Teması “Kamusal Alanda Bir Arada” olarak belirlenen ÇEİS Yapı Tasarım Yarışması 2023'e başvurular başladı.
Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası’nın (ÇEİS), çimentonun estetik ve yenilikçi kullanım alanlarının keşfedilmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla düzenlediği Yapı Tasarım Yarışması’nın üçüncüsü 1 Ağustos 2023’te başladı. İlk defa 2019 yılında hayata geçirilen ve sektöre önemli bir soluk kazandıran yarışma, bu yıl “Kamusal Alanda Bir Arada” teması altında projeleri kabul edecek. Mimarlık alanında faaliyet gösteren profesyoneller ve öğrencilerin katılabileceği yarışma, profesyonel kategoride 560 bin, öğrenci kategorisinde 280 bin olmak üzere, toplamda 840 bin TL ödül dağıtacak.
1 Ağustos 2023’te kayıtların başladığı yarışmada soru sorma süresi 19 Eylül 2023, başvurular 21 Kasım 2023 tarihine kadar devam edecek, kazananlar ise 26 Aralık 2023 tarihinde açıklanacak.
Projeler, Malzemenin Sınırlarını Genişletmeye ve Yeni Uygulama Biçimleri Üzerine Düşünmeye Teşvik Edecek
Yarışmacılardan bu yıl betonun doğası gereği sunduğu bir araya getirme biçimini ele alarak kamusal alanları sürdürülebilirlik doğrultusunda değerlendirmesi ve Cumhuriyet’in 100. yılını da kutladığımız 2023 yılında kamusal alanda sıklıkla ihtiyaç duyulan, farklı kullanıcı gruplarının bir araya gelebileceği, zaman geçirebileceği, işlevsel olarak kamusal fayda sağlayacak tasarım önerileri bekleniyor.
Yapı Tasarım Yarışması, malzemenin sınırlarını genişletmeyi, “alternatif” hallerini ve kamusal alanda yaratacağı etkiyi keşfetmeyi ve yeni üretim/uygulama biçimleri üzerine düşünmeyi teşvik etmeyi amaçlıyor.
Mimarlık başta olmak üzere, mühendislik ve tasarım alanlarında faaliyet gösteren profesyoneller ile üniversitelerin aynı bölümlerinde öğrenim gören öğrencilerin başvurularına açık olan Yapı Tasarım Yarışması, 14 farklı kategoride toplamda 840 bin TL ödül dağıtacak. Yarışmanın jüri koltuğunda, sektörün saygın isimlerinden İnş. Yük. Müh. Ahmet TOPBAŞ, Doç. Dr. Aktan ACAR, Dr. Mimar Dürrin SÜER, Prof. Dr. Hüseyin KAHVECİOĞLU, Y. Mimar Pınar GÖKBAYRAK yer alıyor.
“Tasarımlar Kamusal Alanların Sınırlarını ve İmkanlarını Genişletecek”
Yapı Tasarım Yarışması’nın, çimentonun sınırlarının aşılması için yaratıcılığı öne çıkaran bir alan olmasından büyük gurur duyduklarını ifade eden ÇEİS Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani KONUKOĞLU; “Sektörün sürdürülebilir geleceği için bugünden harekete geçmenin öneminin bilincindeyiz ve bu bilinci ÇEİS olarak misyon edindik. Mimari camianın temsilcilerini ve gençlerimizi bu sürdürülebilirlik hareketine ortak etmek hedefiyle Yapı Tasarım Yarışması’nı 2019 yılında hayata geçirdik. Umuyoruz ki, Yapı Tasarım Yarışması uzun yıllar sektörümüzün bir değeri olarak varlığını sürdürecektir.” dedi.
Yapı Tasarım Yarışması 2019 ve 2021’den Akılda Kalanlar
İkincisi "Kentsel Alanda Yenilikçi Yaklaşımlar” temasıyla gerçekleştirilen Yapı Tasarım Yarışması’nda, 41’i profesyonel, 55’i öğrenci kategorisinde olmak üzere toplamda 96 proje değerlendirildi. İki farklı kategoride toplam 14 projenin ödüllendirildiği yarışmanın kazanan projeleri, bir kitapta bir araya getirildi. Profesyonel kategoride deniz kıyısında konumlanan tekil strüktürlerin yerle ve birbiriyle kurduğu ilişkiyle öne çıkan “Ekoton” projesi birinciliğe layık görüldü. Öğrenci kategorisinde ise eğlenceli ve dinamik tasarım fikri ile rakiplerinden sıyrılan “Beton Motus” projesi birincilik ödülünün sahibi oldu.
Yapı Tasarım Yarışması 2019’da profesyonel kategoride 1.’lik ödülünü kazanan, kentin farklı kesimlerinin bir arada olabilirliğinin önünü açan, temasları, diyalogları ve karşılaşmaları kolaylaştıran “Kentsel Katalizör” projesi, İzmir Gaziemir’de yer alan bir çocuk parkında hayata geçirildi. Yapı Tasarım Yarışması 2019’da profesyonel kategoride 3.’lük ödülünü kazanan, betonu (poroz) geçirimli olarak üreterek kentsel ekosisteme destek veren ve canlı çeşitliliğini düşünen bir yapıda kurgulanan, aynı zamanda bir öğrenme ortamı ve yaşantı yaratma iddiası taşıyan “Yeşil Beton” projesi, ÇEİS’in Yeniköy’de bulunan merkez ofis bahçesine ve Mardin Yeşilli Belediyesi Gençlik Merkezi’ne inşa edildi. Ödül kazanan diğer projelerin hayata geçirilebilmesi adına çeşitli kurum ve kuruluşlar ile görüşmeler sürdürülüyor. Gaziantep ve Ünye’de, üyelerimizin ve yerel yönetimlerin desteğiyle ilerleyen projelerimizin de bir an önce vatandaşlarımızla buluşması için çalışmalarımıza devam ediyoruz.
Yapı Tasarım Yarışması ile ilgili ayrıntılı bilgi için tıklayın