekibi tarafından gerçekleştirilen içmimari tasarımı, firmanın her geçen yıl gelişen iş hacmi ve yenilikçi vizyonuna yanıt verebilecek biçimde kurgulanmıştır. Yapı, merkezinde yatay ve düşey dağılım aksı olan bir çekirdek ve çevresinde kurgulanan iki bloktan oluşmaktadır. Çağdaş bir tasarım yaklaşımına sahip ana giriş ve karşılama holü, aynı zamanda kurumsal bir etki bırakacak biçimde ele alınmıştır.
Özellikle bu katın devamında yer alan çekirdek alanında, geçmişten günümüze gerçekleştirilen önemli Polimeks projeleri vurgulanmıştır.Yönetim katı dışında çalışma alanları açık ve saydam bir çalışma düzeninde planlanmıştır. Farklı çalışma birimleri, bulundukları katlar için düşünülen farklı renklerle birlikte tanımlanmıştır. Bununla birlikte yönetim katında her birim, gereksinimlerine göre bağımsız olarak ele alınmış ve tasarlanmıştır. Kullanılan yapı malzemeleri, renk ve detayları ile genel çalışma alanlarından farklı bir çizgide, kurumsal bir dilde düşünülmüştür. Katta ana eksen, karşılama alanı ve buna bağlanan bir dağılım holü şeklinde planlanmıştır. Firma kurucularının ayrı bir bekleme alanına sahip olduğu katta, yönetici çalışma birimlerinin yanında, toplantı mekânları da tasarlanmıştır. En üst katta ise teraslı bir ağırlama alanı bulunur.
Binanın en alt katı, çalışanların kullanımına açık yemek, spor ve oyun faaliyetlerine ayrılmıştır. Özellikle yemek alanı, çalışan profiline uygun şekilde bir firma yemekhanesinden çok dinamik bir yeme-içme ve dinlenme mekânı olarak düşünülmüştür. İçmimari tasarım yaklaşımı içinde genel çalışma alanlarını vurgulayan renkler dışında, doğal taş, cam, metal ve ahşap gibi doğal malzemeler, kurumsal kurguyu vurgulayan renk ve ürün kombinasyonlarında ve binaya özel tasarlanan bütün ayrıntılarda tercih edilmiştir. Aydınlatma tasarımı, binanın içmimari çalışmaları ile birlikte her kata özel olarak ele alınmıştır.
Bütün katlardaki mekânların günışığı düzeyleri saptanmış, çalışma konforunu sağlayacak aydınlık düzeyleri hesaplanmıştır. Çalışmalarla, gerek tavan planı kurgusu, gerekse renk ve ürün tipleri ile mekân tasarımlarını tamamlayan bir aydınlatma konsepti ortaya konmuştur. Bu kurguyla da genel çalışma birimleri, ana karşılama holü, yönetim alanları ve restoran bölümü gibi sosyal alanlarda farklı tip ve özellikte ürünler tercih edilmiştir. Bulunduğu coğrafyada hayata geçirilen projelerin aksine, modern, yenilikçi bir tasarım yaklaşımı ile tasarlanan binanın, mekânların birer parçası ve tamamlayıcısı olan çoğu ürün de yine bu proje için mimaristudio tarafından tasarlanmış ve projelendirilmiştir. Bu bağlamda tasarım yaklaşımı ve genel çizgisi ile bölgede bir ilk sayılabilecek yapı, firmanın Türkmenistan içindeki merkezi olmasının yanında, lider ve vizyoner kimliğini de temsil etmektedir.
*Bu proje YAPI Dergisi'nin 395. sayısında yayımlanmıştır.