Sokaktaki Ankara - Tabela Tasarımı Yarışması'nda Halk Oylaması Sonuçlandı

mimarizm.com / 22 Ekim 2021
Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Sokaktaki Ankara - Tabela Tasarımı Yarışması'nda halk oylamasına sunulan üç eş değer birinciden kazanan proje açıklandı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen, “Sokaktaki Ankara” Ankara Mahalle Cadde ve Sokak Tabelaları, Bina Kapı Numaraları, Mimari Tanıtım Tabelaları ve Özgün Font Ulusal Tasarım Yarışması”nda Tabela kategorisinde kazanan, üç eş değer proje ve dört mansiyon açıklanmıştı. Üç eş değer proje daha sonra halk oylamasına sunuldu.

Halk oylaması sonucu, Melis Dizdar (062192), Batuhan Yıldırım (Danışman)'dan oluşan ekip birinci oldu. Projeleri uygulanmaya başladı.

Tasarımın Hikayesi

Ankara’nın tarihi, kültürü ve geleceği ele alınan bu çalışmada mevcut tabelaların toplumla nasıl daha iyi iletişim kurabileceği düşünülmüş ve bu unsurların göz önünde bulundurulması ile tabela ve font tasarımı yapılmıştır. Kent sakinleri ve ziyaretçileri için etkileşimde bulunabilecekleri bir şehir yaratma kavramı tabela tasarımında okunur, sade, herkes tarafından anlaşılır ve benimsenebilir olmasını öne çıkarmıştır.

Başkentimizin kuruluşundan bu yana tarihçesinde barındırdığı Cumhuriyet’in renkleri, dönemin yapı ve binalarından, ulaşım araçlarından, dekorasyonundan hatta o dönem kullanılan günlük eşyalardan ilham alınarak belirlenmiş ve bu renkler tabela tasarımlarında kullanılmıştır. Ankara’ya ait bir kimlik yaratılmasının da temellerini oluşturan bu çalışma, Cumhuriyet döneminin bizlerde uyandırdığı nostaljik dokunun, günümüz içerisinde yer bulmasını hedeflemektedir.

Yenilikçi bir kimlik sunmanın yanı sıra toplumun bir kesiminde oluşan “Gri Ankara” algısının sokakları keşfetmeyi kolaylaştıran tabela tasarımı ile kırılması ve başkentimizin gelişiminde rol oynaması amaçlanmıştır. Sokak, cadde tabelalarında mevcut tabelalardan farklı olarak yönetmeliğe uygun şekilde tasarlanmış insanların günlük hayatlarında yaya olarak veya araçlarla seyahat ederken ihtiyaç duyabileceği (hastane, karakol, otobüs durakları, metro istasyonu, park, eczane vb.) noktalara ulaşmasını kolaylaştıracak ikonlar bulunmaktadır. Topluma fayda sağlayan ve sıklıkla kullanılan bu ögelerin sokak veya caddelerin ne tarafında olduğu ve nereye doğru ilerlenirse ulaşılacağı bilgisi tasarlanan ikonlar ile grafiksel bir dil ile anlatılmaktadır.

Navigasyon sistemleri bizleri gideceğimiz yere kolaylıkla ulaştırsa da herkes tarafından erişilebilir bir yön bulma aracı olan tabelaların işlevselliği uygulanabilir bir şekilde yeniden ele alınmıştır. Bu sayede toplumla etkileşimi arttırılmış ve daha kapsayıcı bir tabela tasarımı elde edilmiştir. Yapılan tabela tasarım çalışmasında modüler, kalıcı, çevreci ve herkesin anlayabileceği anlatımlar ve tasarımlar hedeflenmiştir. Hem sokak, cadde, meydan tabelalarında hem de bina kapı numaratörlerinde kullanılması için tasarlanan braketler, tabelalara delik açılmadan kullanıma imkân sağlar. Böylelikle hem tabelalar sürekli değişen koşullar ile tekrar kullanılabilir hale getirilmiş hem de tek taraflı vidalama sayesinde estetik olarak daha şık bir görünüm elde edilmiştir. Diğer taraftan bu braketler ile mevcut kullanımda birden çok levha takılması durumunda oluşan tabelalar arası yükseklik farkı problemi çözülmüştür. Projenin sonucunda, insanların keşfetme duygusuna destek olan ve etrafındakilerle iletişimini kolaylaştıran, organize bir yönlendirme sistemi tasarlanmıştır. Ankara için geliştirilebilecek potansiyel elemanların uyum içerisinde olacağı bütünsel bir kimlik oluşturulmuştur. TN: 14


İlişkili Haberler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :