Katılımcılarını İstanbul’un dönüşen çok katmanlı yapısını sorgulayarak, değişen kentin artiküle ve manipüle edilmiş yaşam biçimi senaryoları üzerine düşünmeye davet eden yarışmaya kayıt için son gün 7 Aralık, çalışmaların teslim tarihi ise 28 Aralık 2018.
IAPS-CS Network Kültür ve Mekan Öğrenci Buluşmaları serisinin dördüncüsü, “Sonsuz Bir Artikülasyon Mekanı Olarak İstanbul” başlığı ile Özyeğin Üniversitesi 10. Yıl Etkinlikleri çerçevesinde ÖZÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi tarafından gerçekleştiriliyor.
Eylül 2018 - Şubat 2019 tarihleri arasında devam edecek olan buluşma; makale seçkisi, tasarım atölyeleri, ulusal öğrenci fikir yarışması, sempozyum, kolokyum, sergi, ödül töreni gibi birbiriyle ilişkili bir dizi etkinlikten oluşuyor.
“Sonsuz Bir Artikülasyon Mekanı Olarak İstanbul” Ulusal Öğrenci Fikir Yarışması
Yarışmanın Türü
Mimarlık, Tasarım ve Güzel Sanatlar Fakültelerinin Lisans ve Yüksek Lisans öğrencilerinin bireysel ya da ekip olarak katılabilecekleri tek aşamalı, ulusal bir öğrenci fikir yarışmasıdır.
Yarışmanın Amacı ve Kapsamı
Yarışmanın temel amacı; geçmişten bugüne türlü biçim ve yöntemlerle, kimi zaman kendiliğinden kimi zaman ise zorlama müdahalelerle eklemlenerek evrilen ve dönüşüme uğrayan İstanbul kentinde yeniden artiküle olan yeni yaşam biçimlerine ve senaryolarına odaklanmaktır. Bu bağlamda katılımcıların, kentsel yaşama dair öngördükleri senaryoları somutlaştıran ve eleştirel mesafeden bakan yorumlar geliştirerek tasarım fikri geliştirmeleri önemlidir. Öngörülen senaryonun kavramsal içeriği ile senaryo doğrultusunda geliştirilen yorum ve önerilerin arasındaki ilişkinin açık biçimde okunabilirliğinin üzerinde önemle durulmalıdır.
Katılım Koşulları
Mimarlık ve tasarım fakültelerinin ilgili bölümlerinden (Mimarlık, İç Mimarlık, Şehir ve Bölge Planlama, Peyzaj Mimarlığı, Endüstri Ürünleri Tasarımı, İletişim Tasarımı, Grafik Tasarım vb.) genç araştırmacılar ve öğrencilerin (lisans, yüksek lisans) bireysel ya da ekip olarak katılımına açıktır (Ekipler psikoloji, sosyoloji, felsefe, güzel sanatlar fakültelerinin sinema televizyon ve fotoğraf gibi bölümlerinden ortak ya da danışmanlar alarak da oluşturulabilir).
Yarışmaya katılımda farklı bölümlerde öğrenim görmekte olan öğrencilerin bir ekip kurarak katılması teşvik edilmektedir.
2018 yılı içerisinde mezun olmuş olan öğrenciler yarışmaya katılabilirler.
Yarışmaya katılacak adayların 7 Aralık 2018 tarihine kadar https://goo.gl/forms/lpsMJByuBY9wFLn02 adresindeki çevrimiçi formu doldurarak başvuruda bulunmaları gerekmektedir.
Şartname için tıklayın.
Jüri Üyeleri
Nevşet Gül Çanakçıoğlu, Özyeğin Üniversitesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi
Boğaçhan Dündaralp, ddrlp
Özgür Ediz, Uludağ Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi
Tuna Han Koç, Rasa Stüdyo
Mehmet Emin Şalgamcıoğlu, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi
Hülya Turgut, Özyeğin Üniversitesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi
Alper Ünlü, Özyeğin Üniversitesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi
Raportörler
İrem Bayraktar, ÖZÜ, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi
Özge Özkuvancı, ÖZÜ, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi
Ödül
Eşdeğer Ödül (5 adet): 4.000'er TL
Jüri Özel Ödülü (2 adet): 2.000'er TL [Jüri uygun gördüğü takdirde verilecektir]
Yarışma Takvimi
Yarışmanın İlanı: 25 Eylül 2018
Soru – Cevap Süresi Sonu: 02 Kasım 2018
Cevapların Yayınlanması: 05 Kasım 2018
Yarışmaya Kayıt süresi sonu: 7 Aralık 2018
Çalışmaların Teslimi: 28 Aralık 2018
Jüri Toplantısı: 5-6 Ocak 2019
Sonuçların İlanı: 11 Ocak 2019
Sergi: 11– 16 Şubat 2019
Kültür ve Mekan Öğrenci Buluşmaları 4 (sempozyum, kolokyum, sergi, ödül töreni): 16 Şubat 2019
Daha fazla bilgi ve başvuru için:
https://www.iaps-culturespace.com
https://www.iaps-culturespace.com/bulusmalar4
https://iapscsnetwork2018.tumblr.com/
https://www.facebook.com/Iapscultureandspacenetwork/?ref=br_rs
https://www.instagram.com/iapscultureandspace/?hl=tr