Mimarlar Odası tarafından Türkiye’de mimarlık mesleğini ve kültürünü geliştirme hedefiyle gündem yaratan ilk kurumsal girişim olan Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri Programı, 2016 yılında 15. dönemini ve 30. yılını kutluyor.
Son katılım tarihi 1 Nisan 2016 olan programın ödül töreni 16 Mayıs 2016’da Ankara’da Akün Sahnesi’nde gerçekleşecek ve sergi, belirlenen program çerçevesinde yurtiçi ve yurtdışında izleyicisi ile buluşacak. Dönemin Seçici Kurulu; Ercan Ağırbaş, Arman Akdoğan, Acar Avunduk, Pelin Derviş ve Cem Sorguç’tan oluşuyor.
Türkiye’nin mimarlık ödüllerinde 30. yıl
Türkiye’de mimarlık mesleğini ve kültürünü geliştirme hedefiyle gündem yaratan ilk kurumsal girişim olan Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri Programı, Mimarlar Odası tarafından ilk kez 1988 yılında, Mimar Sinan’ın 400. ölüm yıldönümü anısına düzenlendi. Bugüne kadar gerçekleşen 14 dönemde, programa 2129 eser katıldı ve öncü nitelikleri nedeniyle 120 eser ve 44 kişi / kuruluş çeşitli dallarda ödüllendirildi. 30 yıldır sürdürülen programın 2016 yılında 15. dönemi gerçekleştiriliyor.
Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri, başarılı genç mimarların ortaya çıkmasına katkıda bulunduğu gibi, Türk mimarlarının uluslararası tanınırlığına da olanak sağlıyor. Türkiye mimarlığını uluslararası ortamda temsil etmek üzere önemli mimarlık ödülü programlarına aday gösterilecek mimar ve eserler, ödül alanlar ve/veya ödül adayları arasından seçiliyor. Ödül alan eserler, Ağa Han Mimarlık Ödülü, Mies van der Rohe Çağdaş Mimarlık Ödülleri gibi uluslararası ödül programlarında doğal ödül adayı oluyorlar. Böylelikle, yurtiçinde ve yurtdışında Türkiye mimarlığını başarıyla temsil eden eser ve mimarların farklı platformlarda tanınırlığı amaçlanıyor. Mimarlık eserinin kamusallığının artırılması, mimarın hak ve sorumluluklarının tanınması ve mesleki pratiğin ayrıntılarının yaygınlaşması süreçleri destekleniyor.
Serginin ilk günü akşamı yapılan ödül töreninde, ödül alan eserler ve sahipleri tanıtılarak kendilerine plaket veriliyor; ödüllerin maddi karşılığı bulunmuyor. Sergiye katılan ve ödül alan tüm eserler ilk olarak Ankara’da sergileniyor. Sergi bir sonraki ödül dönemine kadar, oluşturulan program çerçevesinde yurtiçinde ve yurtdışında birçok kentte ve etkinliğe taşınarak yeniden açılıyor.
Sergiye katılan eserlerin tümü, İngilizce ve Türkçe olarak hazırlanan Ulusal Mimarlık Ödülleri Katalogu ile ulusal ve uluslararası mimarlık kamuoyuna tanıtılıyor. Katılımcılara ücretsiz olarak gönderilen katalog, UIA üyesi dünya ülkelerindeki meslek örgütleri kütüphanelerine, yurtiçi ve dışındaki üniversite, araştırma merkezi ve uzmanlık kütüphanelerine ulaştırılarak, güncel ve modern Türkiye mimarlığındaki düşünsel buluşçuluğun ve estetik beğeninin tanıtımına, yaygınlaştırılmasına katkıda bulunuluyor.
Ödül alan eserler ve mimarlar aynı zamanda, 1988 yılından beri ödül alanların biraraya getirildiği Ulusal Mimarlık Ödülleri Retrospektifi Sergisi ve kataloguna dahil ediliyor. Bu sergi yurtiçi ve yurtdışında birçok kentte ve etkinlikte izleyicisi ile buluşuyor. Ödül alan yapıların tescili için TC Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvuru yapılıyor ve süreci eserin müellifi ile birlikte takip ediliyor. Aynı zamanda, ödül alan yapılara, aldığı ödülün adının ve eser sahibinin isminin yer aldığı bilgi plaketi çakılıyor.
Katılım Dalları
- MİMAR SİNAN BÜYÜK ÖDÜLÜ
- BAŞARI ÖDÜLLERİ
- MİMARLIĞA KATKI DALI
- YAPI DALI
Yapı
Yapı/Koruma-Yaşatma
- PROJE DALI
Proje
Proje/Koruma-Yaşatma
- FİKİR SUNUMU DALI
Mimar Sinan Büyük Ödülü, Mimarlığa Katkı Dalı ve Anma Programı için seçilecek kişi / kurum için “Aday Gösterme” bölümünden detaylı bilgi alınabilir. Diğer dallar için kişisel başvuru gerekmektedir.
Yarışma Takvimi
Son Katılım Tarihi: 1 Nisan 2016, Cuma
Seçici Kurul Toplantısı: 21 Nisan 2016
Ödül Töreni, Akün Sahnesi, ANKARA: 16 Mayıs 2016
Sergi Programı
13-21 Mayıs 2016
Çankaya Çağdaş Sanatlar Merkezi, Çankaya, ANKARA
27 Mayıs-20 Haziran 2016
Mimarlar Odası İstanbul BK Şubesi Sergi Salonu, Karaköy, İSTANBUL
8-30 Kasım 2016
Mimarlar Odası İzmir Mimarlık Merkezi, Alsancak, İZMİR
Seçici Kurul
ERCAN AĞIRBAŞ
ARMAN AKDOĞAN
ACAR AVUNDUK
PELİN DERVİŞ
CEM SORGUÇ
Düzenleme Komitesi
N. MÜGE CENGİZKAN (Koordinatör)
SERHAT BAŞDOĞAN
A. DERİN İNAN
Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.