Mimarlık ve mühendislik öğrencileri için, ÇEDBİK tarafından düzenlenen Sürdürülebilirlik Fikir Yarışması'nda projelerin son teslim tarihi 23 Şubat 2021.
Yarışmanın Amacı
İklim değişikliği, küresel ölçekte kaynakların azalması ve artan nüfus baskısı gibi etkileri son derece görünür ve günlük hayatımıza doğrudan temas eden gelişmeler, günümüzde toplumların ve yerleşim yerlerinin daha sürdürülebilir olmasını bir zorunluluk haline getirmektedir. Teknolojik gelişme ve yeniliklerle birlikte, yerel koşullara ve iklime uygun çözümlerin bir araya getirilmesi, dünyamızı ve yaşam tarzlarını değiştiren koşulların etkilerinin azaltılması ve uzun dönem sosyal, çevresel ve ekonomik kazanımlar sağlanması açılarından son derece önemlidir.
Geleceğin profesyonelleri olan lisans ve lisansüstü öğrencileri arasında gerçekleştirmeyi düşündüğümüz bu fikir yarışmasında; Sosyal, Çevresel ve Ekonomik sorunlara; yeni ve uygulanabilir fikirlerle çözüm arayışı doğrultusunda üzerinde belirli doğal ve yapay öğeler içeren hayali bir arsa üzerinde mevcut kaynakları kullanarak ve belirli kriterleri dikkate alan bir ekolojik köy yerleşimi üzerine fikirler yaratmak yarışmamızın temel amacı olacaktır.
Yarışmaya Katılım Koşulları
Yarışma bireysel ve ekip katılımına açık olup, yarışmacıların her birinin aşağıdaki koşulların tamamına uymaları zorunludur.
- Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet’indeki Üniversitelerin Mimarlık, İnşaat Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Elektrik Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Enerji Sistemleri Mühendisliği, İç Mimarlık, Peyzaj Mimarlığı, Çevre Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği, Orman Endüstri Mühendisliği veya Şehir Bölge Planlama bölümlerinde öğrenim gören T.C. vatandaşı veya yabancı uyruklu lisans ve lisansüstü öğrencileri katılabilirler.
- Yarışmacıların başvuru sırasında lisans veya lisansüstü eğitimine devam ediyor olmaları gerekmektedir. (Lisans öğrenci belgesinin veya yüksek lisans öğrenci belgesinin başvuru sırasında ibraz edilmesi gerekmektedir.)
- Yarışma üniversitelerin yukarıda yazan bölümlerinin tüm sınıflarına açıktır.
- Yarışma bireysel ve ekip katılımına açık olup, ekipler en fazla 5 kişiden oluşabilir. Ayrıca, bir öğrenci yalnızca bireysel olarak veya sadece bir ekip ile yarışmaya katılabilir.
- Her ekip ve bireysel katılımcı kendine bir ekip ismi (sadece harf ve rakamlardan oluşan 5 haneli bir rumuz) belirleyecektir.
- Yarışmaya katılacak olan tüm ekip üyeleri adına ekip lideri veya bireysel katılımcı yarışmanın son teslim tarihine kadar başvuru formunu eksiksiz olarak doldurmak zorundadır.
- Ekipler başvurularını tamamladıktan sonra herhangi bir üye değişikliği yapamayacaktır.
- Yarışma ile ilgili işlemleri hazırlayan, yürüten, sonuçlandıran veya onaylayan Jüri’nin birinci dereceden akrabaları ve ÇEDBİK çalışanları yarışmaya katılamaz.
- Jüri üyelerinin ve ÇEDBİK çalışanlarının yarışmaya başvuracak olan çalışmaların herhangi bir bölümüne katılmamış olmaları gerekmektedir.
- Yarışmacılar, Yarışma Şartnamesinde öngörülen koşullara uymak zorundadır.
- Yarışma süresince hiçbir yarışmacı jüri üyeleri ve ÇEDBİK çalışanları ile doğrudan temasa geçemez. Proje ve yarışma ile ilgili tüm sorular, Yarışma Takviminde belirtilen sürede sorumlu raportöre iletilecektir.
- Yarışmaya katılan her fikir projede özgünlük ve daha önce başka bir yerde yayınlanmamış ya da başka bir yarışmaya katılmamış olması koşulu aranmaktadır.
- Yarışmaya katılım ücretsizdir.
- Yukarıdaki şartların herhangi birine uyulmadığı tespit edilen yarışmacıların ve ekiplerin başvurusu geçersiz sayılacaktır.
Yarışma Konusu
Küresel ölçekte belirlenmiş Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusunda karşılaştığımız; Sosyal, Çevresel ve Ekonomik sorunlara; yeni ve uygulanabilir fikirlerle çözüm üretmek hedeflenmektedir.
Yeni ve uygulanabilir fikirlerle çözüm arayışı doğrultusunda üzerinde ormanlık alan, nehir gibi doğal ve köprü, karayolu veya kullanılamayan yapılar gibi yapay ögeler içeren hayali bir arazi üzerinde toprağı, suyu, ormanlık alanları ve ulaşım yollarını kullanarak,
- Doğaya saygılı, karbon salınımı düşük, toplumsal yaşamı canlı olan bir ekolojik köy yerleşimi kurmak
- Bu yerleşim yerine mevcut kaynakları ve sürdürülebilirliğin tüm maddelerini dikkate alarak (ekonomik sürdürülebilirlik de dahil) enerji verimli ve ekolojik yapılar ve tesisler oluşturmak
- Tüm inşa süreçlerini doğaya saygılı ve sürdürülebilir yöntemler ile üretilmiş malzemeler kullanarak tamamlamak
Yukarıdaki kriterleri baz alarak verilen alan üzerinde yarışmacılardan ekolojik bir köy kurmaları beklenmektedir.
Yarışma Takvimi
Yarışmanın Duyurulması: 23 Aralık 2020
Son Soru Sorma Tarihi: 11 Ocak 2021
Soruların Yanıtlanması: 15 Ocak 2021
Proje Teslim Tarihi: 23 Şubat 2021 Saat: 07:00
Jüri Değerlendirmesi: 26 Şubat 2021
Sonuçların İlanı: 05 Mart 2021
Seçici Kurul: Lebriz Akdeniz, Süleyman Akım, Ebru Ünver Karaer, Ufuk Selvi, Sinan Mert Şener, Rengin Ünver, Zerrin Yılmaz
Raportörler: Furkan Gültekin, Engin Işıltan
Ödüller
Birincilik Ödülü: 7.500 TL, B.E.S.T ve LEED Teknik Eğitimleri, GBCI Eğitim Aboneliği, ARUP Staj İmkânı
İkincilik Ödülü: 5.000 TL, B.E.S.T ve LEED Teknik Eğitimleri, ARUP Staj İmkânı
Üçüncülük Ödülü: 2.500 TL, B.E.S.T ve LEED Teknik Eğitimleri, ARUP Staj İmkânı
Mansiyon (3'er Adet Eşdeğer): B.E.S.T ve LEED Teknik Eğitimler
Şartname ve başvuru için tıklayın