ELEKTRİKLİ KÜÇÜK ALETLER KATEGORİSİ KAZANANLARIKırışıklıklara ‘Püf' Diyerek Meydan Okuyun
Elektrikli Küçük Aletler Kategorisi profesyonel alanda birinciliğe Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü mezunu Ceren Demirağaç ‘Püf' projesiyle layık görüldü. Mini buharlı ütü olan ‘Püf' özellikle yaşlı veya engelli bireyler için tasarlandı. ‘Püf' özellikle bileğinde ya da parmaklarında eklem ağrısı çeken veya güç kaybı yaşayan yaşlı bireyler ve parmaklarını belli oranda kullanamayan engelli bireyler için tasarlandı. Avuç içi kadar küçük olan yuvarlak formdaki ütüyü üstündeki kulpundan tutarak veya bu kulpu avuç içine yerleştirerek ütü kolayca hareket ettiriliyor. Her kumaşta kullanılabilen ve 180 derece sıcaklıkta çalışabilen ütünün alt tabanı kare şeklinde olduğu için her türlü kıyafet için kullanılabiliyor.
Buzdolabından Yiyecek İçecek Almak Artık Çok Kolay
Elektrikli Küçük Aletler Kategorisi profesyonel alanda mansiyon ödülünü ise ‘Diffridge' projesiyle Anadolu Üniversitesi Endüstriyel Sanatlar Yüksekokulu Endüstriyel Tasarım Bölümü mezunu Seçil Tuna kazandı. Seçil Tuna tasarladığı soğutucu ile tekerlekli sandalyelilerin soğutuculara rahatlıkla yanaşamama problemini ortadan kaldırıyor. ‘Diffridge' duvara monte edilen ergonomik yapısıyla yanaşma problemini, yukarıya doğru açılan kapısıyla da önünden çekilme gereksinimi ortadan kaldırıyor.
Suyun Sıcaklığını Açmadan Ayarlamak Mümkün
Elektrikli Küçük Aletler Kategorisi öğrenci alanında birinciliği Kocaeli Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi İç Mimarlık Bölümü öğrencisi Burak Aykan ‘SenSafe' projesiyle kazandı. ‘Sensafe' projesi özellikle MS hastası ve görme engelli bireyler için tasarlanmış bir ısı ayarlama armatürü. Suyun sıcaklığını daha suyu açmadan ayarlanmasına olanak veren ‘SenSafe', büyük ölçüde his kayıpları yaşayan MS hastalarının kendilerini yakmayacak şekilde ideal sıcaklığı ayarlayabilmelerini sağlıyor. Yine silikon ayarlama aparatının ayarlanan sıcaklıkla içine dolan su sayesinde de görme engelli bireylerin suyu açmadan sıcaklığı hissetmelerine yardımcı oluyor.
Bireysel Isıtıcınız Olsun İster Misiniz?
Elektrikli Küçük Aletler Kategorisi öğrenci alanında ikincilik ödülünü Anadolu Üniversitesi Endüstriyel Sanatlar Yüksekokulu Endüstriyel Tasarım Bölümü'nden Utku Yanık, ‘Cover' projesiyle kazandı. Kişisel bir ısıtıcı olan ‘Cover', özellikle yaşlılar ve çocukların ısınma ihtiyacını karşılayan geleneksel çözümlere alternatif bir küçük ev aleti. Genel ısıtmanın gerekli sıcaklığı sağladığı durumlarda bile çocuklar, yaşlılar ve hasta olan insanlar daha fazla ısınmaya ihtiyaç duyabileceğinden yola çıkan Utku Yanık ‘Cover' projesini tasarladı. Elektrikle çalışan özel ısıtıcı, şarjı bittiğinde tekrar şarj edilerek ısıtmaya devam ediyor. Kapsül şeklindeki ambalajı ürünün esnek olduğunu gösterdiği gibi ürünün gerekli tüm parçalarının içerisinde muhafaza edilmesini de sağlıyor.
Bebeğinizin Sesini Duyamasanız Bile Hissedeceksiniz
Elektrikli Küçük Aletler Kategorisi öğrenci alanında üçüncülük ödülünü ise Anadolu Üniversitesi Endüstriyel Sanatlar Yüksekokulu Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencileri İbrahim Özen ve Efkan Çetin ‘Babycom' projesiyle kazandı. Özellikle işitme engelli ebeveynler için geliştirilen ‘Babycom' projesi tıpkı bir telsiz gibi çalışıyor ve bebek ağladığında başucunda olmayan ebeveyni uyarıyor. ‘Babycom'u klasik telsizlerden ayıran farkı, anne ve babaya titreşim özelliği bulunan bileklik takılması. Bileklik bebeğin sesini hem ses hem de titreşim olarak iletiyor. İsteyenler sesli-titreşimli modu kullanabildiği gibi isteyenler de sadece titreşimli modu kullanabiliyor. Titreşimli modlarda bebeğin sesinin şiddetine göre titreşimin ritmi artıyor ve azalıyor.
Hansel ve Gretel Masalı İlham Oldu
İTÜ Mimarlık Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü'nden Süheyl Önal Elektrikli Küçük Aletler Kategorisi öğrenci alanında ‘Blind Explorer' projesiyle mansiyon ödülü kazandı. Süheyl Önal ‘Blind Explorer' projesinde Hansel ve Gretel masalından ilham aldı. Görme engellilerin yeni yerler keşfetmelerine olanak sağlayan tasarım, yola çıkan görme engellinin başlangıç noktasını işaretliyor ve onu yol boyunca kaydediyor. Bitişe gelindiğinde ise sistem duruyor ve görme engelli başladığı noktaya dönmek istediğinde ona yolu tarif ederek kaybolmasını engelliyor. Böylece evine kolaylıkla geri dönmesini sağlıyor.