MDC'23 Mimari Tasarım ve Fikir Yarışması Sonuçlandı

mimarizm.com / 13 Nisan 2023
Yıldız Teknik Üniversitesi Yapı Kulübü tarafından düzenlenen "MDC'23 Mimari Tasarım ve Fikir Yarışması"nın kazananları açıklandı.

Yıldız Teknik Üniversitesi Yapı Kulübü tarafından düzenlenen "MDC'23 Mimari Tasarım ve Fikir Yarışması"nda ödül almaya değer görülen ekipler açıklandı.

Yapılan değerlendirme ve oylamalar sonucunda belirlenen ödüller ve eşdeğer mansiyonlar:

1. Ödül – 12 sıra numaralı proje: Merve Nur Aydın, Melisa Aksoy (Yıldız Teknik Üniversitesi)

Sürdürülebilirlik kavramının farklı açılardan ele alınması, bütüncül bir bakış açısıyla farklı alt başlıklar altında planlanıp projede yer verilmesi olumlu olarak değerlendirilmiştir. Önerilen yapı malzemesinin, gerek bölgenin temiz enerjisine katkıda bulunmak üzere seçilmesi, gerekse hammadde halinden başlayıp, üretiminden, tasarımına kadar olan sürecin, önerilen yeni teknolojilerle ve sürdürülebilir yöntemlerle tariflenmesi inovatif bulunmuştur. Tasarımın yanı sıra, sunum ve mimari ifade dili başarılı bulunmuştur. Ancak 3D görsellerin jenerik ve parçacıl anlatımlar oluşturması eleştirilmiştir. Sürdürülebilir yerleşke tasarımı fikri ve malzeme seçimi, genel olarak konuya makro ölçekte yaklaşım olumlu olarak değerlendirilmiş olmakla birlikte, yaşam ve komşuluk birimleri ölçeğinde mimari mekansal tasarımın ve nüfus artışına bağlı olarak projenin dönüşümünün nasıl olacağı konusu geliştirilmeye açık görülmüştür. Tüm değerlendirmeler sonucunda 4/3 oy çokluğu ile 1. ödüle karar verilmiştir.

2. Ödül – 17 sıra numaralı proje: Muhammed Emin Gülbahar, Elçin Yıldız, Seren Kara, Halime Duman, Muhammet Şimşek (Yıldız Teknik Üniversitesi)

Seçilen bölgeye özel sürdürülebilir kalkınma amaçlarının projede düşünülerek çözüm bulma çabası olumlu bulunmuştur. Yeni yapı malzemelerinin sürdürülebilirlik kaygılarıyla araştırılması, potansiyel çözüm önerisi olarak ortaya konması inovatif olarak değerlendirilmiştir. Projenin mimari anlatım ve sunum teknikleri açısından oldukça başarılı olduğu, mikro ölçekte kurulan yapısal ve mekansal anlamda ortaya konan olumlu tasarım kararlarının, makro ölçekteki yerleşim karalarının geliştirilmeye ihtiyaç duyduğu ifade edilmiştir. Tüm değerlendirmeler sonucunda 1/6 oy çokluğu ile 2. ödüle karar verilmiştir.

3. Ödül – 3 sıra numaralı proje: Şhiva Sadeghi, Elif Sude Yanıkkaya, Eltac Karimov (Yıldız Teknik Üniversitesi)

Çeşitlenebilir, geliştirilebilir ve adaptasyona uygun ahşap modüler bir sistem önerisi değerli bulunmuştur. Gridal çözümlemelerin genel olarak kısıtlayıcı olma riskine karşılık, mimari ve mekansal anlamda ortaya konan karşılıklarda bunun potansiyellerinin araştırılması olumlu karşılanmıştır. Modüllerin bir araya gelişlerinde oluşturulan boşluklar ve tüm yapının havalandırma, enerji korunumu, yağmur suyunun değerlendirilmesi gibi farklı çevresel faktörler gözetilerek oluşturulması başarılı bulunmuştur. Tasarım kararlarındaki iklim değişikliği, sürdürülebilir kalkınma vb. üst temalara ilişkin genel yaklaşımlara ilişkin potansiyel açılımların ve planlamanın geliştirilebileceği ifade edilmiştir. Tüm değerlendirmeler sonucunda 2/5 oy çokluğuyla ile 3. ödüle karar verilmiştir.

Eşdeğer Mansiyon

2 sıra numaralı proje: Betül Büşra Elmas, Asena Polat, Elif Yaman, İlke Zuhal Gençer (Yıldız Teknik Üniversitesi)

Enerji, su döngüsü, organik ve inorganik atıkların beraber düşünülüp kendi kendine yetebilen yaşam senaryoları için bir sistem önerilmesi ve gelecekteki dönüşümüne dair makro ölçekteki tasarım kararları inovatif olarak değerlendirilmiştir. Tasarlanan yaşam modüllerinin, yapısal teknoloji ve strüktürel kararların daha ayrıntılı tariflenebileceği ve projenin yere ait sorunlara da çözüm önerisi sunabileceği belirtilmiştir. Tüm değerlendirmeler sonucunda oy birliği ile eşdeğer mansiyon ödülüne karar verilmiştir.

9 sıra numaralı proje: Emre Eren Özaşık, Seray Gülşen, Ayşe Perk (Yıldız Teknik Üniversitesi)

Grid üzerinden geliştirilen modüler sistemin düşünülen senaryoya uygun olarak kullanılması olumlu bulunmuştur. Önerilen yapı sisteminin ön üretimli olarak net bir şekilde tanımlanması ve özgünlüğü olumlu olarak değerlendirilmiştir. Malzemenin kullanımı ve uygulaması iyi bulunmasına rağmen, gridal sistem içinde konumlanan modüler yaşam birimlerine ilişkin daha inovatif fikirlerle projenin desteklenebileceği ve iç mekansal çözümlerin geliştirilebileceği belirtilmiştir. Tüm değerlendirmeler sonucunda 1/6 oy çokluğu ile eşdeğer mansiyon ödülüne karar verilmiştir.

13 sıra numaralı proje: Atalay Fersiz, Ezgi Özdil (Yıldız Teknik Üniversitesi)

Projede önerilen yapım sistemi ve modüler çözüm önerisi deprem duyarlılığı açısından olumlu bulunmuştur. Ahşabın yapım teknolojisiyle birlikte düşünülüp, projede önerilmesi, mevcut yapılardan arta kalan atıl alanların, maksimum düzeyde değerlendirmesi ve topluma katkısı değerli bulunmuştur. Farklı bölgelerin ihtiyaçlarına göre şekillenmesi düşünülen gridal sistemin, düşünsel altyapı ve mimari planlama kararlarına ilişkin üst ölçek kararları olumlu bulunmuş, ancak sürdürülebilirliğin projede daha kapsamlı olarak ortaya konması ve mikro ölçekteki tasarım kararlarının geliştirilebileceğine ilişkin değerlendirmeler yapılmıştır. Tüm değerlendirmeler sonucunda 2/5 oy çokluğu ile eşdeğer mansiyon ödülüne karar verilmiştir

MDC'23 jüri raporu için tıklayın


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :