Antalya Kepez Belediyesi tarafından, Mimarlar Odası Antalya Şubesi işbirliği ve koordinasyonu ile düzenlenen Turgut Cansever Uluslararası Mimarlık Ödülleri'ne katılmak için son tarih 21 Ocak 2019
Antalya bölgesiyle özdeş çalışmaları ile öne çıkan Turgut Cansever'in anılması, şehircilik ve mimarlık anlayışının tanıtılması, ulusal ve uluslararası ortamda yere duyarlı ve nitelikli mimarlık ürünlerinin öne çıkartılması, mimarlık ve çevre bilincinin gelişmesi, mimarlık ürünlerinin belgelenmesi, Türkiye ile uluslararası ortam arasında mimarlık kültürüne yönelik iletişim ve tanıtımın geliştirilmesi ve güzel sanatların teşvik edilmesi amacıyla, Antalya Kepez Belediyesi tarafından mimar Turgut Cansever adına verilen Uluslararası Mimarlık Ödülleri'nin yeni dönem başvuruları başladı.
Ödül programı kapsamında, her yıl Şubat ayında ödüle başvuran ve inşa edilmiş yapılardan oluşan bir mimarlık sergisi düzenlenirken, jüri tarafından seçilen eserlere "Mimar Turgut Cansever Mimarlık Ödülleri" veriliyor. Ödül töreni ise, Turgut Cansever'in ölüm yıldönümüne denk gelen 22 Şubat haftasında gerçekleştiriliyor.
Ödül Kategorileri:
Turgut Cansever Büyük Ödülü: Ulusal ve uluslararası adaylar arasında farklılık gözetmeksizin mimari tasarım ve uygulama sürecinde yere ve bağlama duyarlılık, kültürel süreklilik, malzeme ve detay incelmişliği gibi öncelikler esas alınarak yaşam boyu proje ve çalışmaları ile çağdaş mimarlık ortamında farkındalık yaratabilecek, örnek ve rol-model olarak öne çıkartılabilecek bir mimara verilir.
Turgut Cansever Yapı Ödülü: Ulusal ve uluslararası katılımlar arasında farklılık gözetmeksizin mimari tasarım ve uygulama sürecinde yere ve bağlama duyarlılık, kültürel süreklilik, malzeme ve detay incelmişliği gibi öncelikler esas alınarak çağdaş mimarlık ortamında farkındalık yaratabilecek, örnek olarak öne çıkartılabilecek iki yapıya ve mimar(lar)ına verilir. Bu ödül koruma dalında yapılan çalışmaları da içerir.
Turgut Cansever Yerel Başarı Ödülü: Antalya bölgesinde gerçekleşmiş uygulamalar esas alınarak mimari tasarım ve uygulama sürecinde yere ve bağlama duyarlılık, kültürel süreklilik, malzeme ve detay incelmişliği gibi öncelikler gözetilerek çağdaş mimarlık ortamında farkındalık yaratabilecek, örnek olarak öne çıkartılabilecek bir yapıya ve mimar(lar)ına verilir. Bu ödül koruma dalında yapılan çalışmaları da içerir.
Özel Ödül: Jüri farklı özellikleri nedeni ile öne çıkartılması gerektiğini düşündüğü en fazla iki yapı ve mimarına jüri özel ödülü verebilir. Özel ödül yerel katılımcılar arasından da seçilebilir.
Ödül tutarları her bir Turgut Cansever Yapı Ödülü ve Yerel Başarı Ödülü için 20.000 TL olarak belirlenmiştir.
Seçici Kurul:
Asil Seçici Kurul
Prof. Dr. Suha Özkan (Türkiye)
Prof. Dr. Celal Abdi Güzer (Türkiye)
Richard England (Malta)
Raj Rewal (Hindistan)
Şevket Altındal (Türkiye)
Yedek Seçici Kurul
Doç. Dr. Hacer Mutlu Danacı (Türkiye)
Dr. Öğretim Üyesi Seda Şimşek Tolacı (Türkiye)
Katılım Koşulları ve Başvuru Süreci:
Mimarlar kendi projeleriyle aday olabilecekleri gibi başka mimarların projelerini de gerekçelerini açıklamak kaydıyla aday gösterebilirler.
Ödüle bir önceki yılın Aralık ayına kadar tamamlanmış ya da tamamlanma aşamasında olan yapıların mimarları başvurabilir. Başvuru koşulları jüri tarafından hazırlanan şartnamede belirtilir. Turgut Cansever Büyük Ödülü için kişi ve kurumlar aday gösterebilir.
Ödül süreci içinde yer alan Jüri Üyeleri, Yedek Jüri Üyeleri, Komite Üyeleri, Raportörler ile bunların birinci derece yakınları ve iş ortakları ödüle aday olamaz ve başvuramaz; ancak sergide yer almak üzere başvuruda bulunabilirler.
Genel İlkeler:
- Sergi ve ödüllere adaylık için Uluslararası Mimarlar Birliği'ne (UIA) bağlı meslek odalarına kayıtlı ve üyeliği devam eden her mimar, yanı sıra ilgili kamu kuruluşları, kurumlar, şirketler bireysel ya da ekip olarak katılabilir.
- Şirket ya da kurum adına katılan çalışmalarda mimar(lar)ın isminin belirtilmesi zorunludur.
- Etkinliğe katılabilmek için, müellif(ler)in Uluslararası Mimarlar Birliği üyesi meslek odalarına katılı olması zorunludur.
- Sergiye katılan bir eser, bir başka dönem tekrar katılamaz.
- Sergiye katılacak ve aday olacak eserler, Sekreterya'ya teslim edildikten sonra geri çekilemez; teslim edilen çalışmaların katalogda yayımlanması kabul edilmiş sayılır.
- Eserin bitim tarihini önemi yoktur. Ancak inşaat ruhsatı almış ve yapının ruhsat ve eklerine uygun inşa edilmiş ve eserin projesinin Mimarlar Odası mesleki denetiminin yapılmış olması gerekir.
- Yurtdışında uygulanan yapıların katılımı için bir üst maddedeki şartlar aranmaz.
- Sergiye ekteki formatta hazırlanmış, en fazla 4 adet 70cm x 100 cm ebatında 150 dpi çözünürlükte, pdf formatında DVD içerisinde teslim edilmesi istenmektedir.
- Etkinliğe katılacak eserlere ilişkin olarak, azami 2 sayfa A4 sayfasından oluşan, bir tasarım yaklaşım raporu teslim edilmelidir.
Takvim:
Son Katılım Tarihi: 21 Ocak 2019, saat 17:30 (Kargo gönderilerinde 25 Ocak 2019, saat 17:30)
Jüri Toplantısı: 01 Şubat 2019
Ödül Töreni ve Sergi Açılışı: 22 Şubat 2019
Yarışma sonuçları, ödül töreninden en az 10 gün önce Mimarlar Odası Antalya Şubesi tarafından duyurulur.
Yarışma, Sergi, Ödüller ve Ödül töreni kamuoyuna Belediye ve Mimarlar Odası Antalya Şubesi internet sitesi aracılığıyla duyurulur. Ödül töreni ve sergi öncelikle Antalya'da düzenlenir, gerek görülmesi durumunda yurtiçi ve yurtdışında tekrarlanabilir. Her ödül dönemi sonunda düzenlenen katalog katılımcılara ücretsiz olarak dağıtılır.
Ayrıntılı bilgi ve başvuru için tıklayın.