"Arşivden çıktı", SALT Araştırma’daki belge ve kaynakların bildik anlatılardan öte çok katmanlı yapısını, güncel metinlerin eşlik ettiği dokuz bağımsız sunumla örneklendiriyor. SALT Galata -1 katında konumlanan sunumların, SALT Araştırma koleksiyonlarının çeşitliliğine dikkati çekmesi ve yeni araştırmalar için heyecan yaratması amaçlanıyor.
1924 yılı ara seçimleri, İstanbul’daki Bebek Camii’nin avlusu / SALT Araştırma, Fotoğraf Arşivi
Arşiv çalışmalarına keşif yolculuğu
Arşiv, nitelikli sorulara dair tutarlı ve güvenilir cevaplar barındırabilmesi bakımından akademik üretimin köşe taşlarındandır. Ancak, yapıcı bir soru kadar akademik olmayan bir merak duygusu da öngörülmemiş bir araştırma ve öğrenme sürecini başlatabilir. Arşivi kamuya açmanın temel amacı da budur: uzmanın kural ve biçimlerle kapalı tuttuğu düzenlerin dışındaki bir ortamda, merakla gelişen sorgulama ve yorumlamalar teşvik edilir.
Arşivden çıktı, SALT Araştırma koleksiyonlarından derlenen dokuz sunumla bu keşif aşamasını görünür kılar. Sunumlarla iç içe bir çalışma odası olarak şekillenen mekân, SALT’ın Nisan 2011’de kuruluşundan bu yana ürettiği mobilyayla kuruldu; koruma altındaki yazılı ve görsel içerik ile sergi gibi geçici kullanımlar için üretilmiş olan nesneler bir araya getirildi.
Gelecek Program: Düşleyen Arşiv
Çalışma odası kullanıcıları ile sunumları inceleyenlerin birlikteliğinden çok yönlü bir düşünce üretimi ortamı oluşturması tasarlanan Arşivden çıktı paralelinde bir dizi konuşma gerçekleştirilecek.
Bunu, Refik Anadol’un saltresearch.org sitesindeki dijital içeriği yapay zekâ ile yorumladığı, 20 Nisan’dan itibaren SALT Galata’da görülebilecek olan Düşleyen Arşiv takip edecek.
Arşivi çeşitli yöntemlerle inceleme imkânı tanıyan ardışık programlar, SALT Araştırma’nın iki milyon belgeye ulaşan birikimini tartışmaya açacak.