Pera Müzesi, “Bir Yol Öyküsü: Fotoğrafın Ardında 180 Yıl” sergisi kapsamında, küratör Engin Özendes’in anlatımıyla bir sergi turu düzenliyor. Etkinlik kapsamında Engin Özendes, sergide işleri yer alan 10 fotoğraf sanatçısının farklı teknik ve bakış açılarını katılımcılarla paylaşacak.
Pera Müzesi, “Bir Yol Öyküsü: Fotoğrafın Ardında 180 Yıl” sergisi çerçevesinde sanatseverleri, küratör ve sanatçılarla buluşturuyor. 9 Ocak Perşembe günü saat 19:00’da küratör Engin Özendes’in anlatımıyla gerçekleştirilecek sergi turunda katılımcılar, farklı tekniklere ve bakış açılarına sahip fotoğraf sanatçılarının sergide yer alan işlerine dair detaylı bilgi edinme şansına sahip olacak.
Tam iki buçuk yıl süren gerçek bir yol öyküsü
1839 yılında, fotoğrafın bulunmasının hemen ardından gerçekleşen ilk fotoğraf gezisinin 180. yıldönümü vesilesiyle Pera Müzesi’nde düzenlenen serginin küratörlüğünü, fotoğraf alanında yaptığı araştırma ve yayınlarla tanınan Engin Özendes üstlendi. Sergi projesi kapsamında, farklı yaklaşımlara sahip 10 fotoğraf sanatçısı, aynı rota üzerindeki bu tarihi kentlere yolculuk yaparak ziyaret ettikleri kentleri kendi özgün fotoğraf dilleriyle yeniden yorumladı. Küratör Engin Özendes, “Tüm bu görsel yolculuğu planlarken, günümüzün gelişmiş ulaşım ve iletişim koşullarında, çekimlerin bazı yerlerde 180 yıl öncesinden daha zorlu olacağını düşünmemiştik” diyor ve ekliyor: “Tam iki buçuk yıl süren bu büyük proje çekime ilk gidenler ve son gidenlerle gerçek bir yol öyküsüdür.”
“Bir Yol Öyküsü: Fotoğrafın Ardında 180 Yıl” sergisi, izleyiciyi Batı’dan Doğu’ya, Kiklad Adaları’nın mavisinden Sina Dağı’nın eteklerindeki kumlara uzayan büyüleyici bir fotoğraf yolculuğuna çıkarıyor. Sergi projesi süresince Türkiye’den 10 fotoğrafçı; Coşkun Aral, Laleper Aytek, Ali Borovalı, Murat Germen, Sinan Koçaslan, Yusuf Sevinçli, Alp Sime, Lale Tara, Serkan Taycan ve Cem Turgay, Marsilya’dan Şam’a 30’u aşkın tarihi kente yolculuk etti.Türkiye’nin önde gelen fotoğraf sanatçıları, bu kentleri 180 yıl sonra yeniden, günümüzün fotoğraf teknikleri ve güncel bakış açılarıyla yorumladı.
Sergi projesi ve fotoğraf sanatçılarının çalışmaları hakkında detaylı bilgi edinmek isteyenler, 9 Ocak Perşembe günü saat 19:00’da küratör Engin Özendes’in katılımıyla gerçekleştirilecek sergi turuna katılabilirler.
Tura katılmak için Biletix’ten bilet alınabilir ya da resepsiyon@peramuzesi.org.tr adresinden rezervasyon yaptırılabilir. Rehberli tur Pera Müzesi Dostları için ücretsizdir. Kontenjan sınırlıdır.
*
Engin Özendes hakkında
Türk fotoğraf tarihi üzerine araştırmalarına 1974’de başladı. Çok sayıda yerli ve yabancı gazete, dergi ve ansiklopedide yazıları yayınlandı. Pek çok jüri üyeliğinde bulundu, konferanslar verdi, televizyon programları hazırladı. 1976-1981 yılları arasında aylık Yeni Fotoğraf dergisinin, 1978 ve 1980 yıllarında da Türk Fotoğraf Yıllığı’nın sahipliğini ve yazı işleri müdürlüğünü, 1994’de Photo GLOBE Dergisi’nin yayın danışmanlığını yaptı. 1987’de ilk kitabı Photography in the Ottoman Empire 1839-1919 Haşet Yayınları tarafından yayımlandı. Bu kitabı, Türkiye fotoğrafının tarihi ve çağdaş fotoğrafı üzerine on dört kitap izledi. 1989’da Hürriyet Gösteri dergisi için “Fotoğrafın 150. Yılı” özel ekini hazırladı.
Fotoğraf üzerine yaptığı çalışmaları nedeniyle kendisine 1990’da Fédération Internationale de L’Art Photographique (FIAP) tarafından Excellence Fiap (ESFIAP) unvanı verildi.Yurtiçi ve yurtdışında yetmişe yakın sergi açtı. Bu sergiler için 36 kitap hazırladı. 2004- 2012 yılları arasında İstanbul Modern Sanat Müzesi’nin Fotoğraf Sergileri Küratörü olarak görev aldı. 2017 yılından bu yana serbest çalışmalarının yanı sıra Nilüfer Belediyesi Mysia Fotoğraf Müzesi’nin küratörlüğü görevini sürdürmektedir.2016’da İFSAK (İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği), 2017’de BUFSAD’ın (Bursa Fotoğraf Sanatı Derneği) Onur Üyesi oldu. Aralık 2019’da İFSAK tarafından Yılın Fotoğraf Ödülü verildi.