Şebnem Hoşkara ve ekibinin projesi, Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği Melekler Anıtı, Ulusal Mimari, Peyzaj ve Plastik Sanat Eseri Yarışması'nda üçüncülük ödülüne değer bulundu.
MİMARİ ve KENTSEL TASARIM RAPORU
A. Yarışma Alanı Analiz Bulguları
Yarışma alanı, Gazimağusa’da, İsmet İnönü Bulvarı, Eşref Bitlis Bulvarı ve Topçu Bulvarı’nın kesişiminde yer alan, ‘sulu çember’ olarak bilinen dönel kavşak ve yakın çevresi olarak belirlenmiştir. Söz konusu alan, tarihi bir liman ve üniversite kenti olan Gazimağusa’nın tarihi kent merkezi, limanı ve yeni kent merkezi ile üniversiteyi birbirine bağlayan en önemli kavşağıdır. Bu alanda tasarlanması beklenen yarışma konusu için önemli olduğu düşünülen beş ayrı başlık altında analizler yürütülmüştür. Analiz bulguları aşağıda özetlenmektedir:
A1. Doğal Çevre Analizi
A1.1 İklimsel koşullar ve Mevcut Peyzaj
Gazimağusa kentinde yer alan yarışma alanı, genel anlamda Kıbrıs’ta hakim olan Akdeniz iklim kuşağındadır. Peyzaj analizine göre yarışma alanı yakınında bulunan Eşref Bitlis Caddesi boyunca uzanan koruluk yeşil alanında bulunan çam ağaçları bu alanda tespit edilen en geniş yeşil alandır. Yaya kaldırımından altta kotta bulunan bu alan, yağmurlu günlerde su ile dolmaktadır. Çevre sakinlerinin köpeklerini de gezdirdikleri alan, kamusal bir mahalle ya da küçük ölçekli bir kent parkı olma potansiyeline sahiptir. Sulu çember içerisinde yeşil zemin, etrafında Topçular Bulvarından İsmet İnönü Bulvarına giden aks üzerinde de ayrıca yeşil bir alan tespit edilmiştir. Buralardaki peyzaj elemanları çim ve çiçek olarak gözlemlenmiştir. Ancak genel olarak yarışma alanının, yeşilden yoksun özelliği kentin bu özel noktasında bir eksiklik olarak gözlemlenmiştir.
A2. Yapılı Çevre Analizleri
A2.1 Kentsel Form ve Bina Yükseklikleri
Kentsel formu ortaya çıkarmak adına tamamlanan doluluk-boşluk analizinde bölgede yer alan ‘yoğun yapı örüntüsü’nün ayrışık yapılaşma ve düzenli olmayan (irregular) bir kent formu sergilediği gözlemlenmiştir. Dönel kavşaktaki en yüksek yapı olarak karşımıza çıkan ve tüm kent için bir nirengi noktası (landmark) oluşturan Polat Paşa Cami, yaklaşık 18-20 metre yüksekliktedir. Bunun dışında çevrede yer alan karma kullanımlı yapılar 3-4 kat yüksekliğindedir.
A2.2 Arazi Kullanımı
Yarışma alanının güneyinde Topcular Bulvarı, kuzeyinde Eşref Bitlis Caddesi ve batısında yer alan İsmet İnönü Bulvarı boyunca kullanımlara bakıldığında, bölgede, konuttan çok ticaret ve işyeri kullanımlarının daha fazla yer aldığı görülmektedir. Karma yapısal işlevler ve karma mekansal işlevlerin fazla olduğu bu caddeler boyunca yaya trafiğinin de yoğun olduğu gözlemlenmiştir. Yarışma alanı olarak verilen alanın kuzeyinde yer alan Polat Paşa Camisi, kent içinde bir nirengi noktası (landmark) özelliği taşımaktadır. Caminin bahçesi ve avlusu, kamusal toplanma alanı olarak kullanılmaktadır.
A2.3 Kentsel Hareketlilik – Araç ve Yaya Trafiği
Kentin önemli odaklarından çembere ulaşım Kuzeydoğu-Güneybatı ve Kuzeybatı-Güneydoğu doğrultularında uzanan iki farklı aks ile gerçekleştirilmektedir. Güney yönünden gelip çembere oradan da Kuzey yönüne uzanan ‘İsmet İnönü Bulvarı’nın Güney ucunda tarihi Mağusa Suriçi Kapısı ve Maraş, Kuzey ucunda ise Doğu Akdeniz Üniversitesi yer almaktadır. Aynı aks üzerinden Kuzeye doğru ilerlemeye devam edildiğinde kentin plajları, Salamis Harabeleri, Salamis Bay Otel ve hızla büyüyerek yeni çekim alanı olma yolunda ilerleyen İskele’ye ulaşılır. İsmet İnönü Bulvarı boyunca ticari mekanlar, restoranlar, kafeler, kültürel ve spor etkinliklerinin yer aldığı yapılar yer alır. Bu aks üzerinde düzensiz parklanma ve yan yollardan ile bu aks arasındaki geçişlerin çıkışların iyi tasarlanmamış olmasından kaynaklanan ciddi trafik aksamaları yaşanmaktadır. Bu aks üzerindeki diğer sorunlar yaya yollarının hem malzeme hem de biçim olarak düzensizliği hem de birçok noktada ticari işletmeler tarafından işgal edilmiş olmasıdır. Kaldırımlar üzerinde gölge yapacak ağaçların bulunmaması, bu aks üzerinde, özellikle yaz aylarında yaya hareketliliğini kısıtlamaktadır.
Kuzeydoğu-Güneybatı doğrultusunda uzanan aksın ise Kuzeydoğu yönüne, Serbest Liman girişine uzanan kısmı Eşref Bitlis Caddesi, Güneybatı yönündeki Küçük Sanayi ve Lefkoşa Çemberi’ne bağlanan kısmı ise Topçular Caddesi olarak isimlendirilmiştir. Eşref Bitlis Caddesi’nin Güney tarafında, Topçular Caddesi’nin ise her iki tarafında araç yolları ve yapılar arasında düzensiz parklanmaların yapıldığı, çoğu kez toprak olarak bırakılmış geniş alanlar bulunmaktadır. Kuzey-Güney aksına göre ticari yoğunluğun daha kısıtlı olduğu bu aksın kıyılarındaki boş alanların iyi tasarımlanmamış olması, yaya yollarının sürekli ve yeterli olmaması, yeşil alanların bulunmaması temel sorunlardır.
Yukarıda çemberden geçen akslarla ilgili olarak aktarılmış olan sorunlar çemberi çevreleyen, yol kesişimlerinde, köşelerde bulunan kamusal alanlarda da devam eder. Bu alanlarda da yaya ve araç dolaşım alanlarının tam olarak ayrıştırılmamış olması, parklanma düzensizlikleri, ağaç ve yeşil alan yetersizlikleri başlıca kentsel tasarım sorunlarıdır.
Yapılan bu analizlerde yarışma alanının Mağusa kentinin önemli bir dönel kavşağı olması nedeni ile yoğun bir araç trafiğine maruz kaldığı gözlemlenmiştir. Araziye yapılan teknik geziler esnasında özellikle Eşref Bitlis Caddesinden Topçular Bulvarına veya ters istikametinde yoğun tır trafiğinin olması, yoğun araç trafiğinin daha da yoğunlaşmasına neden oduğu gözlemlenmiştir.
Bu kadar yoğun bir araç trafiği olan bu dönel kavşak üzerine yapılacak ‘Melekler Anıt’ına yaya ulaşımın nasıl olacağı yerinde tespit edilmiştir. Mevcut durumda dönel kavşağa yaya ulaşımı Eşref Bitlis Caddesi, İsmet İnönü Bulvarı her iki yön-doğu ve batı, Topçular Bulvarı’ndan olmak üzere dört taraftan da (doğu-batı-kuzey-güney) verilmektedir.
Ancak yapılan yaya trafiği analizinde dönel kavşağa yakın kaldırımlarda karşıdan karşıya geçecek olan yayalar için tasarlanan kaldırım rampalarının mevcut lokasyonlarının yaya ve araç trafiği açısından doğru yerlerde olmadıkları tespit edilmiştir.
Eşref Bitlis Caddesi üzerinde bulunan yeşil alan (çamlık-koruluk) ve ilerisindeki Osman Fazıl Polat Paşa cami güzergahında arazi kullanımı ve bina yoğunluğu açısından bir gelişme olmaması nedeni ile burada yaya trafiği diğer akslara göre –İsmet İnönü -daha azdır. Aynı şekilde Topçular bulvarında yayaların dönel kavşak çeperindeki yaya kaldırımını değil hemen onun arkasında var olan ticaret aksı ve araç otoparkına daha yakın bir yerden olduğu tespit edilmiştir.
A3. Sosyo-Kültürel Çevre Analizi
Sosyalleşmeyi sağlayan, ortak bir kimlik oluşturarak, yaşanılan kenti sahiplenme bilincini oluşturma gibi toplumsal işlevleri üstlenen bir ‘karşılaşma veya buluşma yeri’ olarak tanımlayabileceğimiz ortak yeşil alanlar ve kamusal mekanlar (çam-koruluk bölgesi, Lalezar park, vb.) ve yine dini bir amaç için buluşulan cami ve dış mekanı; sosyal ve kültürel çeşitlilik ve kentin sürdürülebilirliği adına, kentsel yaşantının temel unsurlarından birisi olarak tanımlanabilir.
Yarışma alanı ve yakın çevresi bir bütün olarak farklı sosyo-ekonomik gruplar, mevcut yeşil alan, çeşitli kamu kullanımları ve dini kullanım ekseninde ortak kesişme noktası olarak ele alınmaktadır. Alana yakın faklı konut tipleri, çeşitli kamusal aktiviteler, bölgedeki mevcut yeşil alan ve parkların varlığı (Lalezar vs.) burada yaşayanların farklı sosyo-ekonomik ve demografik grupları temsil ettiğinin bir işareti olarak saptanmıştır.
A4. GZFT Analizi
Yarışma için verilmiş olan alanda yürütülen analiz çalışmaları ardından, bölgenin güçlü ve zayıf yönleri ile, dışsal etken olarak karşımıza çıkan fırsatlar ve tehditler ortaya konmuştur.
Ortaya konan bu GZFT analizine bağlı olarak, yarışma alanı ile ilgili vizyon ve kentsel tasarım hedefleri aşağıdaki gibi belirlenmiştir.
B. Yarışma Alanına Yönelik Vizyon, Tasarım Hedefleri ve Stratejileri
B1. Vizyon: Sonsuzluğa Yükseliş
Şampiyon Melekler’in adını yaşatmak ve trajik 6 Şubat 2023 depreminin unutulmaması için bir farkındalık yaratmak amacıyla açılan, Ulusal Mimari, Peyzaj ve Plastik Sanat Eseri Yarışması kapsamında verilen proje alanı, Mağusa kentinin can damarını oluşturan İsmet İnönü Bulvarı, Eşref Bitlis Bulvarı ve Topçu Bulvarı’nın kesişiminde yer alan, ‘sulu çember’ olarak bilinen dönel kavşak ve yakın çevresidir. Bölge içinde yapılan analizler ve sentez ile birlikte, yarışma kapsamında belirlenen ‘Şampiyon Melekler’in adını yaşatmak üzere yapılacak Melekler Anıtı ile kamusal alan düzenlemesi’ konusu; ‘tarihi özellikleri yanında, 20. yüzyılın ilk yarısına kadar giden voleybol geçmişi ile bir ‘Voleybol Kenti’ olarak da tanımlayabileceğimiz Mağusa kenti bütünü içinde, ‘kent kimliği, çevresel kalite, ekolojik denge’ ve elim bir felaket sonucunda sonsuzluğa uğurladığımız Şampiyon Meleklerimize olan ‘sevgi ve özlem’ gözetilerek ele alınmış, ve bölge için aşağıdaki vizyon ortaya konmuştur:
‘Voleybol Kenti’ Mağusa’nın yeni merkezinde, güçlü bir mimari kimlik yaratarak, Şampiyon Melekler için kent belleğini destekleyen, kentsel çevresi ile bütüncül biçimde ele alınmış, Mağusa (ve Kıbrıs) halkının aklına ve duygularına hitap eden, kullanıcıları düşündürmeye sevk eden, sadece anma ve hatırlatma işlevi ile değil günlük hayatın içerisinde, kentsel dokuyla birlikte düşünülen, mevcut peyzaj elemanları ile birlikte ele alınan ve yeni elemanlarla güçlendirilen, gündüz ve gece kent hayatına eklemlenen, sembolik anlamlar taşımanın yanında kaybedilen canlarımızın unutulmamasını sağlayacak, ‘sonsuzluğa yükselişi’ de ifade eden mekansal bir kurgu.
Bu vizyona ulaşmak üzere aşağıda belirtilen tasarım hedefleri ve stratejileri ortaya konmuştur.
B2. Genel Tasarım Hedefleri ve Stratejileri
Yeni bir kentsel çekim merkezi ve kamusal odak olmak üzere tasarlanan proje, konforlu yürüme, bekleme, oturma, görme, konuşma, oyun oynama gibi kentlilerin temel kullanıcı ihtiyaçlarına karşılık verecek olanaklar sunmanın yanında, Şampiyon Melekler için bir anma mekanı ve tüm Mağusa kenti için bir bellek mekanı olacaktır. Bu bağlamda ortaya konan tasarım, aşağıda sunulan tasarım hedefleri doğrultusunda ele alınmıştır.
1. Mağusa kent kimliğine ve kentin okunabilirliğine katkı sağlayacak bir tasarım
2. Kentsel bağlamda ‘kent belleği’ oluşturulmasına olanak sağlayacak bir tasarım
3. Yeni kamusal açık alan bağlantıları kuran bir tasarım
4. Yaya dolaşımını kolaylaştıran ve güvenli kılan bir tasarım
5. Ulaşım ve erişim kolaylığı olan bir tasarım
6. Sürdürülebilirlik ilkelerini benimseyen bir tasarım
7. Kentsel adaleti sağlayan bir tasarım
8. Esnek bir tasarım
9. Herkes için – evrensel tasarım ilkelerini takip eden bir tasarım
10. Felsefik ve sembolik anlamları olan bir tasarım
Bu hedefler doğrultusunda proje aşağıdaki stratejilerle ele alınmıştır:
1. Tüm proje alanında yerel ve iklime uygun bitkisel peyzaj elemanları kullanılarak, gerekli düzeyde yeşil alanlar oluşturmuştur. Mevcut ağaçlar korunmuştur.
2. Farklı özelliklere sahip kamusal açık alanlar, birbirleriyle bağlantılı olarak tasarlanmıştır.
3. Dönel kavşak üzerinde gerçekleştirilen tasarım ile Mağusa için yeni bir ‘düğüm noktası (node)’ ve ‘nirengi noktası (landmark)’ oluşturulacaktır.
4. Proje, geçirgen, akışkan, kolayca anlaşılabilir, güvenli ve engelliler dahil her türlü bireyin kolay hareket edebilmesine olanak tanıyan yaya dolaşım olanakları sunacaktır.
5. Proje kapsamında tasarlanacak olan kamusal açık alanlar ve içlerinde yer alan elemanlar (anıt, panolar, bitkiler vb.), simgesel/sembolik ve felsefi özellikler taşıyacak ve çağdaş tasarım çözümleri ile kente yeni bir imaj kazandıracaktır.
6. Proje, günün farklı zamanlarında ve farklı mevsimlerde değişebilen/dönüşebilen esnek ve uyarlanabilir kamusal ortamlar sunacaktır.
7. Proje içinde yer alan kentsel açık alanlar, yeşil alanları ile bir yandan görsel etki yaratırken diğer yandan hava kirliliğinin azalmasına olumlu etki sağlayacaktır.
8. Proje, evrensel tasarım ilkeleri doğrultusunda tasarlanacaktır. Proje alanı içinde yer alan farklı kotlara merdivenler yanında rampalar ile de ulaşılabilecektir. Yaya akslarında ve ve tüm kamusal açık alanlarda görme engellilere yönelik zemin dokusu tasarımı yapılmıştır.
9. Projede yer alan bitkisel peyzaj, mevsimsel stratejiler içermesi yanından sembolik anlamlar da taşıyacaktır.
10. Kamusal açık alanlar, doğru şekilde aydınlatılarak yayaların akşamları mekanları kullanma güvenliği sağlanacaktır.
11. Projenin odak noktasını oluşturan Şampiyon Melekler Anıtı, çağdaş ve yaşam döngüsü uzun olan, bakım istemeyen, sağlamlığı ve direnci yüksek olan malzemeler ile tasarlanacaktır.
Yukarıda ifade edilen vizyona bağlı olarak ortaya konan tasarım hedefleri ve stratejileri doğrultusunda hazırlanan Proje, mimarlık, şehir planlama ve peyzaj mimarlığı boyutunda bütüncül olarak ele alınmıştır. Projede yer ortaya konan tasarım kararlarının, genelde tüm Mağusa kenti için ışık tutması ve öğretici olması, özelde ise İsmet İnönü Bulvarı, Eşref Bitlis Bulvarı ve Topçu Bulvarı boyunca devam ettirilmesi önerilmektedir.
C. Projenin Kavramsal Anlatımı
Proje alanı, tasarım yaklaşımı olarak ‘bütünsellik’ arz eden, kent kimliğine katkı sağlayacak ve yukarıda açıklanan kentsel tasarım hedefleri gözetilerek dört kademede ele alınmıştır:
1. Üzerinde, Anıt Platformu, Şampiyon Melekler Anıtı ve Toplanma Platformu yer alan Çember (Saha)
2. Çemberin dört karşı yönünde yer alan Kamusal Açık Alanlar ve bunların Güney yönünde olan açık alanda Şampiyon Melekler Anı Panoları
3. Çembere kentin dört farklı yönünden gelen Ulaşım Aksları ve Trafik
4. Şampiyon Melekler Eğitici Çocuk Oyun Parkı ve bu parkın içinde Şampiyon Melekler’in her birine adanmış, aydınlatılmış ağaçlar
Bu alanların her birinde, Şampiyon Meleklerimizi hatırlatan-yansıtan sembolik ve/veya somut ‘izler’ oluşturulması, projenin temel yaklaşımı olmuştur.
C1. Üzerinde, Anıt Platformu, Şampiyon Melekler Anıtı ve Toplanma Platformu yer alan Çember (Saha)
Proje, mevcut kavşağı bir kamusal açık alan olarak yeniden kurgulamakta, burayı bütüncül olarak ele almakta, yaya ve araç trafiğine ilişkin çözümler önermektedir.
Projede, merkezde yer alan çember, yoldan 0,25 metre yükseltilmiş bir ‘saha’ olarak ele alınmıştır. Bu sahada; kaybettiğimiz Şampiyon Meleklerimiz için ‘sevgi ile’ ve ‘tüm kentin/kentlinin sevgisini ve özlemini yansıtmak üzere’ tasarladığımız Şampiyon Melekler Anıtı’nın bulunacağı 0,50 metre yükseltilmiş, çapı 13 metre olan beton bir platform (Anıt Platformu olarak adlandırılmıştır) ile, üzerinde meleklerimizin isimlerinin yer alacağı elemanlar barındıran, çapı 15 metre olan ikinci bir ‘Toplanma Platformu’ yer alacaktır.
Anıt Platformu üzerine yerleştirilecek olan Şampiyon Melekler Anıtı; GMTMK voleybol takımlarından sonsuzluğa uğurladığımız ‘çocuklarımızı’ ve onların ‘sonsuzluğa yükselişini’ sembolize eden (en yükseği 10 metre, en alçağı 7 metre olarak tasarlanan) farklı yükseklikte ve depremin yarattığı sarsıntıyı ve kaosu sembolize etmek amacıyla farklı açılarda göğe yükselen 26 adet çelik çubuk ile çocuklarımızı ‘sevgi ile sarmalayan’ ‘ailelerini’, ‘arkadaşlarını’ ve ‘kentlileri’ simgeleyen, ‘Sevgi Çemberleri’ olarak betimlediğimiz 3 adet bronz renkli çelik halkadan oluşmaktadır. 26 adet çelik çubuğun ucunda lazer ışıklar ve 3 adet sevgi çemberinin içinde led aydınlatma elemanları bulunacaktır. Saha üzerindeki özel Anıt Platformu üzerinde bir araya gelmiş ve sonsuzluğa yükselen, sevgi çemberleri içine sarılmış çocuklarımızı; geçmişte ve sonsuzlukta koruyan, kollayan, aydınlatan, kaybetmiş olduğumuz eğitmenlerimizi ve ailelerimizi simgeleyen, yerden yüksekliği 80 cm olan 9 adet çelik çubuk çevreleyecektir. Anıt Platformu olarak adlandırdığımız alanda oluşturulan Şampiyon Melekler Anıtı kompozisyonunda, ‘sonsuz sevgi, özlem, kucaklama, birliktelik, takım ruhu, voleybol, arkadaşlık’ kavramlarının analojik olarak yansıtılması hedeflenmiştir.
3 adet sevgi çemberinin içinde yer alan led şerit ışıklar ile, kaybetmiş olduğumuz eğitmenlerimizi ve velilerimizi simgeleyen 9 adet çubuk üzerine monte edilmiş lazer ışıkların her akşam anıtı ışıklandırıyor olması ve çocuklarımızın simgesi 26 adet çelik çubuğun ucunda yer alan lazer ışıkların ise, her yıl 6 Şubat’ta, sonsuzluğu, sonsuzluğa yükselişi simgelemek üzere, gökyüzüne doğru ışık vermesi öngörülmüştür ve önerilmektedir. (Anıtın aydınlatma kararları, uygulama noktasında, Gazimağusa Belediyesi, Şampiyon Melekler Derneği ve kayıp aileleri tarafından yapılabilecek önerilerle, uyarlanabilecektir; bu, her yıl farklılık da gösterebilecektir.)
Saha üzerinde yer alan ve anma törenleri için mekansal bir kurgu olarak tasarlanan Toplanma Platformu (çapı 15 metre) sert zemin olarak tasarlanmıştır. Bu platform üzerinde, platformun daireselliğini vurgulamak üzere, yükseklikleri 1.50 metre olan, sırt-sırta yerleştirilmiş 2’şer ayrı parçadan oluşan, 3 ayrı metal duvar - pano yerleştirilmiştir. Bu panoların birisinin üzerinde, kız voleybolcularımızın isimleri ve soy isimleri, diğerinde erkek voleybolcularımızın isimleri ve soy isimleri boşaltılmış büyük harfler ile yazılı olacaktır. Burada boşaltılmış harfler, ‘eksilmeyi ve kaybettiğimiz canlarımızı’ sembolize edecektir. Kız voleybolcularımızın isimlerinin yazıldığı panoda voleybol oynayan bir kız çocuğunun silüeti, erkek voleybolcularımızın isimlerinin yazıldığı panoda ise voleybol oynayan bir erkek çocuğunun silüeti yine boşaltılmış olarak bulunacaktır. Panolar, rüzgara dayanıklı olması açısından 2 adet galvanize çelik panelin, çerçeve üzerine monte edilmesiyle hazırlanacak ve her iki panelde yazan isimler, (karşılıklı simetrik olmayacaklarından) iki yönden de okunmaya olanak verecektir. Panellerin arasına aydınlatma elemanları yerleştirilecektir. Aynı anlamda tasarlanan üçüncü duvar ise, kaybettiğimiz ailelerimize ve eğitmenlerimize ayrılmıştır. Toplanma Platformu’nun, panoların karşı tarafına gelen yer zemininde 2 noktada, bordür içinde ise, meleklerimizi kaybettiğimiz deprem gününü ve saatini yansıtmak üzere 06 02 2023 04:17 yazısı yer alacaktır. Bu yazılar, 10 mm’lik paslanmaz çelikten lazer kesim yapılarak üretrilecek ve yere monte edilecektir. Harflerin büyüklüğü 20 cm olacaktır. Bu platformun üzerinde metal duvar panolarının doğu yönüne yerleştirilen 80 cm çapındaki bronz voleybol topu, kaybettiğimiz meleklerin yaşamlarının ve aynı zamanda Mağusa tarihinin çok önemli bir parçası olan voleybol sporunu temsil etmektedir. Topun, Şampiyon Pelekler Anıtı platformu yerine Toplanma Platformu’na yerleştirilmiş olması ise, voleybol topunun meleklerimizden mahrum bırakıldığını ifade etmektedir.
Saha üzerinde yer alan Anıt ve Toplanma Platformlarının etrafında bağlayıcı ve ulaşılabilirliği sağlayan bir yaya yolu ile yeşillendirilmiş bir peyzaj alanı yer alacaktır. 0.25 metre yüksekte yer alan Toplanma Platformu, güney yönüne doğru alçalarak sınırda, araç trafiğini yavaşlatmak adına dönel kavşağın etrafında yükseltilen 10 cm’lik alan koduna inecektir.
Toplanma Platformu’nun GMTMK’nin bulunduğu yöndeki konuma, yeşil alan içerisine bir ‘zeytin ağacı’ yerleştirilmiştir. Tarih boyunca ‘barışın, kutsallığın, bereketin, bilgeliğin ve saflığın’ sembolü olarak kabul edilmiş olan zeytin ağacının burada yer alması ile, bir eğitim kurumu olarak GMTMK’nin ve yetiştirdiği öğrencilerin, sporcuların taşıdığı değerler sembolize edilmeye çalışılmıştır.
Çemberin çevresine yerleştirilen beyaz güller ise kaybettiğimiz meleklerin ‘saflığını, gençliğini ve masumiyetini’ sembolize etmek üzere tercih edilmiştir.
C2. Çemberin dört karşı yönünde yer alan Kamusal Açık Alanlar ve bunların Güney yönünde olan açık alanda Şampiyon Melekler Anı Panoları
Çember ya da Saha olarak tanımlanan alanın dört tarafında bulunan yolların birleşim noktalarındaki köşe alanlar da projenin uzantıları olarak ele alınmışlardır. Bu noktalardaki kamusal açık alanlarda oturma elemanları, yeşil alanlar ile alanın anlam ve tasarımına ilişkin bilgilendirme panoları yer almıştır. Çemberin kuzey-doğu yönündeki çam koruluğundan gelen aksla birleşen güney yönündeki kamusal açık alanda ise, kaybettiğimiz her meleğimizin hikayesinin, birer pano üzerinde (her biri tek yüzeyde olacak şekilde) yer alacak bir fotoğraf ve ailelerinin tercihi doğrultusunda belirlenecek bir yazı ile anlatılmasına yönelik bir sergileme düzenlemesi yapılmıştır. Söz konusu panolar 40 cm x 50 cm olarak ve 3 adet 3.00m x 2.20 m ölçülerinde çerçeveler içerisinde yer alacak şekilde düzenlenmiştir. Çerçevelerden birisi kızlar takımına, bir diğeri erkekler takımına ayrılmıştır. Her takım çerçevesinde altlı üstlü yerleştirilen 8 pano, merkezlerindeki çubuklar çevresinde çevrilebilecek ve iki tarafında da bilgiler bulunacak şekilde tasarlanmıştır. Bu şekilde, yeniden tasarlanan kamusal açık alanda yürüyecek kişiler, her yönden panolardaki bilgileri okuyabileceklerdir. Panoların döner şekilde olması, herhangi bir çocuğun önde ya da arkada yer almamasını ve bu şekilde eşit olmalarını sağlayacaktır. Her takım için ayrılan 16 pano yüzeyinden 6 pano (12 yüzey), takım sporcularına ayrılacaktır. Geriye kalan 2 panoda (4 yüzeyde) ise kız ve erkek takımlarının hikayelerine ve takım fotoğraflarına yer verilecektir. Üçüncü çerçevede yer alan 8 panoda (16 yüzeyde) ise, kaybettiğimiz aile ve eğitmenlerimiz ile ilgili bilgilendirmeler ve kayıplarımızın fotoğrafları yer alacaktır. (Bütün bu bilgilerin ve fotoğrafların, Şampiyon Melekler Derneği ve aileleri tarafından seçileceği ve hazırlanacağı öngörülmüştür.)
Güney yönündeki bu kamusal alanın hem çam-koruluktan gelen patikayı karşılayan alan olması, hem de en yoğun yaya kullanımın burada yer alması itibariyle meleklerimiz ile ilgili ayrıntılı panoların okunabilmesinin en çok bu konumda mümkün olabileceği düşünülmüştür.
Şampiyon Melekler Anı Panoları’nın bulunduğu bu alanda aynı zamanda yeşil ile birlikte planlanmış ve alttan ışıklandırılmış oturma elemanları da yer alacaktır.
Şampiyon Melekler Anı Panoları’nın bulunduğu bu alanın tam çarprazında, caminin önünde yer alan alanda, cami duvarı önünde yer alan mevcut ağaçlar korunarak, yeşil bir bant içine alınmıştır. Bu yeşil bantın önünde lineer oturma elemanları yerleştirilmiş, ve çemberden gelen yaya aksını karşılayacak şekilde, pleksi şeffaf akrilik dökme bilgi panosu yerleştirilecektir. Bu panoda, Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği Melekler Anıtı Ulusal Mimari, Peyzaj ve Plastik Sanat Eseri Yarışması’nın anlam ve önemi ile ilgili kısa bir bilgi ile, genel olarak projemizi ve tasarladığımız Şampiyon Melekler Anıtını anlatan şematik bir harita ve çizim yer alacaktır.
Çemberin batısında ve doğusunda yer alan, taşıt yolunu sınırlayan boş alanlar ise, pasif yeşil alan olarak tasarlanmıştır. Bu şekilde, kentin ve bölgenin yeşil alan eksikliğinin giderilmesine katkı sağlanması hedeflenmiştir.
C3. Çembere kentin dört farklı yönünden gelen Ulaşım Aksları ve Trafik
Bu proje kapsamına giren alanlarda, yukarıda sözü edilmiş olan sorunlara yönelik çözüm önerileri geliştirilmeye çalışılmış, yaya ve araç yollarının daha tanımlı bir şekilde ayrıştırılması, yaya önceliklerinin arttırılması, yayaların yaz aylarındaki erişimini kolaylaştıracak, iklimlendirme sağlayacak ve kentin estetik niteliklerini arttıracak ağaçların dikilmesi, yeşil alanların arttırılması, Doğu-Batı aksı kenarlarındaki, kış aylarında çamurlaşan toprak alanların uygun kaplama malzemeleriyle kaplanması, çember çevresindeki yaya geçitlerinin daha güvenli ve tanımlı hale getirilmesi bu amaçla geliştirilmiş başlıca tasarım kararlarını oluşturmuştur.
Bu kapsamda projede özel araç, ağır vasıta ve yaya dolaşımının güvenliğinin sağlanması adına dönel kavşağın tümünün farklı zemin dokusu ve farklı yüksekliklerde düzenlenmesi önerilmiştir. Dönel kavşak içerisinde yer alan anıta belirli zamanlarda erişim sağlanması ve törenlerin düzenlenmesi adına kavşakta trafik yavaşlatma ilkeleri göz önünde bulundurularak geleneksel yaya geçitlerine ek olarak kuzey ve güneyden erişim sağlanmıştır.
Kent içinde yaya ve bisiklet dolaşımının artırılması ve yaya öncelikli bir hareketlilik sağlanması temel hedeftir. Bu anlamda proje, Gazimağusa Belediyesi’nin kentin ana arterlerinde gerçekleştirmeyi hedeflediği düzenlemeleri destekler niteliktedir.
C4. Şampiyon Melekler Eğitici Çocuk Oyun Parkı ve bu parkın içinde Şampiyon Melekler’in her birine adanmış, aydınlatılmış ağaçlar
Çocuklar için en iyi oyun alanları ağaçlar ve çevrelerindeki mekanlardır. Ağaçlar çocuklara birçok deneyim, aktivite ve doğa hassasiyeti sağlar; ağaca sarılabilirler, altlarında koşabilirler, dallarına dokunabilirler veya altında oturabilirler. Bu proje kapsamında, Melekler Anıtı’nın kuzey doğusunda, caminin yanında yer alan çam-korulukta Şampiyon Melekler Eğitici Çocuk Oyun Parkı önerilmiştir. Bu parkta, çocukların hem tek başına oynayabilmelerine hem de birçok çocukla etkileşim içerisinde olabilmelerine olanak tanıyacak güvenli bir oyun alanı düzenlenmiştir. Bu tasarım düzeni içinde, ağaçların altlarına veya üzerlerine monte edilmiş, çocukların sosyal becerilerini geliştirmeye de olanak sağlayacak, doğal malzeme – ahşap kullanılarak tasarlanmış eğitici oyun elemanları yer alacaktır.
Çocuklar için çekim noktası oluşturacak bu eğitici çocuk oyun parkı, Şampiyon Melekleri de yaşatacaktır.
Parkın ulaşılabilirliğini artırmak adına, çam-koruluğa 4 farklı noktadan giriş önerilmiştir. Parkın yan çeperlerine paralel gelecek şekilde 3 metre genişliğinde bir ring oluşturacak şeklinde yürüyüş ve koşu parkuru tasarlanmıştır. Çam koruluğun doğu ve kuzeydoğu yönünden olan girişlerdeki 2 metrelik kod farkından, rampa kullanılarak parka ulaşım sağlanmıştır.
Çam-koruluk içindeki yeni park düzeni içinde, ayrıca Şampiyon Melekler’in her birine adanmış 35 adet ağaç üzerine monte edilmiş 1 metre çapında led ışıklar tüm yürüyüş yollarını aydınlatacaktır. Bu 35 hareli-ağaç, Şampiyon Meleklerimizi (voleybolcularımızı, ailelerini ve eğitmenlerini) temsil edecektir.
Parkın içerisinde dinamik bir etki yaratacak, çocukların tırmanabileceği küçük, yeşil tepecikler önerilmiştir.
Koruluk içerisinde yer alan çocuk parkının yanında, bu alanın kullanımını daha etkin kılmak amacıyla geçici ve hareketli bir hazır yiyecek ve içecek büfesi yer alacaktır. Bu büfenin ölçülerinin 3mx4m olması, ön yüzeyinde açıldığı zaman yarı açık bir alan oluşturan bir kapak bulunması öngörülmüştür. Strüktürü ise koruluğun doğal yapısına uygun olacak şekilde 3 demir profil çerçeveye asılan bir ahşap konteyner ile oluşturulmuştur. Büfeye ilişkin çizimler peyzaj projesinde yer almaktadır.
SON SÖZ
Mesleki deneyimimize, sevgimizi, hüznümüzü ve hislerimizi katarak tasarladığımız Sonsuzluğa Yükseliş konseptli bu projenin yapılması ortamının hiç oluşmamış olmasını dilerdik!