Hatırlı Mimarlık

Aslıhan Abay Erkmen, Nurullah Kaya / 25 Aralık 2020
İstanbul Mimarlık Festivali kapsamında gerçekleşen Çat Kapı’nın Aralık ayı konuğu festival danışma kurulunda da yer alan Hatırlı Mimarlık kurucu ortaklarından Yeşim Hatırlı oldu.

Covid-19 süreci sebebiyle fiziksel olarak gerçekleştiremediğimiz Çat Kapı röportajlarımıza çevrim içi olarak devam ediyoruz. The Circle ve Binat İletişim Danışmanlık iş birliği ile ilk kez gerçekleşen İstanbul Mimarlık Festivali’nde 6 Aralık günü canlı olarak yayınlanan Çat Kapı röportajlarının Aralık ayı konuğu Hatırlı Mimarlık kurucu ortaklarından Yeşim Hatırlı oldu. 

Hatırlı Mimarlık’ın kuruluş hikayesinden, mimarlık yapma biçimlerine, Yeşim Hatırlı’nın mimar, akademisyen, sivil toplum kurumu üyesi ve başkanı olarak bu alanlardaki deneyimlerinden, güncel ve gelecekteki projelerin konuşulduğu söyleşinin kısa başlıklarını burada okuyabilirsiniz.

Aslıhan Abay ErkmenSizi yakından tanıyoruz ama klasik bir Çat Kapı başlangıcı yapmak istiyoruz. Bize öncelikle kendinizden biraz bahsedebilir misiniz?

Yeşim Hatırlı: 1990 yılında ODTÜ Mimarlık Fakültesi’nden mezun oldum. Mezun olduktan sonra 1 yıl kadar MNG Targem’de çalıştım. Sonrasında Nami Hatırlı ile birlikte ortaklığımızı kurduk ve halen mimarlık pratiğimizi sürdürüyoruz. 2003-2018 yılları arasında da ODTÜ Mimarlık Fakültesi’nde de yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak 4. sınıf stüdyosunda yürütücülük yaptım. Şu anda ise Atılım Üniversitesi 3. sınıflara devam ediyorum. 

Mimarlık ortamında çeşitli projelerde yer aldım. 2010’ların başında 2 dönem Türk Serbest Mimarlar Derneği’nde başkanlık yaptım, daha öncesinde yönetimdeydim, toplamda 6 yıl kadar yoğun bir çalışmamız oldu. Ekip olarak önemli ve heyecan verici projeler yaptık; Avrupa Birliği projesi yürüttük, Ankara’da Mimarlık Merkezi’ni açtık. Bir yandan ofisi pratiği bir yandan akademik ortam devam ediyorum. 

Nurullah KayaFestivalin temasıyla da bağlantılı olarak hızla değişen paradigmalara adapte olarak süregelen bir meslek yaşantınız var. Bu sürecin içinde mimar, akademisyen, sivil toplum kurumu üyesi ve başkanı olarak birikimleriniz çok değerli. Çeşitli başlıklarda bu alanlardaki deneyimlerinizi sormak istiyorum. Mimarlık eğitimi ve öğrenci yaklaşımlarında neler değişti?

YH: 2003 yılından bu yana da değişiklik var aslında ama kendi öğrenciliğimle kıyaslayınca daha radikal değişiklikler olduğunu görüyorum. Öncelik olarak öğrenme biçimleri çok değişti. Bizim zamanımızda telefon, internet yoktu. Biz çok farklı mecralarda öğrenmeye çalıştık, herhangi bir konu için hemen koşup kütüphaneye giderdik. Şimdi bir tıkla bilgiye ulaşabiliyor çocuklar. Bir anlamda elbette çok büyük bir şans ama o bilgiyi süzmek de önemli. Ben en büyük değişikliğin aslında teknolojinin dijital çağın getirdiği araştırma ve öğrenme metodları olduğunu düşünüyorum. Öğrenciler kısa yoldan ve görsellerle öğrenmeye çalışıyorlar, az okuyorlar. En büyük fark bu herhalde; az okuma sonucunda belirli bir entellektüel birikime de ulaşamıyorlar. Sonra, eskisi kadar gezemiyorlar. Bunlar etkiliyor tabii öğrencilerin gelişim süreçlerini...

İstanbul Mimarlık Festivali kapsamında Petra The Flooring Co. desteğiyle gerçekleştirdiğimiz Çat Kapı’nın tüm kaydını İstanbul Mimarlık Festivali ve Mimarizm YouTube kanallarından izleyebilirsiniz.


Künye
Ofis Adı:
Hatırlı Mimarlık
Sahibi:
Yeşim Hatırlı, Nami Hatırlı
Web:
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :