Mimarlığa düşün dünyası üzerinden geliştirdiği çalışmaları ve eleştiri ortamındaki farklı duruşuyla öne çıkan ve 2013 yılında aramızdan ayrılan Gürhan Tümer anısına düzenlenen İzmir SMD Öğrenci Fikir Projesi Yarışması'nın son başvuru tarihi, 8 Ekim 2017.
BİÇİM VE TÜR
Yarışma bu şartname esasları içerisinde, ulusal ve tek aşamalı fikir projesi öğrenci yarışması olarak düzenlenmiştir.
AMAÇ
Düşün dünyası toplumsal değişim ve dönüşüm dönemlerinde yaşanan sorunlara alternatif model önerileri sunmuştur. Yazın ortamında yer bulmuş, Ütopya olarak kavramsallaşan bu modellerin pek çoğu toplumsal sorunlara çözüm getirmekle birlikte, mekânsal öneriler de geliştirmişlerdir. Yirminci yüzyıl başlarından itibaren ise özellikle kentsel yaşantıyı tarif eden, yeniden-kurgulayan, mekânsal çözümler üreten pek çok kentsel ve mimari ütopya kurgulanmıştır. Bu öneriler kimi zaman gerçekleşemeyecek hayaller olarak kalmışlarsa da pek çoğu gelecek için ufuk açan, yol gösteren, öncülük eden çalışmalar olarak mimarlık literatüründe yerlerini almışlardır. İzmir Serbest Mimarlar Derneği'nin düzenlediği bu yarışma da, toplumsal, morfolojik ve tarihsel arka planına dayalı yapısı gereği mimarlık alanına ilişkin zengin birikime sahip, içerdiği ve geleceğe dönük potansiyelleriyle birlikte, küresel değişimin etkileri ile yüzleşen İzmir kentinin karşı karşıya kaldığı mekânsal sorunlara çözüm önerileri geliştirecek ve geleceğe alternatifler sunarak, kentin vizyonuna katkı koymayı amaçlamaktadır.
2017 TEMASI: “FORMSUZ”
Her türlü keskinlik tanımının ve kategorik ayrımın buharlaşarak hızla geçersizleştiği günümüz dünyasında, sınırları eriten, deneyimleri akışkan hale getiren, koordinatları çözerek bulutsu yapılara dönüştüren hızlanmış zaman, değişken konumlar ve yüzergezerlik üzerine zihinsel olarak yoğunlaşmak mimarlık ortamı için kaçınılmaz görünüyor. Zaman, mekân, form ve içeriğin akışkan ve sabitlenemez halleri, kentlerin geleceğini tahayyül etmek için a priori olgular haline geliyor.
Formun mimarlıkta her zaman kontrol mekanizması olarak kullanıla geldiği söylenebilir. Form, mimarlığa organizasyonel yapısını kazandırdığı gibi düzen, oran vb. normatif nitelikleri ile ona sembolik değerini de kazandırmakta, ama aynı zamanda onu imgeselliğe de mahkûm etmektedir. Bu durumda formsuzluk, Georges Bataille’ın kuramlaştırdığı biçimiyle özgürleştirici bir metafor olarak düşünülebilir. Bir yanıyla form ve içeriğin birbirinden özgürleşmesine imkân verirken diğer yandan formsuzluk, form ve imge takıntılı güncel mimarlık ortamında her türlü ikilikleri aşan yeni bakışların, giderek maddesizleşen mimarlık(lar) için taze fikirlerin yeşermesini de tetikleyebilir.
Düşünüldüğü dönemin fiziksel, sosyal, politik, ekonomik veya kültürel sorunlarına keskin eleştiriler getiren ve ufkumuzun daraldığı dönemlerde yeni dünyalar tahayyül etmemizi sağlayan ütopyalar, yaratıcılıklarının yanı sıra sarsıcı eleştirellikleri ile de her zaman ilham kaynağı olmayı sürdürmekteler. Genç mimar adaylarının "formsuzluk" teması üzerinden keskin bir eleştirellik ve yaratıcılık ile İzmir kentinin geleceğine dair söyleyecek birçok irkiltici sözlerinin, taze fikirlerinin olduğunu düşünmekteyiz.
KATILIM ŞEKLİ
Türkiye'deki mimarlık okullarında mimarlık lisans eğitimi yapmakta olan öğrenciler tek veya en fazla 3 kişiden oluşan ekipler halinde katılabilir. Ekip başı mimarlık lisans öğrencisi olmak koşulu ile farklı disiplinlerden öğrenciler ekipte yer alabilir. Katılımcılar en fazla bir öneri ile katılabilirler. Yarışma başvuruları web sitesi üzerinden tek aşamalı ve online olarak herhangi bir ön kayıtta bulunmaksızın yapılır. Yarışmaya katılım ücretsizdir.
TAKVİM
GÜRHAN TÜMER anısına İZMİR ÜTOPYALARI - İzmir SMD Öğrenci Fikir Projesi Yarışması - YARIŞMASI her iki yılda bir açılır ve Haziran ayı içinde ilan edilir. Proje son teslim tarihi 8 Ekim 2017 Pazar günü (saat: 24.00) olan yarışmanın başvuru formuna İzmir SMD web sayfasından erişilebilir.
SEÇİCİ KURUL
Vedat TOKYAY, İzmir SMD
Umut İYİGÜN, İstanbul SMD
Önder KAYA, TSMD
Levent ŞENTÜRK
İpek EK
Dilek SAFER (Raportör)
ÖDÜL
Jüri tarafından 3 ödül verilir. Ayrıca 7 sergilenecek proje seçilir. 2017 Ödülü, ödül alan ekiplere 2018 yarıyıl tatilinde Atina gezisi olarak belirlenmiştir.