5 Mart Salı günü (bugün) Mimarlar Derneği 1927'de gerçekleştirilecek “Ankara’da İz Bırakan Mimarlar” başlıklı etkinlikte; projenin hedefleri ve kapsamı ile tamamlanan ve planlanan çalışmalar hakkında bilgi aktarılacak; web sayfası ve e-kitap olarak paylaşıma açılacak olan yayınları tanıtılacak.
“Ankara’da İz Bırakan Mimarlar” projesi, Koç Üniversitesi Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (VEKAM) ve Başkent Üniversitesi işbirliğiyle 2017 yılında gerçekleştirilmeye başlanmış olup, projenin 2019 yılında tamamlanması planlanmaktadır.
Proje, T. Elvan Altan, Adile Nuray Bayraktar ve Umut Şumnu tarafından yürütülmekte; proje ekibi ise Burcu Ateş, Elif Selena Ayhan Koçyiğit, Cem Dedekargınoğlu, Selcan Sabahat Dökmen Aykaç, Onur Kutluoğlu, Seçil Özcan, Selim Sertel Öztürk ve Melek Pınar Uz Baki olmak üzere farklı bölüm ve üniversitelerden araştırmacılardan oluşmaktadır.
Proje kapsamında; Ankara’da tasarladıkları konut, kamu ve sivil mimarlık yapıları ile özel bir önem verilmeyi hak eden ancak haklarında yeterli araştırma/yayın yapılmamış mimarlara odaklanılarak, bu mimarlara ve yapılarına ilişkin araştırma/belgeleme yapılması, yapılan araştırmaların düzenlenecek panellerde sunulması ve e-kitap olarak yayınlanması ve projenin web sayfasında paylaşılması; böylece, bu mimarların mimarlık ortamının gündemine taşınması hedeflenmektedir. Ankara’da iz bırakan mimarların tanınması, daha iyi bilinmesi için bir ön çalışma olarak başlatılan ve yeni çalışmalarla genişletilmesi düşünülen bu proje ile her yıl dört mimar/mimar grubu olmak üzere üç yıl içinde toplam on iki mimar/mimar grubunun çalışılması amaçlanmıştır.
Projede bugüne dek Demirtaş Kamçıl-Rahmi Bediz, Vedat Dalokay-Nejat Tekelioğlu, Şevki Vanlı, Sabih Kayan, Kadri Kalaycıoğlu-Vedat Yalçınkaya, Vedat Özsan, Enver Tokay ve Affan Kırımlı hakkında paneller düzenlenmiş; ilk iki panelin e-kitapları yayına hazırlanmıştır.
5 Mart Salı günü saat 19:30’da “Ankara’da İz Bırakan Mimarlar” projesini anlatmak ve proje yayınlarını tanıtmak üzere T. Elvan Altan, Nuray Bayraktar, Umut Şumnu ve Filiz Yenişehirlioğlu Mimarlar Derneği 1927’ye konuk oluyor.
*
T. Elvan Altan hakkında
T. Elvan Altan, ODTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü’nde lisans eğitimini 1989 yılında, Mimarlık Tarihi alanında yüksek lisans eğitimini 1991 yılında, SUNY Binghamton Üniversitesi’nde Mimarlık ve Sanat Tarihi alanında doktora eğitimini 1999 yılında tamamladı. Halen Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü’nde Öğretim Üyesi olarak görev yapmakta ve DOCOMOMO_Türkiye Ankara temsilciliği görevini yürütmektedir.
Altan’ın, araştırma konularının odağını oluşturan ondokuzuncu ve yirminci yüzyıl mimarlığı ile mimarlık tarihyazımı alanlarında çeşitli uluslararası ve ulusal dergilerde yayımlanmış çok sayıda makalesi, bildirisi ve kitap bölümü vardır. Çok sayıda kitabın editörlüğünü üstlenmiş, uluslararası ve ulusal çok sayıda ödül kazanmıştır. Altan, başta Mimarlar Odası Mimarlık Dergisi Yayın Kurulu ve Mimarlar Odası Ankara Şubesi Bina Kimlikleri ve Envanteri Projesi olmak üzere meslek kuruluşlarının çeşitli komite ve kurullarında görev yapmaktadır.
Adile Nuray Bayraktar hakkında
Adile Nuray Bayraktar, Ankara Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi Mimarlık Bölümü’nden mezun oldu. Gazi Üniversitesi Mimarlık Ana Bilimdalı’nda Yüksek Lisans eğitimini ve Doktora eğitimini tamamladı. Halen Başkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü’nde Öğretim Üyesi olarak görev yapmaktadır.
Akademik çalışmalarını tasarım, kent ve konut alanlarında sürdürmekte olan Bayraktar’ın özellikle Ankara üzerine odaklandığı çok sayıda uluslararası ve ulusal makaleleri, bildirileri, kitap bölümleri, gazete ve dergi yazıları ve "Ankara Yazıları" adlı bir kitabı bulunmaktadır. TÜBİTAK ve VEKAM tarafından desteklenen “Sivil Mimari Bellek Ankara 1930-1980” adlı pojenin yürütücüsü olan Bayraktar uluslararası ve ulusal çok sayıda araştırma projesinde yer almış ve Cumhuriyet’in Müzesi Atatürk Bulvarı adlı 16 bölümlük belgeselin yapım koordinatörlüğünü üstlenmiştir.
Umut Şumnu hakkında
Umut Şumnu Lisans eğitimini 2000 yılında Bilkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü’nde tamamladı. “Kolektif Bellekte bir Mekân: 1912 Galata Köprüsü” başlıklı teziyle yüksek lisans derecesini aldı. Tez çalışması Lambert Academic Publishing tarafından kitap olarak da basıldı. “Varlık ve Varoluş Arasında: Kimlik, Yabancı Sorunsalı ve Türk Evi Olgusu” başlıklı teziyle doktora derecesi aldı. Halen Başkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü’nde tam zamanlı Öğretim Üyesi olarak ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nde yarı zamanlı öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.
Genel olarak, mimarlık, sanat ve tasarım tarihi, kuramı ve eleştirisi; mimarlık ve felsefe ilişkisi üzerine çalışan Şumnu’nun Theory and Event, International Studies in Philosophy, Doxa, Siyahi, Sanat Yazıları, Ankara Araştırmaları Dergisi ve Mimarlık gibi dergilerde makaleleri yayınlandı. “Arzu Mimarlığı” adlı kitapta Beyazlar Daha Beyaz: Modern Mimarlık ve Bezeme başlıklı bir bölüm yazdı. Tasarım Stüdyosu, Çağdaş Mimari, Mobilya Tarihi, Mobilya Tasarımı, Mekân Kültürü, Mimarlık Felsefesi, Mimarlıkta Kuram Ve Eleştiri gibi yürüttüğü derslerin yanında, çok sayıda çevirisi, katalog metni, iç mimarlık uygulamaları; sergi ve video-performansları vardır. 2012-2014 yılları arasında İç Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yapan Şumnu, bu süreçte kurumun yayın faaliyetlerini yürüttü ve “Erken Cumhuriyet Döneminde Mobilya” ve “Türkiye’de İç Mimarlık ve İç Mimarlar” adlı derleme-kitapların editörlüğünü yaptı. 2012-2015 yılları arasında Ankara’da Sivil Mimari Bellek Projesi’nde araştırmacı olarak yer aldı. 2014 yılında Ece Akay Şumnu ve Duygu Yarımbaş’la beraber yürüttüğü “Şimdi Yuva Sahibi Olmanın Tam Zamanıdır: Türkiye’de İkramiye Evleri Olgusu” başlıklı araştırma projesi SALT Araştırma Fonu tarafından desteklenmiş, 2015 yılında Koç Üniversitesi VEKAM Ankara Araştırmaları Ödülü’nü kazanmış, 2018 yılında Mimarlar ve Apartmanları adlı kitabı yayınlanmıştır.
Filiz Yenişehirlioğlu hakkında
Prof. Dr. Filiz Yenişehirlioğlu, sanat tarihi alanında lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimini Fransa Paris-Sorbonne Üniversitesinde tamamlamıştır. Uzun yıllar Hacettepe Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalışan Yenişehirlioğlu, Başkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesinin kurucu dekanlığını yapmıştır. 2014 yılından beri Koç Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapmakta ve yine Koç Üniversitesinin Ankara’da bulunan Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (VEKAM) direktörlüğünü yürütmektedir. Osmanlı Sanatı, Mimarisi, Kentleri ve Arkeolojisi üzerine dersler vermis olan Prof. Dr. Yenişehirlioğlunun bu konularda uluslararası ve ulusal yayınları bulunmaktadır.