Dört yıldır düzenlediği tasarım yarışması ile üniversiteli gençleri ve bir çok profesyonel tasarımcıyı sektöre kazandıran İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB), 5. Doğal Taş Tasarım Yarışması’na start verdi. Mayıs ayında sonuçlanacak yarışmanın son başvuru tarihi, 1 Nisan 2016.
Doğal taş sektörü potansiyelini tasarımla keşfedecek
Zengin doğal taş kaynakları ile dünyada ilk sıralarda yer alan Türkiye, işlenmiş ürünlerde de söz sahibi olabilmek için tasarıma ağırlık veriyor. Öğrenci ve profesyonellerin dereceye girmek için mücadele edeceği Doğal Taş Tasarım Yarışması'na katılacak tasarımların özgün, üretilebilir ve ticarileştirilebilir olması bekleniyor. Yarışmada dereceye girenler para ödülünün yanı sıra yurtdışında eğitim görme şansına sahip olacak.
Yarışmanın amacı, Türk doğal taşlarının tasarımcı ve mimarlara tanıtılarak günlük yaşamda kullanılabilmesini, özgün ve üretilebilir ürünlerin tasarlanmasına katkı sağlanmasını, sektör ile üniversite öğrencilerinin ve profesyonellerin bir araya getirilmesini ve doğal taş ihracatında tasarım açısından güçlü, katma değeri yüksek, çevreye duyarlı ve sürdürülebilir ürünlerin geliştirilmesi şeklinde özetleniyor.
Daha çok katma değer, daha çok döviz
Doğal taş sektörünün yabancı girdi olmadan ülkeye döviz kazandıran ender sektörlerden birisi olduğunu belirten İMİB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kahyaoğlu, “Zengin kaynaklarımız var. Üretimde ve ihracatta ilk sıralardayız. Ancak yüksek katma değerli ihracat için daha çok çalışmamız gerekiyor. Bu nedenle tasarımı önemsiyoruz. Bu yıl da düzenlediğimiz yarışma ile tasarım kalitesini ve çağdaş Türkiye tasarımını simgeleyen ürün kimliğini desteklemeyi amaçlıyoruz. Bunun yanında Türkiye’de yapı kültürüne ve eğitimine katkıda bulunmak, yaratıcı fikirleri desteklemek, üniversitelerimizde yetişen başarılı öğrencilere istihdam ve öğrenim desteği sağlamayı hedefliyoruz. Bu yıl diğerlerinden farklı olarak Türk doğal taş sektöründe tasarımın önemini vurgularken, başvuran tasarımların özgün, üretilebilir ve ticarileşebilir olmasını ana şart olarak istiyoruz. Bu şekilde doğal taş ihracatına yönelik rekabet gücümüzü daha kolay artırabiliriz” dedi.
Üniversiteler tasarım için yarışacaklar
Geçtiğimiz yıl 51 üniversiteden toplam 661 projenin katıldığı ve toplam 175 bin lira para ödülünün dağıtıldığı yarışmada bu yıl yine para ödülünün yanı sıra dereceye girenler arasından seçilen tasarımcılar, Ekonomi Bakanlığı desteğiyle yurtdışında eğitim görme şansına sahip olacaklar. Tasarımların hayat bulması için İMİB’in öncülüğünde sektör firmalarının yarışmacılara destek olacağını kaydeden Başkan Ali Kahyaoğlu, “Bu konuda İtalyanlar bir marka oldular. Biz neden olmayalım. Onlar yaptılarsa biz de yapabiliriz. Önce kendimize inanmamız lazım. Bu yıl “Turkey Discover the Potantiel” sloganıyla dünya ülkelerinde Türkiye Markası’nın tanıtım kampanyası başlatıldı. Biz de doğal taş sektörü olarak düzenlediğimiz bu yarışma ile içimizdeki tasarım potansiyelini ve gücünü ortaya çıkartıp, üreteceğimiz ürünler ile yurtdışında Türkiye markasına destek olmayı istiyoruz” diye konuştu.
Yarışma Takvimi:
Son başvuru tarihi: 1 Nisan 2016 Cuma
Jüri değerlendirme toplantısı: 11 Nisan 2016 Pazartesi
Ödül töreni: 13 Mayıs 2016 Cuma
Yarışma Kategorileri:
1- Yer Döşemesi ve Duvar Kaplaması
2- Otel Lobisi ve AVM Girişi
3- Türk Hamamı ve Banyo
4- Dekoratif Ürünler (Masalar, Sehpalar, Şömineler, ve ev mobilyaları gibi iç mekanlarda kullanılabilecek doğal taş ile tasarlanmış ürünler)
Ödüller:
Profesyonel Kategorisi
1. Ödül: 15.000 TL
2. Ödül: 10.000 TL
3. Ödül: 7.000 TL
Öğrenci Kategorisi
1. Ödül: 10.000 TL
2. Ödül: 5.000 TL
3. Ödül: 2.500 TL
Ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.