Amerikan Sertağaç İhracat Konseyi (AHEC), The Circle ve Yonga Mobilya’nın partnerliğinde hayata geçen, hayatımızın bir parçası olan ve aile yadigârı olarak gelecek nesillere aktarılabilecek mobilyalar için malzeme ve işçiliğin değerine dikkat çekmeyi hedefleyen ‘Future Heirlooms | Geleceğe Yadigâr’ın son başvuru tarihi 31 Temmuz'a uzatıldı.
‘Geleceğe Yadigâr’ Türkiye'nin yeni nesil tasarımcılarını teşvik etmeyi hedeflerken Amerikan sert ağaçlarıyla tasarlanan ve mevcut kullan-at kültürünün aksine, gelecek nesillere 'yadigâr' olarak aktarılabilecek tasarımların ekolojik faydalarını göstermeyi hedefliyor.
Tom Dixon, Melkan Gürsel, Defne Koz, Seyhan Özdemir, Mehmet Ali Uysal gibi tasarım, mimarlık ve sanat alanlarından dünyaca ünlü isimlerin yer aldığı jüri, 7 Haziran’da başlayan açık çağrı sürecinin ardından seçeceği yedi Türkiyeli tasarımcıyı, gelecek nesillere 'yadigâr' olarak aktarılabilecek ve sürdürülebilirlik, uzun ömürlülük ve kalite ölçütleri ekseninde Amerikan sert ağaçlarından nesneler tasarlamaya davet edecek. Tasarım sürecinin ardından Yonga Mobilya tarafından üretilecek eserler, Kasım - Aralık 2022 tarihleri arasında İstanbul'da sergilenecek.
Açık Çağrı’ya 40 yaş altında, endüstriyel tasarım, ürün tasarımı, iç mimari tasarım veya mimarlık alanlarında Türkiye veya yurt dışındaki üniversitelerin lisans veya yüksek lisans derecesine sahip olan, veya tasarımcı olarak kimliğini kanıtlamış adaylar başvuru yapabiliyor. Başvuru sahiplerinin, tasarım kültürüne katkı sağlamış, ulusal veya uluslararası platformlarda yayınlanmış, bir yarışmada kabul görmüş bir mobilya, ürün tasarım projesi veya bir platformda yayınlanmış/sergilenmiş sanatsal bir üretiminin olması bekleniyor.
Jüri
Tom Dixon, Tasarımcı, Kurucu, TOM DIXON.
Melkan Gürsel, AIA (Int'l. Assoc.) Ortak, TABANLIOĞLU ARCHITECTS
Defne Koz, Ürün Tasarımcısı, Kurucu Ortak, KOZ SUSANI DESIGN
Seyhan Özdemir, Mimar, Kurucu Ortak, AUTOBAN
Mehmet Ali Uysal, Sanatçı
Takvim
Açık Çağrı Süreci: 7 Haziran – 31 Temmuz
Seçim Süreci: 1 - 12 Ağustos
Brifing ve Tasarım Süreci: 15 Ağustos – 9 Eylül
Üretim Süreci: 12 Eylül – 18 Kasım
Sergi: 24 Kasım - 26 Aralık
Katılım Şartları
- Bireysel, ekip veya stüdyo olarak başvuru yapılabilir.
- Bireysel başvurular T.C. vatandaşlarına açıktır. Ekip veya stüdyo başvurularında ekip üyelerinden en az biri T.C. vatandaşı olmalıdır.
- Bireysel katılımcılar ve ekip üyelerinden en az biri, endüstriyel tasarım, ürün tasarımı, iç mimari tasarım veya mimarlık alanlarında Türkiye veya yurt dışındaki üniversitelerden Lisans veya Yüksek Lisans derecesine sahip olmalı, ya da tasarımcı olarak yeterliliğini kanıtlamış olmalıdır.
- Katılımcılar 40 yaşından büyük olmamalıdır.
- Tüm bireysel başvuru sahipleri ve ekipler, aşağıdaki ön koşulları karşılayan en az bir çalışma oluşturmuş / tamamlamış olmalıdır.
Ön Koşullar
Başvuru sahiplerinin, tasarım kültürüne katkı sağlayan ve aşağıda belirtilen şartları sağlayan en az bir eser oluşturmuş/tamamlamış olması gerekmektedir. Bu çalışma aşağıdaki formatlardan herhangi birinde olabilir:
- Ulusal veya uluslararası platformda yayınlanmış bir mobilya (dış-iç mekan) ya da işlevsel bir nesne.
- Ulusal veya uluslararası bir yarışmada kabul görmüş bir ürün tasarım projesi.
- Tasarım kültürüne katkı sağlayan, ulusal veya uluslararası platformda yayınlanmış veya sergilenmiş sanatsal bir üretim.
- Üretim süreçlerinde ve farklı malzemelerin kullanımında tasarımcıların deneyimlerini sergilemiş olması.
Ayrıntılı bilgi ve başvuru için tıklayın