"Braun Prize 2009"un Galibi Belirlendi

mimarizm.com / 12 Ekim 2009
Dünyanın önde gelen tüketici ürünleri üreticisi Braun'un, tasarım dünyasının merakla beklediği uluslararası ödülü "Braun Prize"ın on yedincisi, enerji tasarrufu sağlayan ve verimlilik odaklı "OLED İstiridye Lamba"nın oldu.

Tasarım dünyasının en önemli ödülleri arasında gösterilen ve iki yılda bir gerçekleştirilen Braun Prize'da bu yıl 54 ülkeden 1074 proje yarıştı. Tasarım konusunda söz sahibi seçkin bir jüri tarafından belirlenen dört projenin davet edildiği Braun Prize'a layık görülen proje, Braun'un Almanya'daki merkezi Kronberg'de düzenlenen görkemli bir törenle açıklandı.

Vereceği ışığı ortama göre ayarlıyor

Braun Prize 2009'un sahibi olan "OLED İstiridye Lamba", tasarımcı Johanna Schoemaker'ın imzasını taşıyor. Estetik açıdan hoş ve enerji yönünden son derece verimli bir ev tipi aydınlatma cihazı olan OLED İstiridye Lamba'nın tasarımı, gün ışığında açan bir çiçek imgesini temel alıyor ve düğmeye basıldığı anda açılmaya başlayarak ışık sağlıyor. Gerek açısı gerekse vereceği ışık miktarı ayarlanabilir olan bu aydınlatma cihazı, enerji tasarrufu sağlıyor.

Lambanın göz alıcı tasarımı incelik, şeffaflık, hafiflik ve düzlük bakımından kuvvetlendirilmiş. Tavan lambası, farklı dinamik aydınlatma programlarının ön seçimini yapmak için de kullanılabilen bir uzaktan kumanda içeriyor. Ürün ile ilgili jürinin görüşü ise şöyle:

"Bu tasarım, sadece teknolojik yeniliklerden iyi bir şekilde yararlanmakla kalmamış, aynı zamanda bütünüyle olumlu bir kullanıcı deneyimi ortaya koyan, yüksek derecede bir tasarım kalitesini de yansıtmış. Proje, genel lamba fikrini veya işlevini değiştirmemiş olsa da, iyi ölçülüp biçilmiş bir dalga boyu kalibrasyonunu kullanarak son derece işlevsel ve estetik bir nesne ortaya koyuyor. Ayrıca en yeni OLED teknolojisini kullanıyor."

Finalistlerin birbirinden ilginç tasarımları

Bu yıl dört başarılı tasarımcı Kronberg'e davet edildi. Stephan Zimmermann tarafından tasarlanan ve gemiler için modüler bir temizleme aracı olan "Anemon", Tobias Stuntebeck'in görme engelli kişilerin mobilite eğitimi ile daha seri ve rahat hareket edebilmelerine imkan veren ‘Beyaz Baston – Mobilite Aleti' projesi ve Karsten Willmann'ın yolcu uçaklarında kullanım için tasarladığı çocuk koruma sistemi ‘Skylino', Braun Prize 2009 için yarıştılar.

İşte o tasarımlardan kısa kısa…



"Anemon": Gemiler için modüler temizleme aracı

Günümüzde gemileri ve tekneleri, özellikle de yosunlar ve midyeler gibi biyolojik birikintilerden temizlemek için etkili ve çevreyle uyumlu bir çözüm bulunmamaktadır. "Anemon" bu sorunu etkin zaman ve çevre bilinciyle ele almak amacıyla tasarlanmış. "Anemon", yüzeye temas etmeden tortuları gidermek için sıvı içinde gazın kontrollü iç patlama yapmasını sağlayan ultrasonik temizleyici ilkesinden yararlanıyor. Gemiler bir limana girmeden genellikle günlerce beklediklerinden, "Anemon" un kullanılması, boşa giden bu bekleme zamanını normal temizlik için bir fırsata dönüştürüyor. Daha da etkileyici bir şekilde bu işlem, daha sonra, sudaki ekosistemlerin dengesini bozabilecek zararlı temizlik ürünlerini kullanma ihtiyacını da ortadan kaldırıyor. "Anemon" un rüzgâr türbini tarafından üretilen enerjiyle çalışacak şekilde tasarlanmış olması projenin sürdürülebilirlik özelliklerini daha da kuvvetlendiriyor.

Jürinin Görüşü

"Bu proje çeşitli yönlerden ileriyi gören bir projedir. Çözümü estetik özelliklerle sınırlandırmak yerine, tasarımın çevreyle ilgili sorunları çözmek için nasıl uygulandığını göstermektedir. Tasarım, Mühendislik ve Denizcilik Bilimini'ne yönelik olduğu için proje ayrıca cesur bir fikir olarak değerlendirildi. Bu etkileyici, disiplinler arası yaklaşım, teknik ayrıntıların ve kapsamlı araştırmanın derinlemesine kavranmasını gerektirir ki bunların hepsi "Anemon"un bize sunulan en muhteşem tasarılardan biri olmasını sağlamıştır."

"Beyaz Baston" – Mobilite eğitimi ile birlikte görme engelli kişilerin daha seri ve daha bağımsız bir şekilde, rahatlıkla hareket etmelerine imkân veren mobilite aleti

"Beyaz baston"un amacı, hedef kitle üzerinde titiz bir inceleme ile geleneksel modeli temel alan ancak son teknolojiyi yansıtacak şekilde uyarlanmış olan görme engelli kişiler için dokunsal bir alet geliştirmekti. "Beyaz baston" esasen görme engelli kişileri yönlendirmek için de daha fazla bilgi temin ediyor. Alüminyum oksit ucu hem duyulan hem de hissedilen tam bilgiler sağlıyor. Bu da, "iki noktalı dokunma tekniği" ile " sürekli temas tekniği"nin avantajlarını birleştiriyor. Seramik topun sesi çevredeki alanı akustik olarak saptarken, önde uzanan yer yüzeyinin yapısı hakkında da direkt ve net bir bilgi iletiyor. Kullanıcının boyuna göre programlanan bir lazer, bastonun en üstteki üçte birlik bölümüne yerleştirilmiş olup, kullanıcıyı bu teknoloji sayesinde engellere karşı uyararak temas olmadan bunlardan kaçınılmasını mümkün kılıyor. Bastonun yapısı güvenlidir ve son derece güç yıpranır. Eşsiz üç parçalı sistemiyle çabucak ve kolayca uzatılabilir veya kapatılabilir.

Jürinin Görüşü

"Bu proje, mevcut nesneleri yeni, yenilikçi ve amacına uygun bir çözüme dönüştürmenin çok iyi bir örneği. Klasik beyaz bastona karşılık bu çözüm, bastonun ve kullanıcının erişim alanının dışında kalan nesnelerle ilgili dokunsal ve akustik bir etki yaratıyor."



"Skylino" – Yolcu uçaklarında kullanım için tasarlanan bir çocuk koruma sistemi

"Skylino", uçarken, hatta kalkışta, inişte, türbülansta, acil durum inişlerinde ve olası tahliye durumlarında iki yaşın altındaki çocukların güvenlini sağlamak amacıyla tasarlanmıştır. İlave koltuk gerekmediğinden "Skylino" hiçbir ekstra masrafa neden olmaz. "Skylino" anne ile çocuğu arasındaki doğal bağı kuvvetlendirerek, annenin çocuğunu yatıştırmasını ve çocuğun daha az ağlamasını sağlıyor. Çıkış kapısından itibaren bu yenilik, ailenin uçağa binişini ve dar koridorlardaki hareketini kolaylaştırıyor.

Çocuk her zaman annesine bağlı olacağından, acil bir durumda anneler de çocuklarıyla birlikte diğer yolcular kadar hızlı kabini terk edebiliyor. Arka dengeleyici, iniş sırasındaki hızlanma kuvvetlerine karşı koruma sağlıyor ve tahliye sırasında yaralanmaların meydana gelmesini engelliyor. Taşıyıcı işlevi, anneye, kendini destekleyecek ve boşaltma sırasında acil durum kaydırağından inerken dengesini korumasını sağlayacak gerekli hareket serbestisi veriyor.

Jürinin Görüşü

"Bu proje, bir soruna bütünsel ve bilinçli şekilde yaklaşmanın mükemmel bir örneği. "Skylino" bebekle seyahat ederken sadece uçuş güvenliğinin çok sayıdaki teknik senaryosuna hitap etmekle kalmıyor, aynı zamanda acil durumlarda ebeveyn – çocuk bağlantısının psikolojik öneminin de akılda tutulmasını sağlıyor. Ayrıca tasarımın fikri, benzer çözümlerin henüz mevcut olmadığı başka ulaşım araçlarına da kolaylıkla aktarılabilir."

BraunPrize 2009 Yılı Jürisi seçkin tasarımcılardan oluştu

Deneyimli ve konusunda saygın uzmanların yer aldığı 2009 Braun Prize Jürisi, bu yıl Peter Schneider başkanlığında toplandı. Jürideki diğer isimler ise şöyleydi:

Kazuo Tanaka, GK Design Group Inc. Başkanı, Tokyo – Japonya.
Rainer Silbernagel, Braun Mühendislik ve Kalite Enstitüsü Direktörü, Kronberg – Almanya.
Anna Kirah, tasarım antropolojisti, Oslo – Norveç.
Florian Seiffert, Ürün Tasarımı Öğretim Üyesi, Fachhochschule Mainz, Almanya (1968 yılındaki ilk BraunPrize Ödülü'nün Sahibi)

Braun Prize genç tasarımcıları keşfediyor

Braun'ın kurucusu Max Braun'ın oğlu Erwin Braun tarafından hayata geçirilen "Braun Prize" ödül programı, 1968 yılından bu yana her iki senede bir ve düzenli olarak gerçekleştiriliyor.

1957 yılında Milano'da Triennale Ödülü'nü de alan Braun, 1960'ların başında halkın tasarımın önemini çok fazla bilmediğinin farkına vardı. Yüksek teknoloji ürünü tasarımların büyük çoğunluğunun ticari sınırlamalardan uzak ortamlarda, okullarda ve üniversitelerde ortaya çıktığını gözlemleyen Erwin Braun, genç yetenekleri bulmak ve onları halkla buluşturmak arzusuyla, endüstriyel tasarım öğrenci ve mezunlarına açık uluslararası bir tasarım yarışması olan "Braun Prize"ı yarattı. Başlangıcından itibaren uluslararası bir yarışma olarak kurgulanan Braun Prize, bugün dünyanın birçok ülkesinden 1000'in üzerinde projenin yarıştığı ve tasarım dünyasının heyecanla beklediği seçkin bir tasarım yarışması haline geldi.
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :