Çamlıca Camisi yarışmasının sonuçları dün (15 Kasım 2012) kamuoyuyla paylaşıldı. Jüri, birinciliğe değer proje bulunmadığını, ikinci seçilen iki eserden biri olan klasik mimari üsluplu 6 minareli cami projesinin uygulanmasına karar verildiğini açıkladı.
Habertürk'te yayınlanan habere göre, 300 bin TL para ödüllü olan birincilik koltuğu jüri tarafından boş bırakılırken, ikinciliğe ve üçüncülüğe layık görülen projelere toplam 225 bin TL, 5 adet mansiyon ödülüne ise 25'er bin TL layık görüldü.
Çamlıca tepesine, İstanbul'un dört bir yanından görülecek şekilde yapılması planlanan cami için açılan yarışma, 23 Temmuz 2012 tarihinde duyurulmuştu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürü Mehmet Ali Kahraman'ın başkanlığını üstlendiği 7 kişilik jüri heyeti, yarışmaya başvuran 62 proje arasında yaptığı değerlendirme sonucunda, finale kalan proje sayısını önce 40'a, ardından 20'ye düşürdü.
Birinciliğe değer proje bulunamadı
Kasım ayı başında son kez bir araya gelen jüri üyeleri, Çamlıca tepesine inşa edilecek cami için, yarışma şartnamesine uygun proje bulamadı.
Mehmet Ali Kahraman (Jüri Başkanı), Ayşe Çalkan (Mimar), Prof. Dr. Suphi Saatçi (Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Rektör Yardımcısı), Mehmet Erdal (Y. Mimar), Hicran Çakmak (Mimar), Doç. Dr. Arzu Kocabaş Diren (Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi)'den oluşan jüri; son kararı, yarışmayı düzenleyen kuruluş olan "İstanbul Cami ve Eğitim Kültür Hizmet Birimleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği"ne bıraktı.
300 bin TL para ödüllü olan birincilik koltuğu jüri tarafından boş bırakılırken, ikinciliğe ve üçüncülüğe layık görülen projelere toplam 225 bin TL, 5 adet mansiyon ödülüne ise 25'er bin TL layık görüldü.
Dernek, ikinci seçilen eserlerden, Bahar Mızra ve Hayriye Gül Totu imzasını taşıyan '6 minareli cami' projesinin uygulanmasına karar verdi. Eserin en önemli özelliği, "Osmanlı ve Türk mimari çizgileri taşıyor olması".
İkinciliği elde eden diğer proje ise modern mimarinin izlerini taşıyor. Tek minareli caminin iç mimarisinde Osmanlı motifleri yer alıyor.