Ödüllü Tasarımlar Gerçeğe Dönüştü

mimarizm.com / 13 Aralık 2011



Yenilikçi mobilya tasarımlarının hayat bulduğu "MOSDER 7. Ulusal Ev Mobilyaları Tasarım Yarışması"nın ödül töreni bu akşam (13 Aralık 2011) Yapı-Endüstri Merkezi'de (YEM) gerçekleştirildi. Genç yeteneklerin tasarımlarının ilk kez üretime alındığı yarışmada çok fonksiyonlu mobilyalar öne çıktı.

Üniversitelerin endüstri ürünleri tasarımı ve iç mimarlık bölümü öğrencilerinin yanı sıra profesyonellerin başvurduğu yarışmaya başvuran 150 proje arasında; işlevsel yapısıyla kullanım kolaylığı sunan depolama - koruma - düzenleme ünitesi, gençlerin odalarında daha fazla alana sahip olmalarını sağlayan fonksiyonel genç mobilyası, Akdeniz'den ilham alınarak geliştirilen oturma - dinlenme ürünü ve kullanıcının kitapları istediği şekilde bir arada bulabildiği tamamlayıcı mobilya servis ünitesi gibi tasarımlar dikkat çekti. 

Türkiye'de ilk kez üniversite öğrencilerinin mobilya tasarımlarının sanayiciler tarafından üretime alındığı yarışma, binlerce TL'lik para ödülünün yanı sıra, tasarım haklarının tescili, uluslararası fuarlara katılım ve sektör öncüsü markalarda kariyer olanakları sunuyor.


"En büyük hedefimiz, Türk tarzını aranır bir marka haline getirmek"


Ödül töreninde yaptığı açılış konuşmasında, mobilya sektörünün en büyük tasarım buluşmasının bu gecede gerçekleştiğine dikkat çeken MOSDER Başkanı Ramazan Davulcuoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:



"Tasarımın önemini anlatmak ve geliştrimek amacıyla düzenlediğimiz Ulusal Ev Mobilyaları Tasarım Yarışması'nda bu sene ilk defa finale kalan tüm ürünler MOSDER üyesi sanayiciler tarafından prototip haline getirildi. Üç yıldır düzenlediğimiz Engelliler kategorisi bizim için çok önemli. Bu kategorideki tasarımların prototipini bu sene üretemedik ama önümüzdeki yıllarda onları da üretime geçirmeyi diliyoruz" dedi.

En büyük hedeflerinin, mobilyada Türk tarzını öne çıkarıp dünyada aranan bir marka haline getirmek olduğuna dikkat çeken Davulcuoğlu, MOSDER üyesi olarak dünyanın farklı noktalarında butik mağazalar açmak istediklerini sözlerine ekledi. Tasarım yarışmalarının önemini yineleyen Davulcuoğlu, MOSDER'in diğer iddialı faaliyetleri arasında, 2012 başında İMOB fuarına paralel olarak gerçekleşecek Dünya Mobilya Zirvesi'ne özellikle vurgu yaptı. Ramazan Davulcuoğlu, jüri üyeliği görevini sürdürürken yaşama veda eden Şükrü Sümer'i de bir kez daha andı.


"Başarının anahtarı; inovatif tasarım ve Ar-Ge"


Yarışmanın ana sponsorluğunu üstelenen Kayalar Kimya adına söz alan Satış Pazarmala Müdürü Bedri Büyüktaşkın ise, başarının anahtarının inovatif çalışmalar ve Ar-Ge çalışmalarında olduğunu vurguladığı konuşmasında; Ar-Ge merkesi olma sürecini yeni tamamlayan Kayalar Kimya'ya bağlı Genç markası olarak MOSDER tasarım yarışmasına destek vermekten duydukları memnuniyeti dile getirdi.


"Yenilik yaratmada ürün kadar iş yapma biçimi de önemli"

Büyüktaşkın'ın ardından söz alan Danışma Kurulu üyesi Prof. Dr. Alpay Er, yeni yarışma konseptinin oluşturulmasında katkı sağlayan tüm Danışma Kurulu üyelerine teşekkür ederek başladığı konuşmasında, yenilik yaratmanın sadece ürün alanında değil, iş yapma biçiminde de önemli bir yere sahip olduğunun altını çizdi.

"Türkiye'de tasarım yarışması enflasyonunun yaşandığına dikkat çeken Er, Ulusal Ev Mobilyaları Tasarım Yarışması'nın yarışmasının formatı ile fark yarattığını belirtti. Tasarımların gerçeğe dönüştürülmesinin önemli bir cesaret örneği olduğunu ifade eden Alpay Er, bu başarılı girişiminden ötürü MOSDER'e teşekkür etti.

"Türk mobilya sektörü, yenilik yapmak için önemli bir laboratuar olmalıdır" diyer Er, Dünya Mobilya Zirvesi'nin, Türk mobilya sektörü için önemli bir adım olduğunu dile getirerek; Dünya Tasarım Zirvesi'nin de 2013 yılında İTÜ ev sahipliğinde İstanbul'da gerçekleşeceğini hatırlattı.


"Farklı yaşam sürenleri unutmayın"


Gecenin son konuşmacısı, Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği (TOFD) Yönetim Kurulu üyesi Semra Çetinkaya oldu.

Geçirdiği trafik kazası sonrasında omurilik felciyle yaşamak zorunda kaldığını söyleyen Çetinkaya, ev mobilyalarının kendisi için de büyük bir sorun olduğunu ifade etti.

Halen kendine uygun bir yemek masası olmadığından dem vuran Çetinkaya, "Farklı yaşamlar süren insanları unutmayın. Bu konbuda biz de size yardımcı olabiliriz, çünkü sorunları en iyi biz biliyoruz" dedi.


Açılış konuşmalarının ardından, danışma kurulu üyeleri, jüri üyeleri ve sponsorlara sertifikaları ile plaketleri sunuldu. Ardından ödül törenine geçilerek, yarışmanın finalistleri ve kazananları kategorilerine göre tek tek takdim edildi.

Finalistlerin prototipe dönüştürülen tasarımlarının yer aldığı yarışma sergisi, 15 Aralık 2011 Perşembe gününe dek Yapı-Endüstri Merkezi'nde görülebilir.


Ödül kazanan projeler için lütfen ilerleyiniz >>>>>


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :