İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) Odakule Pasaj Geçidi’nin yenilenmesine yönelik düzenlediği mimari tasarım yarışması sonuçlandı.
Düzenlenen yarışma ile her gün binlerce kişinin İstiklal Caddesi ile Meşrutiyet Caddesi arasındaki yaya bağlantısını sağlayan, aynı zamanda bir dönemin özgün mimarisini yansıtan Odakule binasını da bu caddelere bağlayan geçidin çağdaş kentsel yaşam koşulları doğrultusunda yeni fikirlere ve sanayinin sanat ve tasarımla buluşmasına imkan verecek şekilde yeniden düzenlenmesi amaçlandı.
Projeler, jüri üyelerinin değerlendirmesi sonucu toplam 90 başvuru arasından seçildi.
Bir dönemin özgün mimarisini yansıtan İSO mülkiyetindeki Odakule binasının da yer aldığı, her gün binlerce kişinin İstiklal Caddesi ile Meşrutiyet Caddesi arasındaki yaya bağlantısını sağlayan tarihi geçit, birinciliğe değer görülen “Beyoğlu Melodisi” projesiyle çağdaş kentsel yaşam koşulları doğrultusunda sanayiyi sanat ve tasarımla buluşturacak.
Beyoğlu Melodisi ile fark yaratacak
Tasarım ve sanat alanlarından bireysel ve ekip olarak tüm katılımcılara açık olarak gerçekleştirilen İSO Odakule Pasajı Ulusal Tasarım Yarışması’nda birinci olan proje, Beyoğlu ilçesinde yer alan, mülkiyeti İSO’ya ait olan pasaj alanının kimliğini rafine ve entelektüel bir kavramsal yaklaşım ile ele alıyor. Proje, alandaki tüm düzlemlere gerek malzeme gerekse detaylandırma ile yalın müdahalelerde bulunuyor. Projenin yarattığı dingin kentsel mekan içinde tını enstalasyonu için kullandığı lineer pirinç tüpler, üç yeni sanat eseri ve rölyef önerileri, su öğesi, İSO kurumsal kimliğinin halihazırda kentsel sanat elemanları ile kurmuş olduğu ilişkiyi güçlendirici nitelikte bulunuyor. Birinciliğe değer görülen Beyoğlu Melodisi projesi, pasaj içerisinde oluşan rüzgar koridorunun kullanılması gibi yaratıcı ve etkileyici unsurları bakımından öne çıkarak birincilik ödülünü almaya hak kazandı.
İSO ODAKULE Pasajı Ulusal Tasarım Yarışması kazanan ekipler
Birincilik Ödülü: “Beyoğlu Melodisi”
Mimarlar: Atahan Sevdi (Ekip lideri), Merve Yıldırım ve Büşra Nural
Jüri Raporu: Proje teması ‘Beyoğlu Melodisi’nin alana ait çevresel bir faktörü (pasaj içerisinde oluşan rüzgar koridoru) kullanarak tasarımın ana fikrini oluşturması etkileyici ve yaratıcı bulunmuştur. Tasarımın, bölgenin kimliğini rafine ve entelektüel bir kavramsal yaklaşım ile ele alışı başarılı bulunmuştur. Proje alanındaki tüm düzlemlere yapılan yalın müdahaleler, önerilen malzemeler, detaylandırma ilkeleri takdir edilmiştir. Yarattığı dingin kentsel mekan içinde tını enstalasyonu için kullandığı lineer pirinç tüpler, sanatsal öneriler (üç yeni sanat eseri ve rölyef), su öğesi, İSO kurumsal kimliğinin halihazırda kentsel sanat elemanları ile kurmuş olduğu ilişkiyi güçlendirici nitelikte bulunmuştur.
İkincilik Ödülü
Mimarlar: Burcu Sevinç (Ekip lideri), Rıfat Yılmaz, Süleyman Yıldız
Yardımcı ekip: Kamer Berzah Özlü ve Sinem Onar
Jüri Raporu: Sanayi ile özdeşleşmiş bir eleman olan rulmanı kendine yapıtaşı olarak seçmesi, projeyi bu malzemenin potansiyelleri üzerine kurma fikri güçlü ve etkili bulunmuştur. Rulmanın dönme özelliğini etkileşimli bir duvar oluşturmak için yorumlaması ve kullanması, tasarımla endüstriyel üretimi ustaca bir araya getirmesi takdir edilmiştir. Ancak bu fikrin uygulanışında yatay ve düşey düzlemdeki zenginliğin üç boyutlu mekanda malzeme karmaşası yaratma olasılığı tartışılmıştır. Rulmanlarla örülü duvarın tüm pasaj boyunca sürekli olmasının yorucu bir etki yaratabileceği öngörülmüştür. Ayrıca dönen rulman duvarının kullanıcı-arayüz etkileşimi açısından yaratabileceği sorunlar, kullanım ve işletim boyutundaki olası sıkıntılar olumsuz bulunmuştur.
Üçüncülük Ödülü
Mimarlar: Emrah Demir (Ekip lideri), S. Salih Başbay, Hasan Öncü, 3D Animatör Mete Şekip Saygın
Yardımcı ekip: Gülşah Kayalık ve Betül Aygün
Jüri Raporu: Proje alanına yönelik tarihsel okuma, bağlam ile farklı ölçeklerde ilişki kurma çabası, kavramsal arka plan ve tasarım ilişkisi, üst ölçekli analizler ve bu çalışmaların tasarıma aktarımı, tarihsel süreçte proje alanının dönüşümü ve bu dönüşümün kamusal kullanım bağlamında getirilen eleştiri takdir edilmiştir. Önerilen malzeme ve renklerin birbirleriyle ilişkisindeki uyum eksikliği eleştirilmiştir. Odakule binası podyum seviyesi üzerindeki terasa ulaşım için önerilen merdiven proje kapsamı dışındaki bir alana müdahale olarak görülmüştür. Göçmen Kuşlar eserinin önerilen konumu uygun bulunmamıştır.
Birinci Mansiyon
Proje Ekibi: Murat Arif Suyabatmaz (Mimar), Hakan Demirel (Mimar, ekip başı)
Yardımcılar: Orhun Ülgen (Mimar), Elif Yılmaz (Mimar), Nurettin Şatır (Mimar), Kadir Mert Tatar (Mimar), Özge Özçelik (Mimar), Aylin Pakova (Mimar), Begüm Alyemiş (Mimar)
Jüri Raporu: Tek defalık donmuş bir durumu tasarlamak yerine farklı tasarımlara ev sahipliği yapabilecek paylaşımcı ve yoruma açık bir arayüz önerisi övgüye değerdir. Vurgulanan ‘geçicilik’ temasının güçlü bir şekilde mekana yansıtılması, alanın potansiyellerinin tanımlanması, projenin dingin karakterinin tüm temsillerde güçlü bir şekilde hissedilmesi başarılı bulunmuştur. Ancak, Perukar Çıkmazı ve Odakule arakesitinde önerilen eğimli düzlemin mekânsal etkisi olumlu bulunmasına rağmen, bu noktadaki mevcut tesisat şaftları için önerilen düzenleme eleştirilmiştir.
İkinci Mansiyon
Proje Ekibi: Mehmet Vehip Kütükçüoğlu (Mimar, ekip başı), Haşim Ertuğ Uçar (Mimar), Emine Hande Gazioğlu (Mimar), Onur Akın (Mimar), Ethem Aybar (Mimar), Begüm Gökçe Tırpancı (Mimar), Oğul Can Öztunç (Mimar), Ece Ünübol (Mimar), Beyza Paksoy (Mimar), Serdar Albaz (Mimar), İsmet Bilgin (Mimar), Yıldırım Erbaz (Mimar)
Jüri Raporu: Pasajı; İSO birikimi, kültürü, tarihiyle ilgili bir sergileme mekanına dönüştürme önerisi kendi içinde biçimsel ve oransal olarak başarılıdır. Pasajın Meşrutiyet ve İstiklal Caddelerine açıldığı noktalardaki çözüm önerileri takdir edilmiştir. Kuşlar heykelinin önerilen konumu ve kullanıcıyla kurduğu ilişki, Meşrutiyet Caddesi’nden pasaja doğru olan güzergahın yeni kot düzenlemesi, malzeme kararları, detay ilkeleri, tasarımdaki duruluk, uygulamaya dönük olgunluk ve ifadedeki zenginlik değerli bulunmuştur. Ancak geçiş boyunca önerilen kesintisiz sergileme ünitesinin yoğun yaya trafiğine olumsuz etkisi, proje alanında yer alan tesisat şaftları için önerilen çözüm eleştirilmiştir.
Üçüncü Mansiyon
Proje Ekibi: Ervin Garip (Mimar, ekip başı), Banu Garip (Mimar(
Yardımcılar: Samet Küçükbay (İç Mimar), Fatma Karakaya (İç Mimar)
Jüri Raporu: Tek bir malzeme ve renk kullanılarak Odakule Pasajı’nın algısının güçlendirilme çabası, mevcut durumun morfolojik okuması ve tasarımın bütününde erişilen ‘tiyatral sadelik’ başarılı bulunmuştur. Geçiş mekanını yeni bir mimari karakter ile plastik bir nesneye dönüştürme becerisi övgüye değerdir. Ancak kilise yan duvarının masif sağır bir duvarla kapatılması, mevcut mimariyi olumsuz yönde etkileyen tavan kademelenmeleri ve dışarıya uzanan öneri tavan düzlemleri olumsuz bulunmuştur.
Dördüncü Mansiyon
Proje Ekibi: Efe Korkut Kurt, Küratör (ekip başı), Pınar Sipahi (Mimar), Beyza Yavuz (Mimar), Bora Talun (Mimar), Melike Demirbilek (Mimar), Selin Atacı (Mimar)
Danışman: Derya Güleç Özer (Mimar)
Jüri Raporu: Kavramsal ve bağlamsal yaklaşımı başarılı bulunmuştur. Proje alanının tamamına dokunan ‘yeni sanayi heykeli’nin yalın ve güçlü karakteri, heykele fon olarak önerilen dingin bitkisel duvar, yenilikçi malzeme seçimi takdir edilmiştir. Proje alanı için geliştirilmesi beklenen çözüm önerilerinin olgunlaşmamış olması ve mevcut sanat eserleriyle kurduğu ilişki eleştirilmiştir. Önerilen heykelin güçlü algısal ve plastik performansının ötesinde, proje alanının geri kalanına yönelik detaylı çözüm önerilerinin istenilen düzeyde geliştirilmemesi olumsuz bulunmuştur.
İSO Odakule Ulusal Tasarım Yarışması Sergisi adresi; Meşrutiyet Caddesi No. 62 Beyoğlu
Yarışma raporuna linkten ulaşılabilir.