Cumartesi Aurası 11 Ocak günü, "Bir 'Yer' Olarak Ada ve Sınırları" başlıklı konuşması ile sanatçı, yazar ve akademisyen Emre Zeytinoğlu'nu ağırlıyor.
AURA İstanbul Mimarlık ve Şehircilik Araştırmaları Akademisi tarafından düzenlenen Cumartesi Aurası, disiplinler arası konferans dizisi, güz döneminin son etkinliğinde sanatçı, yazar ve akademisyen Emre Zeytinoğlu'nu ağırlıyor.
Bir "Yer" Olarak Ada ve Sınırları
Coğrafi anlamda düşünürsek, “ada sınırı”nın çok belirleyici bir özelliği vardır: Denizin ortasındaki adanın sınırları, asla bir sınır çizgisiyle ifade edilmez. Adanın sınırları, ülke sınırlarından, kent sınırlarından, kentlere kurulmuş site sınırlarından vb. farklıdır; bir duvar, bir bariyer ya da bir eşik değildir bu. Yani bir eşiği atlar atlamaz adaya adım atamazsınız; ya da eşiği atlar atlamaz adanın dışına çıkamazsınız. Daha açık bir ifadeyle sınırı geçmek, bir yerden bir yere atlamak değildir. Böylece o sınırı geçme sırasında insanın bir ara durumu hissetmesi gerekir.
Ada sınırlarını aşmak için, başlayacağımız yolculuk çok uzun sürer. Yani kişi, ada sınırlarını aşıp bir yere ulaşabilmesi için, uzun bir zamanı kat edecek ve o kat edişi deneyimleyecektir. Sınırları aşmak demek, uzun bir deniz yolcuğu demektir. Fernand Braudel, “Akdeniz” adlı kitabında şöyle yazıyor: “Deniz; onu bir eski çağ adamının gözüyle canlandırmaya, görmeye çalışmalıyız. Bir sınır, ufka kadar uzanan bir engel, insanın her anını tutsak eden olağanüstü gizemli bir sonsuzluk.”
Braudel’i okuduktan sonra aklımıza şu gelebilir: Bugün hız rekorlarının kırıldığı günümüzde, bu hâlâ çok uzun ve gizemli bir yolculuk mudur? Ya da şöyle düşünelim: Bir kara yolculuğu sırasında aşacağımız sınırlar, acaba bir yönden de bu “deniz sınırlar” ile bir benzerlik taşıyor mu?
"Bir 'Yer' Olarak Ada ve Sınırları" başlıklı etkinliğe katılım ücretsiz, kontenjan sınırlıdır. Kayıt için tıklayın
*
Emre Zeytinoğlu hakkında
1980 yılında Mimar Sinan Üniversitesi’nden mezun oldu. 1986 yılından itibaren sergi açıyor. 1988’den bu yana da farklı dergilerde ve çok yazarlı kitaplarda sanat konusunda makaleler yayınlıyor. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde ve Marmara Üniversitesi’nde “Sanat, Kuram ve Eleştiri”, “Çağdaş Sanat” ve “İdeolojik Metinler ve Sanat” adlı dersleri veriyor. Çeşitli televizyon kanalları için belgeseller yapıyor.
Kitaplarından bazıları şunlardır: “Sanat, Bazı Şeyler ve Eleştiri” (Corpus Yay. 2017), “İktidarsızlığın İktidarı ve Sanat” (Ayrıntı Yay. 2014), “Bir Boşluğa İşaret Bırakmak / Mesafe ve Temas” (Baksı Vakfı Yay. 2013), “Sanat Üzerine Yersiz Yorumlar” (Bağlam Yay. 2008), “Uyku Tulumunda Spor” (Telos Yay. 2004), “Sanatın Suç Ortaklıkları” (Bağlam Yay. 2003 / Belge Yay. 2016), “Kavramın Sınırlarında” (Ali Akay ile, Bağlam Yay. 1998) ve “Pisuarın Bir Dekonstrüksiyonu” (Ali Akay ile, Galeri Urart Yay. 1994 / Minör Yay. 2013).