Kuzeyli Perspektif: “Mimarlık Nedir? ve Diğer 100 Soru” Kitabı Üzerine Sorular-Yanıtlar

mimarizm.com / 18 Şubat 2021
Yapı Medya İletişim, YEM Kitabevi işbirliğiyle gerçekleşecek "Kuzeyli Perspektif: “Mimarlık Nedir? ve Diğer 100 Soru” Kitabı Üzerine Sorular-Yanıtlar" etkinliğini 22 Şubat Pazartesi saat 16:00'da YouTube kanalımızdan canlı izleyebilirsiniz.

Yapı Medya İletişim, YEM Yayın’ın Mimarlık Nedir? ve Diğer 100 Soru adlı yeni kitabının yazarları Rasmus Waern - Gert Wingardh ile çevirmeni Prof.Dr. Özlem Erdoğdu Erkarslan’ı bir araya getiriyor.

22 Şubat 2021 Pazartesi günü saat 16:00’da gerçekleşecek buluşma, Özlem Erkarslan’ın moderatörlüğünde, İsveçli mimar-yazarlar Rasmus Waern ile Gert Wingardh’ın katılımlarıyla gerçekleşecek ve mimarizm YouTube kanalından canlı olarak yayınlanacak.

Türkçeye yeni kazandırılan kitaplarında, Rasmus Waern ile Gert Wingardh mimarlık, kent, tasarım, mekân üzerine sordukları 101 sorunun kısa ve uzun yanıtlarını, biraz mizahi, hatta kışkırtıcı denebilecek eleştirel dille arıyorlar.

Özlem Erdoğdu Erkarslan; okuyucu-yazar ilişkisini daha derinleştirebilmek amacıyla mimarlık, tasarım, kent, mekân vb. kavramlar üzerine düşünme, alışılagelen manzaraya farklı bir pencerden bakma niyeti taşıyan kitabın yazarları ile aşağıdaki gibi bazı soruların yanıtlarını arayacak:

- Bu kitabı yazmakla ilgili motivasyonları neydi?

- Kitapta yer alan 101 sorunun seçimine nasıl, hangi kriterlerle karar verdiler?

- Bu sorular neyi temsil ediyor ve okuyucular için neden bir anlam taşımaları gerekiyor?

- Kendi mimarlık pratikleri ve eğitmenlikleri ile kitabın içeriğinin bir ilişkisi var mı?

Bunlara izleyicilerden gelebilecek yeni soru ve yorumlarla birlikte karşılıklı düşünme, öğrenmenin derinleşmesi amaçlanıyor. Böylece okuyucunun kitapta verilenden, sunulandan daha fazlasına, anlatılanın arka planına kaynağından (yazar-çevirmen) ulaşabilmesine olanak sunmak hedefleniyor.

22 Şubat 2021 Pazartesi günü saat 16:00’da İngilizce canlı olarak yayınlanacak söyleşiyi izlemek için tıklayın

 

*

“Mimarlık Nedir? Ve Diğer 100 Soru” Kitabı Hakkında

Erkarslan önce bir okur, mimar, akademisyen olarak tanışıp sonra çevirisini yaptığı Mimarlık Nedir? ve Diğer 100 Soru’yu şöyle anlatıyor:

“Bir okuyucu olarak kitabın kapağını ilk açtığımda ‘Mimarlık Nedir?’ sorusunu ve yanıtını bulacağımı ummuştum. Hayır, tam bir Kuzey Avrupa eksentrikliğiyle kitap ‘Neden dünya alacakaranlıkta daha güzel görünür?’ sorusuyla başlıyor. Tam, ‘işte şimdi ışığın mimarlıktaki kurucu rolünden bahsederek devam edecek’ derken, ikinci soru ‘Eşikler: Onlardan kurtulmak güzel olmaz mıydı?’ ile devam ediyor. İşte o zaman bu kitabın farklı bir epistemden baktığını ve mevcut yaklaşımlara ne kadar eleştirel durduğunu anlamaya başlıyoruz. Kitapta verilen yanıtların bazıları çok kışkırtıcı; bilinçli olarak okuyucuya yanıt yerine yeni sorular ve ev ödevleri veriyor. Kimi soruların yanıtları o kadar yalın ki, sanki kişisel bir çerçeveden verilmiş bakış açısı değil de kadim bir bilgiyi tanıtırmışcasına verilmiş. Bazı sorular fikri, bazı sorular bağlamı, bazı sorular inşa etme gerçekliğini merceğe alarak çağdaş mimarlık kuramının teknoloji uzmanlarına terk ettiği alanlara da giriyor. Kısacası Mimarlık Nedir? ve Diğer 100 Soru, aslında bir rehber olmaktan öte bir eleştiri yapıtı…”

Kitapta söylenenlerin çoğunun daha önce de söylendiğini ifade eden yazarlar Rasmus Waern ve Gert Wingardh, böyle bir çalışmayı hazırlama gerekçelerini şöyle özetliyorlar:

“Mimarlar, daha öncesini bilemesek de, antik çağlardan beri mimarlığın özünü tanımlamaya çalışıyorlar. Diğer sanat türlerinin aksine, mimarlığın genellikle kendini açıklaması beklenir. Pahalı olacaksa, ne için bu bedeli ödediğimizi bilmeyi hak ediyoruz. Temel kullanışlılık ve rahatlık ölçütlerine ek olarak, mimarlık ürünü, bir imaj oluşturmak, tanıtmak veya gelir elde etmek de dahil olmak üzere, müşteri için birçok yönden ticari değer katabilir. Ancak mimarlığın gizemli özü bu tür faydaların ötesine geçer. Bu öz nedir? Biz işte bunu tarif etmenin 101 farklı yolunu bulduk. Yanıtlarımızdan bazıları tam da olması gerektiği gibi çelişkili görünebilir. Hayatının bir döneminde kent yaşamına tanıklık etmiş herkesin bilebileceği gibi, aynı sorunun birden farklı doğru yanıtı olabilir. Konu hem çok eğlenceli hem de çok ciddi olduğundan kendi yapılarımızın ya da yanıtlarımızın tüm bu yelpazeyi kapsamaması garip olurdu. Bu kitap, okuyucunun mimarlığın ne kadar harika (ve duygusal) bir oyun olabileceğini takdir etmesine yardımcı olabilirse, bunu duymak ve öğrenmek bizi çok mutlu edecektir.”

Rasmus Weern ve Gert Wingardh Hakkında

Rasmus Weern ve Gert Wingardh, mimarlığı daha iyi hale getirmek için çalışan iki İsveçli mimardır. Rasmus bunu kelimelerle, Gert ise eylemlerle yapar. Biri, yapıların neden böyle göründüğünü anlamaya ve açıklamaya çalışırken, genellikle mimarlık tarihini bir araç olarak kullandı. Diğeri ise İsveç’in her yerinde ve başka birçok yerde yapılar tasarladı.
Geçmişte, Crucial Words: Condition for Contemporary Architecture da dahil olmak üzere birlikte kitaplar yaptılar.

Kendilerine e-posta adreslerinden ulaşabilirsiniz: rasmus.waern@wingardhs.se - gert.wingardh@wingardhs.se

Özlem Erdoğdu Erkarslan Hakkında

1989'da Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden lisans derecesi ile mezun oldu. Aynı kurumda yüksek lisans ve doktorasını tamamladı. 2009'da doçent, 2014'te profesör kadrosuna atandı. Halen Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nde yarı zamanlı olarak mimari tasarım ve mimarlık tarihi dersleri vermeye devam etmekte; araştırma, yayın ve çeviri çalışmalarını sürdürmektedir.


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :