Türkiye organizasyonu Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) tarafından gerçekleştirilen 2007/08 Beton Tasarım Yarışması sonuçlandı. Ulusal yarışmayı kazanan altı öğrenci 4000 euro para ödülünü paylaşacak ve ayrıca Belçika'da altı günlük uluslararası master programına katılacaklar.
2007-08 Beton Tasarım Yarışması ödül töreni 27 Mayıs 2008 tarihinde İstanbul Bilgi Üniversitesi Santralistanbul Kampüsü'nde yapıldı. İhsan Bilgin, Atilla Yücel, Nevzat Sayın, Şebnem Yalınay Çinici ve Deniz Güner'den oluşan Türkiye ulusal jürisi yarışmaya katılan 30 projeyi üç aşamalı olarak değerlendirdi. Jüri üyeleri 'Implicit Performance (Gizli Kalmış Performans)' olarak belirlenen yarışma temasını başarılı bir biçimde yorumlayan 3 projeyi ödüle layık gördü.
Bu yılki yarışma için katılımcılardan, araştırma ve tasarımlar yoluyla, 'Gizli Kalmış Performanslar'a dair ipuçları aramaları, betonun diğer kaynaklarla birlikte kullanılabilirliğinin sınırlarını gözlemleyip bu sınırları zorlamaları ve betonun temel teşkil ettiği ancak oyundaki tek oyuncu olmadığı yeni yapı malzemeleri ve uygulamaları yaratmaları istendi.
Yarışma sonunda İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Mimarlık Fakültesi'nden Kadir Öztürk'ün 'Reactive Concrete' adlı projesi, İTÜ Mimarlık Fakültesi'nden Ahmet İrfan Ertiş, Emre Can Korkmaz ve Zeynep Ceren Erdinç'in 'Gas Meets Concrete' isimli projesi ve Halidun Şenkal ile Ege Özgirin'in 'Agri Concrete' adlı projesi ödüle layık görüldü.
Betonun malzeme özellikleri üzerine odaklanan 'Reactive Concrete' adlı proje, farklı coğrafyalar ve mevsimlerde görünümünü değiştiren "tepkisel beton" fikri ve insan eylemleri ile etkileşime girebilen duvar önerisi ile jürinin takdirini kazandı.
Betonu hafifletirken aynı zamanda strüktürel açıdan da daha dayanıklı hale getirmeyi hedefleyen 'Gas Meets Concrete' adlı proje ise, betonun içine katmayı önerdiği plastik hava kesecikleri ile betonu hem hafif, hem dayanıklı hem de yüzebilir hale getirmeyi öneriyor. "Betonu gaz ile buluşturan" bu proje, performans olgusunu hem dayanım hem de melezlik olarak ele almasıyla jürinin övgüsünü kazandı.
Toprak damlı çatılarda bitkilerin yetişmesi fikrini beton malzeme ile birleştiren 'Agri Concrete' adlı proje ise, betonun agregasına kattığı hidrokültür sayesinde "içinde bitki yetişebilen beton" yaratmayı öneriyor. Topraksız bitki yetiştirmede kullanılan granülleri agregasında barındıran betonun "yeşermesi" ve bu yeni melezliğin zaman içinde betonu boşluklu bir yapıya dönüştüreceği fikri jüriyi oldukça etkiledi.
Başarılı olan öğrenciler, paylaştıkları 4 bin euro değerindeki ödülün yanı sıra 3-9 Ağustos 2008 tarihleri arasında Belçika Antwerp'te altı günlük uluslararası master programına katılacaklar. Türkiye'den yarışmaya davet edilmeye hak kazananların yol, konaklama ve program maliyetleri Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği tarafından organize ve finanse edilecek. Bu ödüllerin yanı sıra kazanan tüm projeler, yarışmanın genel yayımı ile Master Class'tan sonra yayımlanacak temanın bir parçası olarak Beton Tasarım Kitabı'nda yer alacak.
Jüri nasıl değerlendirdi?
Performans olgusunu, farklı malzeme ve tekniklerin bir araya gelebilme olanaklarını araştırmak, melezlik potansiyellerinin peşinden gitmek olarak gören jüri, parçalardan nasıl bütünsel tasarımlar kurulabildiğine, teknik çözümler kadar, hareketli veya canlı elemanların nasıl bir bütünsellikle ya da parçalılıkla kullanıldığına dikkat etti. Bu nedenle, materyallerin, tasarım araçlarının, tekniklerin, iletişim biçimlerinin nasıl entegre edildiği, bütünlük içinde kullanıldığı veya bir sistem inşa ettiği yarışmanın değerlendirme kriterlerini oluşturdu. 2007-2008 Beton Tasarım Yarışması'na, üniversitelerin mimarlık, mühendislik, tasarım fakülteleri ve ilgili disiplinlere kayıtlı öğrenciler tarafından hazırlandı, birbirinden oldukça farklı tasarımlardan ve ufuk açıcı fikirlerden oluşan toplam 30 proje katıldı. Projeler, jüri tarafından üç elemeden geçirilerek değerlendirildi.