METALDEN MAMUL ÜRÜNLER KATEGORİSİ KAZANANLARIGörme Engelliler Mutfak Kazası Yaşamasınlar Diye…
Metalden Mamul Ürünler kategorisinde profesyonel alanda birinci olan Çağlar Alkan, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü mezunu. Çağlar Alkan, ‘Odak Ocak Kıskacı' adlı projesini görme engelliler mutfakta ocaktan kaynaklı kazalar yaşamasınlar diye geliştirdi. Alkan, tencere, tava gibi pişirme araçlarının ocağa tam ortalanmadan yerleştirilmesi nedeniyle görme engellilerin yaşadığı kazalardan yola çıktı. ‘Odak Ocak Kıskacı' tasarımı, pişirme araçlarının ocağın üstünde ortalanmasını ve kıskaç yardımıyla da sabitlenmesini sağlıyor. Tasarım, üstündeki kabartmalı altı noktadan tutularak ocak demirlerinin üzerine yerleştiriliyor. Tencere, tava veya diğer pişirme araçları ‘Odak'ın üzerine yerleştirilince ağırlıklarıyla ‘Odak'ın kanatlarını yukarı kaldırarak ekipmanı kıskaca alıyor. Böylece görme engellilerin sağa sola kaymadan güvenle yemek pişirmesini sağlıyor.
Fermuar Çekme Sorunu Ortadan Kalkıyor
Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü'nden mezun olan Burçin Şuşut ve Berk Kotel'in ‘Zip-On' projesi Metalden Mamul Ürünler kategorisinde profesyonel alanda ikinci oldu. ‘Zip-On' projesi parkinson hastaları, yaşlılar, çocuklar ve görme engelliler için fermuar kullanımını kolaylaştırmayı amaçlıyor. Genişletilmiş ağız yapısı ve kolay kavranabilen tutacağı ile herkesin kullanımına da açık.
Kıyafet Değiştirmek Hiç Bu Kadar Kolay ve Zahmetsiz Olmamıştı
Metalden Mamul Ürünler kategorisinde profesyonel alanda üçüncülüğü Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü mezunu Şenol Doğan ‘+Eksi' projesiyle kazandı. ‘+Eksi' projesi, kıyafet değiştirmeyi çok kolay ve zahmetsiz hale getiriyor. Mıknatıslı düğme sistemiyle kıyafetlerinizin düğmelerinin tek tek açmaya gerek kalmadan giyinmeniz mümkün. İstenilen renk ve çeşitlilikte üretilebilen ‘+Eksi' tasarımının kullanımı da çok kolay. Mevcut gömleğinizin düğmelerini sökerek yerine ‘+Eksi' düğmeleri takabilirsiniz. Mevcut gömleğinizin düğmelerini söktükten sonra ‘+Eksi'nin alt parçasında bulunan çengeli kumaşa geçirerek bükmek yeterli. Üst parçayı ise normal gömlek deliğine yerleştirince düğme kullanıma hazır hale geliyor. Alt parça bir kez takıldıktan sonra üst parça rahatça takılıp çıkarılabiliyor. Bunun için özel tasarım bir gömleğe de ihtiyacınız yok, her kıyafetinize rahatlıkla uygulayabilirsiniz.
Tekerlekli Sandalye Kullanıcıları için Merdivenler Artık Sorun Değil
Metalden Mamul Ürünler kategorisinde profesyonel alanda mansiyon ödülüne Vivant projesiyle Şevket Öztaş layık görüldü. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü mezunu olan Şevket Öztaş, tekerlekli sandalye kullanıcıları için özel ek bir aparat geliştirdi. Tekerlekli sandalye kullanıcılarının başkasının yardımı olmadan rahatlıkla merdiven inmelerini sağlayan bu elektrikli modül, ergonomik tasarımı sayesinde manuel kullanıma da olanak sağlıyor. Kontrol ünitesinin sandalyenin kolçağına sabitleyip joy stick gibi kullanılabilen ‘Vivant', rahatlıkla takılıp çıkartılabiliyor.
Yemekler Artık Yanmayacak
Metalden Mamul Ürünler kategorisinde öğrenci alanında birinciliği kazanan Berkan Unutulmaz Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı bölümü öğrencisi. Berkan Unutulmaz ‘Look' projesini özellikle yaşlılar için ocağın yanıp yanmadığını anlamak, pişirme sırasında ateş miktarını ayarlamak, olası sönme durumunu fark edebilmek, ocağın açık unutulması ve yemeğin yanması gibi durumları minimuma indirmek için geliştirdi. ‘Look'un bünyesinde bulunan 25 derecelik açılı krom yüzeyler ateşin görüntüsünü kullanıcıya yansıtarak ocak hizasına eğilmeden görebilmesini sağlıyor.
İyi Giyinmek Herkesin Hakkı
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü öğrencisi Ayşegül Çetinkaya'nın geliştirdiği ‘BestDressed' projesi, Metalden Mamul Ürünler kategorisinde öğrenci alanında ikincilik kazandı. Ayşegül Çetinkaya, projesini iyi giyinmenin engelli, engelsiz, yetişkin veya çocuk herkesin hakkı olduğunu düşünerek tasarladı. ‘Bestdressed' projesi sayesinde özellikle görme engelli bireyler giyinirken birine danışmak zorunda kalmıyor. Özel askı sisteminin tam ortasında bulunan yuvarlak alanda altı nokta alfabesi ile renkler kodlanarak hangi renk giysi asıldıysa yuvarlak alan çevrilerek o renge getiriliyor. Her çevirmede çıkan "tık" sesiyle de görme engelli kişi renk değiştirdiğini anlıyor. Gören bir kişinin giysileri asarken zorluk yaşamaması için de kutucukların üstünde renkler bulunuyor.
Yemek Yapmak Çok Pratik
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İç Mimarlık Fakültesi öğrencisi Başak Elbüken Metalden Mamul Ürünler kategorisinde öğrenci alanında üçüncü oldu. Başak Elbüken'in ‘Tick' adlı projesi yemek yapmakta yardımcı olan kaşık, karıştırıcı ve diğer materyalleri tutan mıknatıslı bir sisteme sahip. Böylece kullanıcılar bir deliği askıya geçirmekle uğraşmıyor. Kullanıcı için pratiklik sağlayan tasarım, altındaki damlalık kısmı sayesinde de yemek kalıntılarının mutfak tezgâhına damlamasını engelliyor.
Otobüslerde Ayakta Kalmak Sorun Değil
Metalden Mamul Ürünler kategorisinde öğrenci alanında Okan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü'nde okuyan Sinan Özkara da ‘Horn' projesiyle mansiyon ödülü kazandı. Yaşlılar için tasarlanan proje, otobüste tutunacak yer kalmadığı zamanlarda, yaşlıların kendi tutunma alanını yaratmasını sağlayan bir baston. Eklem ağrıları çeken ve yürümekte zorlanan yaşlıların otobüslerde az olan demirlere ulaşamadığı veya yüksek olan demirlere uzanamamaları durumlarında devreye sokulabiliyor. ‘Horn' projesi kullanıcılar için hijyenik bir ortamda sağlıyor.
>>>>>