Bolu Yüzme Merkezi

06 Temmuz 2015
Bolu Yüzme Merkezi‘nin mimari tasarımında iklim koşulları, yön, uygulanabilirlik ve tesisin işletme ekonomisi ön planda tutulmuş, mimari proje, açıların ve eğimin okunabileceği, hareketli bir dilde çözümlenmiş.

Bolu Yüzme Merkezi; tam olimpik yüzme havuzu, atlama havuzu, sosyal ve spor alanlarından oluşan bir projedir. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın yatırım programında olan bu proje, Karaçayır’da gelişmekte olan spor köyünün bir parçası olarak yer almaktadır. Proje alanı; yakın çevresindeki büyük park alanı, sosyal tesisler ve açık - kapalı spor tesisleri ile şehrin yaşayan ve en canlı noktalarından birindedir. Arazinin bu önemli konumu göz önünde bulundurularak geliştirilen tasarımda, kendi içine dönük ve kapalı bir tesis yerine; rekreasyon alanlarıyla bütünleşen, şehrin bir parçası olarak işleyen ve halkı spora özendirmeyi hedefleyen bir tesis yaratma fikri benimsenmiştir. Bu doğrultuda; Bolu Belediyesi ile görüşülüp gereksinim duyulan otopark alanları belirlendikten sonra, tesis ile anayolu bağlayan “yeşil bir aks” oluşturulmuştur. Bu yeşil aksın devamında, mevcut park ve sosyal alanlar yer almaktadır. Bu aks; yalnızca binaya ulaşımı sağlayan bir yol olarak değil; halkın ve sporcuların zaman geçirebileceği, sosyalleşebileceği ve tesis çevresindeki koşu parkurunda spor yapabileceği, canlı ve yaşayan yeşil bir kamusal alan olarak planlanmıştır. Bu tasarım ilkesinin altında, şehre değer katan, dinamik bir cazibe merkezi oluşturma fikri yatmaktadır.



Bolu Yüzme Merkezi‘nin mimari tasarımında iklim koşulları, yön, uygulanabilirlik ve tesisin işletme ekonomisi ön planda tutulmuştur. Yoğun kar yağışı alan bölgede; çatı eğimleri yüksek tutulmuş ve bu eğimlerden yola çıkılarak mimari proje, açıların ve eğimin okunabileceği, hareketli bir dilde çözümlenmiştir.Yapının; bir spor yapısı olması da açılarla yakalanan dinamik etki ile pekiştirilmiş ve spor müsabakalarındaki hırs ve harekete göndermelerde bulunulmuştur. Binanın giriş cephesi; kuzey yönüne açılması nedeniyle büyük ölçüde kapalı yüzeylerle çözümlenmiştir. Güney cephesine ise, havuz alanlarının cepheleri yerleştirilerek ışık alımı sağlanmıştır. Binaya yönelen ana aksın; esas kullanıcılar olan sporcu /idare /antrenör /halk ve hakemlerin girişine açılması; yalnızca yarışma zamanlarında kullanılacak olan protokol ve seyirci girişlerinin ise yan cepheden kullanılması planlanmıştır.



Yapı; statik açıdan birbirinden bağımsız 3 farklı kütleden oluşmaktadır. İlk kütlede; servis alanları, ikincisinde tam olimpik havuz ve seyirci tribünleri ve üçüncü kütlede ise atlama kulesi ve havuzu bulunmaktadır. Mimari planlamada; atlama havuzu ve tam olimpik yüzme havuzu kütleleri, birbirlerinden ayrı olarak çözümlenmiştir. Bu planlamadaki amaç, havuz yapılarında en büyük giderlerden biri olan ısıtma - soğutma giderini düşürmektir. Bu sistemle; bina otomasyon sistemi kontrol edilerek, havuzun yalnızca bir bölümü kullanıldığında öteki bölümün iklimlendirme sistemi kapalı kalabilecek ve ısıtılan/soğutulan hacim miktarı ciddi oranda düşecektir. Ayrıca havuz ölçülerinin uygunluğu sayesinde, atlama havuzu antrenman havuzu olarak da hizmet verebilecek ve bu sayede çok daha küçük bir hacimde sporcuların antrenman yapmasına olanak sağlanacaktır. Bu unsurlara ek olarak; tesisin giderlerini karşılayabilmesi ve çokamaçlı olarak kullanılabilmesi için fitnes salonu, sauna ve masaj odası, kafeterya ve çokamaçlı salonlar planlanmıştır.



*Bu proje YAPI Dergisi'nin 394. sayısında yayımlanmıştır. 

Bolu Yüzme Merkezi - Resim Galerisi

Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :