Ytong, 'Kültürel Süreklilik Aracı Olarak Mimarlık' konulu mimari fikir yarışması ile dönüşüm sürecinde, bugünün mimarlık ve kent ortamına eleştirel bir bakış geliştirmeye davet ediyor. Tüm süreçleri dijital bir platform üzerinden yürütülecek ve her türlü medya türünden sunuma açık olacak yarışmayla Ytong, bu anlamda bir ilke de imza atıyor.
Türk Ytong tarafından düzenlenen 2014 Ytong Mimari Fikir Yarışması, 'Kültürel Süreklilik Aracı Olarak Mimarlık' başlığıyla; bilgiye kapı açan, kültürel ve yaratıcı endüstrileri destekleyen, dönüşüm sürecinde kültürel ortamı ve mimarlığın temel alanlarını sahiplenen öncülüğüyle, geçmişten bugüne, bugünden geleceğe mimarlığın özgün temellerini ortaya çıkarmayı ve bu konuya dikkat çekmeyi hedefliyor.
Sınırlayıcı bir yer tarifi yapılmayan yarışmada, katılımcılar isterse bir mekân, bir sokak, bir meydan vs. ele alarak yarışma konusunu yorumlayabilecek ya da fikirlerini kavramsal biçimde ele alabilecek. Yarışma ile kent yaşamına, mimarlığın düşünce ve tasarım alanına katkıda bulunmayı amaçlayan Türk Ytong, öğrenmeye ve yeniliğe açık genç mimarlar için de etkileşim fırsatı sunuyor.
14. Uluslararası Mimarlık Bienali'ne seyahat ödülü
Tüm süreçleri dijital bir platform üzerinden yürütülecek ve her türlü medya türünden sunuma açık olacak yarışmayla Ytong, bu anlamda bir ilke de imza atıyor. Jürinin yapacağı değerlendirme sonucunda derece alan proje sahipleri, 14. Uluslararası Mimarlık Bienali'ne seyahat ödülü kazanacak. Kazananlar 3 gün süreyle Bienali ziyaret edecek ve jüri üyeleri ile birlikte Venedik kentinde mimarlık deneyimlerinin paylaşılacağı bir gezi yapacak. Ytong ayrıca kazanan eserleri Ytong Akademi altında oluşturacağı dijital kütüphanede paylaşarak, bir başvuru kaynağı oluşturacak.
TCA-Tuncer Çakmaklı Architects Kurucusu Tuncer Çakmaklı, Çırakoğlu Mimarlık Kurucusu Alişan Çırakoğlu, ODTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Abdi Güzer, MSGSÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güzin Konuk ve YTONG Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nükhet Demiren'in jüri üyeliğini yaptığı yarışmaya Türkiye ve KKTC vatandaşları ücretsiz olarak katılabilecek.
Mimar, kentsel tasarımcı, şehir ve bölge plancılara ve bu alanlarda öğrenim gören öğrencilere açık olan yarışmaya ekip ya da bireysel olarak başvurulabilecek. Yarışmaya son katılım tarihi ise 18 Ağustos 2014.
Yarışma Takvimi
Yarışmanın İlanı: 26 Mayıs 2014
Soru Sorma Son Tarih: 20 Haziran 2014, Cuma, saat 17:00
Forum Haftası: 23 - 25 Haziran 2014
Soruların Yanıtlanması: 27 Haziran 2014, Cuma
Proje Son Yükleme Tarihi: 18 Ağustos 2014, saat 17:00
Jüri Değerlendirme Toplantısı: 18 Ağustos – 1 Eylül 2014
Sonuçların Açıklanması: 1 Eylül 2014
Venedik Gezisi: 12 – 14 Ekim 2014
Raportörler
Zeynep Gülşen, Yapı-Endüstri Merkezi Etkinlikler Yöneticisi
Nurullah Kaya, Yapı-Endüstri Merkezi Etkinlikler Uzmanı
Ayrıntılı bilgi ve yarışma şartnamesi için tıklayınız.