Pera Müzesi Öğrenme Programları, dijital oyuncakların çocuklar üzerindeki etkisini 2 Mayıs Cumartesi günü Av. Dr. Başak Ozan Özparlak'ın katılımıyla tartışmaya açıyor.
Pera Müzesi Öğrenme Programları, çevirimiçi etkinliklerine günümüz koşullarında daha da anlam kazanan bir konuşma ile devam ediyor. Başta robot oyuncaklar olmak üzere, robot ile çocuk arasındaki iletişime dair hukuki ve etik sorunlar ve çözümler, Av. Dr. Başak Ozan Özparlak’ın katılacağı webinar’da masaya yatırılacak. Etkinlik, 2 Mayıs Cumartesi günü Zoom uygulaması üzerinden izlenebilir.
Pera Müzesi Öğrenme Programları, öğrenme alanının kapsamına giren güncel konuları mercek altına almaya devam ediyor. Dijital dünya ile etkileşimimizin doruk noktasına ulaştığı bu günlerde Av. Dr. Başak Ozan Özparlak, çevirimiçi ortamda müzeye konuk olarak, ‘Çocuk ve Robot Etkileşimi’nin etik boyutları üzerine merak edilen soruları yanıtlayacak.
Robot oyuncaklardan, robot bakıcı ve arkadaşlara kadar, insan-robot etkileşiminde hassas bir alan olan çocuk ve robot arasındaki ilişki günümüzde giderek yaygınlaşıyor. Av. Dr. Başak Ozan Özparlak’ın konuşmacı olarak katılacağı webinar’da, robot ile çocuk arasındaki iletişime dair etik sorunlar ve çözümler paylaşılacak. Özellikle bakıcı ve oyuncak robotların küçük çocuklarca ebeveynlerden ayırt edilmesinin güçlüğü; tasarım, etik ve hukuk perspektifinden tartışmaya açılacak. Herhangi bir uzmanlık gerektirmeyen etkinliğe, izleyiciler de yorum ve sorularıyla katkıda bulunabilecek.
“Çocuk ve Robot Etkileşimi: Hukuk, Etik ve Tasarım Ekseninde Bir Zihin Tutuşturma Denemesi” başlıklı webinar, 2 Mayıs Cumartesi günü 14:00 – 15:00 saatleri arasında Zoom uygulaması üzerinden izlenebilir.
Etkinlik dili Türkçe’dir. Katılımcı sayısı sınırlıdır. Zoom uygulaması üzerinden gerçekleştirilecek etkinliğe rezervasyon formu doldurarak kayıt olunabilir.
*
Başak Ozan Özparlak Hakkında
İstanbul Barosu’na kayıtlı olarak özellikle iş hukuku alanında 14 yıldır avukatlık yapan ve çeşitli üniversitelerde iş hukuku ve ayrıca yeni teknolojilerin hukuki etkilerine dair dersler veren Av. Dr. Başak Ozan Özparlak, hukuk lisansını Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde tamamlamıştır. Lisans eğitimi sırasında Lillehammer’da bulunan Norveç Barış Merkezinde mülteci çocukların sosyal gelişim gönüllüsü olarak çalışmıştır. Avrupa Birliği Hukuku üzerine Yüksek Lisansını Marmara Üniversitesi Avrupa Birliği Enstitüsü’nden, Özel Hukuk alanındaki doktora derecesini ise Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 2013 yılında edinmiştir. İş hukuku avukatı olmasının yanı sıra, son üç yıldır yapay zeka araçları ve robotik teknolojilerinin hukuki etkileri üzerine çalışmaktadır. Bu kapsamda, çeşitli dergi ve bloglarda yazmakta olup ulusal/uluslararası konferanslarda makale sunumu ve konuşmaları bulunmaktadır. Sağlıkta Yapay Zeka başlıklı kitaba “Yapay Zeka ve Hukuk” bölümü ile katkı vermiş olup, Uluslararası 6G Araştırma Merkezinin yayınlayacağı İkinci Rapor için oluşturulan Mahremiyet ve Güvenlik konulu akademik çalışma grubunun üyesidir.