"Bir Kıyı Yerleşimi Bağlamında Hopa İlçesi Kent Merkezi Fikir Projesi Yarışması"nın son teslim tarihi 27 Ocak 2025.
YARIŞMANIN ADI, AMACI VE KAPSAMI
Deniz ve derin yeşil gibi çok güçlü iki doğal sistem tarafından çevrelenmiş olan Hopa ilçesi, merkezini kentsel yaşamın uyumu ve sahip olduğu bağlamı dikkate alan planlama ve tasarım yaklaşımı ile yeniden buluşturmaya hazır.
Adı, “Bir Kıyı Yerleşimi Bağlamında Hopa İlçesi Kent Merkezi Fikir Projesi Yarışması” olarak belirlenmiştir. Yarışmanın amacı; Hopa İlçesi’ni Sundura Deresi, kent merkezi, deniz kıyısı ve iskele bütününde düşünerek planlama ve tasarım fikirlerinin ortaya konulmasıdır.
Doğu Karadeniz Sahil yolu yapımıyla birlikte neredeyse sahil boyunca tüm yerleşimlere ait katmanlaşma yok olmuş, deneyim mekânları işlevini kaybetmiş ve aynılaşmıştır. Bu yarışma ile Hopa’yı Hopa yapan fiziksel, anlamsal, zamansal, tarihsel, sosyo-kültürel katmanların yeniden hissedildiği yere özgü tasarım yaklaşımlarıyla geleceğe ışık tutacak kararlar temelinde tartışmak, sosyal, ekonomik ve ekolojik açıdan sürdürülebilir yaşam alanları ve kamusal mekânlar üretmek hedeflenmektedir.
YARIŞMANIN TÜRÜ VE ŞEKLİ
Bu yarışma, Hopa Belediyesi tarafından, 4734 sayılı “Kamu İhale Kanunu’nun” 23’üncü maddesi ile “Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı, Mühendislik, Kentsel Tasarım Projeleri, Şehir ve Bölge Planlama ve Güzel Sanat Eserleri Yarışmaları Yönetmeliği” uyarınca serbest ve tek aşamalı ulusal fikir projesi yarışması olarak düzenlenmiştir.
YARIŞMANIN YERİ VE KONUSU
Yarışmanın yeri, Artvin ilinin kıyı ilçelerinden bir olan Hopa ilçesinin belediye sınırları içerisinde, kıyı bölgesini kapsayan, 1/1000 ölçekte sınırları gösterilen alan yaklaşık 450.000 m2’yüzölçümlü alandır.
Hopa Kenti’nin kalbini meydan ve kıyı oluşturmaktadır. Bu bağlamda kent girişi, kıyı alanları, meydan, açık yeşil alanlar, yapılaşmış alanlar, araç ve yaya yolları gibi hususlardaki birçok sorunun bütüncül çözümüne yönelik fikirlerin ortaya konması yarışmanın konusunu oluşturmaktadır.
YARIŞMAYA KATILIM KOŞULLARI
Yarışmaya katılacak yarışmacılar, bireysel veya ekip olarak katılım sağlanabilir. Bireysel veya ekip olarak katılma durumda yarışmacıların her birinin aşağıdaki koşulları yerine getirmesi zorunludur.
Ekip temsilcisi TMMOB’nin Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası ve Peyzaj Mimarlar Odası’ndan bir tanesine kayıtlı olması gerekmektedir.
Jüri üyeler tarafından proje ekiplerinin çok disiplinli yapıya sahip olması ve ekip yapısın içerisinde mimar, peyzaj mimarı ve şehir plancısı formasyonlarının her birinden en az birer üyenin bulunması kuvvetle tavsiye edilmektedir. Gerekli görüldüğü takdirde diğer meslek disiplinleri (sosyolog, ulaşım uzmanı, ekolog vb.) özelinde de dâhil edilecek uzmanlarla ekip yapısı zenginleştirilebilir.
Ekip olarak katılanların her birinin koşulların tamamına uymaları zorunludur. Ekip olarak katılanların idareyle ilişkilerin yürütülmesiyle sınırlı olmak üzere bir kişiyi ekip temsilcisi olarak belirtmesi gerekir. Yarışmaya ekip olarak katılınması halinde ekip üyelerinin her biri idareye karşı müştereken ve müteselsilen sorumludurlar.
Yarışmaya katılacaklarda aranacak koşullar şunlardır:
• Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin (Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası, Peyzaj Mimarları Odası) üyesi olmak ve meslekten men cezalısı durumunda olmamak,
• 4734 ve 4735 sayılı kanunlar ile diğer kanunlardaki hükümler gereğince geçici veya sürekli olarak kamu ihalelerine katılmaktan yasaklanmış olmamak,
• Jüri üyelerini ve raportörlerini belirleyen ve atayanlar arasında olmamak,
• Jüri üyeleri (danışman, asli, yedek), raportörler ve yarışmayı açan idare adına çalışan danışmanlar ile bunların 1. dereceden akrabaları, ortakları, yardımcıları ve çalışanları arasında olmamak,
• Jüri çalışmalarının herhangi bir bölümüne katılmış olmamak,
• Yarışmayı açan idarede, yarışma ile ilgili her türlü işlemleri hazırlamak, yürütmek, sonuçlandırmak ve onaylamakla görevli olmamak,
• Yarışmayı açan idare adına hareket eden danışmanlar ile bunların çalışanları arasında olmamak,
• Şartname alıp isim ve adreslerini yarışma raportörlüğüne kaydettirmek (Ekip olarak katılanlardan bir kişinin bu şartı yerine getirmesi yeterlidir).
Yarışmaya katılmak isteyenler 300 TL (Üçyüz Türk Lirası) karşılığında yarışmaya kayıt yaptıracaklardır.
Yarışmaya kayıt için son tarih yarışma takviminde “Projelerin Son Teslim Tarihi” olarak belirtilen gündür. (27.01.2025 Cuma, Saat:17:00) Bu şartlara uymayanlar yarışmaya katılmış olsalar da tasarımları yarışmaya katılmamış sayılır ve isimleri yarışmaya kabul edilmeme gerekçeleriyle birlikte üyesi oldukları meslek odalarına bildirilir.
JÜRİ ÜYELERİ VE RAPORTÖRLER
DANIŞMAN JÜRİ ÜYELERİ
Utku Cihan (Yüksek Şehir Plancısı, Hopa Belediye Başkanı)
Fuat Erşen ( İnşaat Mühendisi, Hopa Kaymakamlığı)
Oğuz Kurdoğlu (Doç. Dr., Orman Mühendisi - KTÜ Orman Fakültesi)
Mehmet Özgür (Peyzaj Mimarı, Emay Uluslararası Müh. ve Müş. A.Ş.)
Yasin Çağatay Seçkin (Prof. Dr., Mimar - Üsküdar Belediyesi Başkan Yardımcısı)
Murat Yılmaz (Yüksek Mimar, Belediye Meclis Üyesi)
ASLİ JÜRİ ÜYELERİ
Akif Burak Atlar (Şehir Plancısı)
Banu Çiçek Kurdoğlu (Prof. Dr., Peyzaj Mimarı)
Cemil Hamdi Okumuş (Peyzaj Mimarı)
İnci Olgun (Mimar)
Doruk Görkem Özkan (Doç. Dr., Peyzaj Mimarı)
Ayhan Usta (Prof. Dr., Mimar - Jüri Başkanı)
Kevser İsmet Üstündağ (Doç. Dr., Şehir Plancısı)
YEDEK JÜRİ ÜYELERİ
Gökhan Hüseyin Erkan (Dr. Öğr. Üyesi., Şehir Plancısı)
Banu Karaşah (Doç. Dr., Peyzaj Mimarı)
Uğur Işık (Yüksek Mimar)
RAPORTÖRLER
Ayşecan Akşit ( Şehir Plancısı)
Seyhan Seyhan ( Arş. Gör., Peyzaj Mimarı)
Kader Bilgin Yıldırım ( İnşaat Teknikeri)
YARIŞMA TAKVİMİ
Yarışma İlanı: 22.11.2024, Cuma
Soru Sormak İçin Son Tarih: 09.12.2024 Pazartesi, Saat:17:00
Cevapların İlanı: 12.12.204 Perşembe
Projelerin Son Teslim Tarihi: 27.01.2025 Pazartesi, Saat:17:00
Jüri Çalışması Başlangıcı: 31.01.2025 Cuma
Sonuçların İlanı: 07.02.2025 Cuma
Kolokyum ve Sergi: Daha sonra duyurulacaktır.
ÖDÜLLER
Eşdeğer Ödül (3 Adet): 400.000 TL
Eşdeğer Mansiyon (3 Adet): 100.000 TL
Satın alma ödülleri için toplam 150.000 TL ayırılmıştır. En fazla üç tane satın alma ödülü verilecektir.