Bahadır Kul Architects imzalı Gaziantep Stadyumu, sanayi ve konut bölgelerinin kesişiminde önemli bir odak noktası oluşturuyor.
Dünyanın en büyük mozaik müzesi Zeugma’ya ev sahipliği yapan Gaziantep’te bulunan stadyum, şehir merkezine 10 km uzaklıkta, Şehit Kamil ilçesi Beylerbeyi mahallesinde Gençlik ve Spor Bakanlığı’na devredilen 106.000 m2’lik arazide yer almaktadır.
Stratejik bir noktada bulunan Gaziantep Stadyumu, karayollarıyla olan bağlantısı sayesinde sanayi ve konut bölgeleri arasında bağlantı noktası oluşturan bölgede konumlandırılmış olup, stadyuma farklı ulaşım araçları ile erişilmektedir.
Vaziyet Planı
Kesit
Sanayi ve konut bölgelerinin birleşim noktasında inşa edilen yapı, iki dokunun birleşiminde önemli bir odak noktası olmuştur. Stadyum büyüklüğü, mimari tasarımı ve bulunduğu konum itibariyle kentin simge yapısı olarak geçmektedir.
Gaziantep, egemen Akdeniz iklimi etkisi altında olduğu için cephenin güney kısımlarında güneş kırıcılar kullanılmıştır. Yapı kabuğunda ise Gaziantepspor’un renkleri olan kırmızı ve siyah belli bir uyum içerisinde tasarlanmıştır. Stadyumun mozaikleri andıran dış görüntüsü, şehrin tarihini ve kültürünü yansıtmaktadır.
UEFA ölçütlerine uygun 33.000 kapasiteli olarak tasarlanan stadyumun tribün yerleşimi, doğu-batı ve kuzey-güney olarak adlandırılmıştır. Her tribün altında izleyiciler için yeterli sayıda WC ve büfe alanı tasarlanmıştır.
Konforlu ulaşım için tasarlanan otopark alanları tasarımın önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Stadyumun tribün altları, bireysel branşlar için kullanılacak 12 spor salonuyla değerlendirilmiştir.
* Bu proje, YAPI Dergisi’nin 433 / Aralık 2017 sayısında yayımlanmıştır.