İstanbulSMD’den Mimarlık ve Çizgi Roman Buluşması

mimarizm.com / 15 Kasım 2016
İstanbulSMD ve Kalebodur’la Pazartesi Buluşmaları'nın dördüncüsü “Mimarlık ve Çizgi Roman” başlığı ile 28 Kasım'da SALT Galata’da gerçekleşecek.

“Mimarlık ve Çizgi Roman” buluşmasında, Türkiye’nin çizgi roman ve mizah alanında yazıları ve çizimleriyle öne çıkan karikatürist ve yazarları bir araya geliyor.

1990’lı yıllara kadar, Gırgır ve Fırt’ta yazılar yazan ve geçtiğimiz yıl İhsan Oktay Anar’ın Puslu Kıtalar Atlası kitabını resimleriyle yorumlayan İlban Ertem ve Uykusuz mizah dergisinden tanınan, Sandık İçi, Sandık İçi 2, Sevgili Günlük, Amatör ve Çizgili Tişört isimli kitapları bulunan Ersin Karabulut’un buluşacağı Mimarlık ve Çizgi Roman buluşmasını Levent Cantek yönetecek. Türkiye’de Çizgi Roman, Çizgili Hayat Kılavuzu ve Anadolu Masalları başta olmak üzere çizgi roman ve mizah üzerine önemli kitapların yazarı olan Cantek, bu alanda Türkiye’nin sayılı akademisyenlerinden biri. 

Panelde mekan ve kentlerin çizgi romanlardaki tasviri, çizerlerin yapılı çevreyi yorumlamaları tartışılırken, kentsel bellek ve mimarlığın değişiminin bu çizgilere nasıl yansıdığı da konuşulacak. 

“Mimarlık ve Çizgi Roman” paneli, 28 Kasım Pazartesi günü saat 19:00-20:30 arasında SALT Galata’da ücretsiz izlenebilir. 

Biyografiler:

İlban Ertem
1950’de Boğaz’ın kıyısında bir köyde doğdu ve hep denizin üzerinde, içinde ve kıyısında yaşamaya devam etti. Resim yapmaya ve kürek çekmeye çocukluk yaşlarında başladı. 1970’lerin başında bir süre yurtdışında yaşadı. 1973’te Türkiye’ye döndükten sonra 1990’lara kadar Gırgır’da ve Fırt’ta resimli romanlar çizdi; Avni ve Joker dergilerinde resimli romanları yayımlandı. Vicdan (İletişim Yayınları, 1991) ve Üniversiteli Mahmut (İletişim Yayınları, 1993) yayımlanmış kitaplarıdır. Puslu Kıtalar Atlasıresim ve illüstrasyon tutkusundan vazgeçmeyen Ertem'in en son yayımlanan resimli romanıdır.

Levent Cantek
1969 Ankara doğumlu. Bilkent Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler Lisans eğitimi aldı, Gazi ve Ankara Üniversitelerinde Gazetecilik yüksek lisans ve doktorası yaptı. Çizgi roman ve mizah ile ilgili çalışmalarıyla tanınıyor. Kültür tarihi ile ilgili çalışmalar yapıyor. Tv dizi senaryoları yazıyor. Editörlük ve akademisyenliğini sürdürüyor. Kitapları: Türkiye’de Çizgi Roman (İletişim Yayınları, 1996), Markopaşa, Bir Mizah ve Muhalefet Efsanesi (İletişim Yayınları, 2001), Karaoğlan, Erotik ve Milliyetçi Bir İkon (Oğlak-Maceraperest, 2003), Çizgili Hayat Kılavuzu (der. İletişim Yayınları, 2002), Çizgili Kenar Notları (der. İletişim Yayınları, 2007), Cumhuriyetin Buluğ Çağı(İletişim Yayınları, 2008), Anadolu Masalları (Dipnot Yayınları, 2009), Şehre Göçen Eşek (İletişim Yayınları, 2011), Dumankara (Grafik Roman, İletişim Yayınları, 2013), Emanet Şehir (Grafik Roman, İletişim Yayınları, 2014), Uzak Şehir (Grafik Roman, İletişim Yayınları, 2015) . 

Ersin Karabulut
1981 yılında İstanbul'da doğdu. 16 yaşındayken başladığı mizah dergilerinde karikatürler ve çizgi öyküler çizmeye lise ve üniversite eğitimi boyunca devam etti. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Grafik Tasarım bölümünden mezun oldu.Halen 2007 yılında arkadaşlarıyla birlikte kurduğu haftalık Uykusuz mizah dergisinde çalışmalarını sürdürürken aynı zamanda derginin editöryel işleriyle de ilgileniyor. Sandık içi, Sandık içi 2, Sevgili Günlük, Amatör ve Çizgili Tişört adında yayınlanmış beş adet kitabı var. Fransız mizah dergisi Fluide Glacial için de iş üreten Karabulut, fırsat buldukça çizgi roman ve çizgiyle hikaye anlatımı üzerine atölye çalışmalarına katılıp yeni jenerasyon sanatçılarla tecrübesini paylaşıyor.
 


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :