7/24 ÜRET AnKARANTİNA Yarışmalarının üçüncüsü "Nâzım Hikmet Anısına 'Yazıdan Görsele' Tasarım Yarışması"nın son başvuru tarihi 26 Mayıs 2020.
Yarışmanın Amacı
Sovyetler Birliği Mimarlık Dergisi “Arkhitektura SSSR’ye yazdığı “Ya Meçtayu” (Hayal Ediyorum) makalesinde, “Ben, yazarım ve mesleğimin doğası gereği mimariyle aramda kan bağı var. İster müzik, ister resim, isterse de edebiyat olsun, her türlü sanat eserinin temelinde mimari düşünüş ve kompozisyon ilkesi yatar.” diyen Nâzım Hikmet’in ölüm yıldönümü olan 3 Haziran’da, şairin eserlerinden yola çıkarak onun duygu, düşünce ve hayallerini bugüne taşımak vebir görsel anma oluşturmak hedefiyle tasarımlar elde etmek için düzenlenmiştir.
Herkese açık olan bu yarışmanın bir diğer amacı da mimarlık, grafik tasarım, güzel sanatlar, resim, iletişim gibi alanlarda öğrenim gören ya da mesleğe yeni başlamış gençlere, bu alanda kendilerini ifade etme fırsatı sunmaktır.
Yarışmanın Türü ve Şekli
Yarışma, Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı tarafından serbest, ulusal ve tek aşamalı olarak düzenlenmiştir. Yarışma herkese açıktır. Yarışmaya kayıt ve katılım ücretsizdir. Yarışma süresi ve işleyişi dijital ortamda gerçekleşecektir. Ödüle ve sergilenmeye değer görülen eserler, yedi24.mimarlarodasiankara.org adresli web sayfasında 1 ay boyunca yayınlanacaktır.
Yarışmaya Katılım Koşulları
Yarışma, Nâzım Hikmet’in eserlerinden (şiirleri, tiyatro oyunları, mektupları, romanları, öyküleri, fıkraları, masalları, senaryoları, inceleme yazıları), eserlerindeki duygu ve düşüncelerinden yola çıkarak, tasarım veya tasarımlar üretmeye aday olan herkese açıktır.
TMMOB ve Oda mevzuatına aykırı davranarak onur kurulundan ceza alanlar yarışmaya katılamaz.
Yarışmanın jüri üyelerinin birinci dereceden yakınları, yarışmayı açan Mimarlar Odası Ankara Şubesi ile Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı yöneticileri yarışmaya katılamaz.
Yarışma Takvimi
Teslim İçin Son Tarih: İlan gününden (5 Mayıs 2020) itibaren 3x7 gün sonra 26 Mayıs 2020 Salı günü akşam 7:24 olacaktır.
Jüri Değerlendirmesi: Teslimden sonraki 27-28 Mayıs 2020 tarihinde yapılacak ve sonuçlar,
1 Haziran’da açıklanacaktır. Ödüle ve sergilemeye değer görülen eserlerle Nâzım Hikmet’in ölüm yıldönümü olan 3 Haziran 2020 tarihinde düzenlenecek görsel anma etkinliğinde açılış yapılacaktır.
Yarışma Jüri Üyeleri
Behiç Ak (Mimar, Karikatürist, Yazar), Emre Senan (Grafik Tasarımcı), Linda Nihan Lafcı (İllüstrator), Reyya Advan (İletişimci, Reklam Yazarı), Selçuk Demirel (Sanatçı, Çizer), Yılmaz Aysan (Mimar), Zeynep Oral (Yazar, Gazeteci)
Yarışmacılardan istenenler
- Katılımcılar her türlü dijital tasarımla yarışmaya katılabilirler.
- Katılımcıların, Nâzım Hikmet’e ait bir eserden (şiir, tiyatro oyunu, mektup, roman, öykü, fıkra, masal, senaryo, inceleme yazısı) istediği uzunlukta bir bölümü seçerek, seçtiği bölümü görselleştirmesi; oradaki hikâyeyi/fikri/duyguyu/düşünceyi görsel olarak tasvir etmesi beklenmektedir. Görselleştirmede kullanılacak format, katılımcının tercihine bırakılmıştır. Örnek: Elle ya da dijital ortamda illüstrasyon yapılması, elle yapılan çizimin tasarıma aktarılması, kolaj yapılması, resimlemede bilgisayar programı veya çizim uygulaması kullanılması vb.
- Nâzım Hikmet’e ait eserden seçilen ve görsel tasviri yapılan bölümün, tasarımda yazılı olarak yer alması ve tasarımın bir parçası olması zorunludur. Yazı eklenirken kullanılacak format, katılımcının tercihine bırakılmıştır. Örnek: Kalem, boya, tebeşir ile yazdıktan sonra dijital ortama aktararak tasarıma eklemek, doğrudan bir bilgisayar programı ile yazmak vb.
- Katılımcı, yarışmaya en fazla iki farklı eser ile katılabilir. Bu eser(ler) tek parçadan oluşabileceği gibi, birden fazla parçadan oluşan bir bütün şeklinde de olabilir. Eserde birden fazla parça varsa, parçaların sıralamasının anlaşılır şekilde belirtilmesi gerekir. Bir eserde en az 1, en fazla 10 parça olabilir.
- Tasarım veya tasarımların, 50cm x 50 cm / 300 dpi formatında hazırlanması ve gönderilmesi gerekmektedir.
- Kimlik bilgileri ve tasarımla ilgili kısa bir yazılı açıklamanın, eserle birlikte gönderilmesi gerekmektedir.
Yarışma Teslimi
Eserlerin teslimi, dijital ortamda gerçekleşecektir. Teslim dokümanları yarışmanın mail adresi olan yedi24@mimarlarodasiankara.org adresine WeTransfer ile gönderilecektir.
Belirtilen teslim tarihi ve saatinden sonra gönderilen eserler kabul edilmeyecektir.
Yarışmaların Ödülleri
6 Adet Başarı Ödülü + Kitap Seti ve Sergileme Ödülü
Yarışmacıların uymakla zorunlu olduğu esaslar
Eserlerin herhangi bir yerinde eserin sahibini belirten işaret bulunmaması gerekmektedir. Katılımcılar, yarışmanın ilanından sonra yedi24.mimarlarodasiankara.org adresinden yarışma kayıt formunu doldurmak zorundadır.
Yarışmaya katılan eserlerde özgünlük; daha önce başka bir yerde yayınlanmamış ve başka bir yarışmada ödül almamış olma şartı aranmaktadır. Aksi durumun tespit edilmesi halinde, yarışmanın hangi aşamasında olursa olsun, ödül iptal edilir ve düzenleyen kuruma iade edilir.
Eserlerin WeTransfer ile gönderilmesinde uyulması gereken adımlar
- www.wetransfer.com adresine giriş yapın.
- İsim bölümüne rumuzunuzu yazarak, dosya isimlerini verin. (Örnek:123art_01,123art_02, 123art_açıklama raporu, 123art_kimlik gibi.)
- Hazırlamış olduğunuz dosyaları “dosya ekle” bölümüne tıklayarak ekleyin.
- Alıcı e-posta bölümüne yedi24@mimarlarodasiankara.org adresini yazın.
- E-posta bölümüne kendi mail adresinizi yazın
- Mesaj bölümüne, rumuzunuzu yazın. (Örnek:123art)
- Aktar butonuna basarak, dosyanızı veya dosyalarınızı gönderin.
Kolokyum
Ödül alan ve sergilemeye değer görülen tüm eserler, yedi24.mimarlarodasiankara.org web sayfasında sergilenecektir. Kolokyum tarihi ve saati yarışma sonuçlarıyla birlikte duyurulacaktır. Tüm projelerinin telif hakkı müelliflere ait olacak, ancak yarışmayı düzenleyen Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı müellifin veya müelliflerin isimlerini belirtmek koşulu ile her türlü yayınlama ve sergileme hakkına sahip olacaktır.