Ahmet Topbaş'ın “Mimari’nin Mühendisliği’nde Yenilikçi Tasarımlar” başlıklı söyleşisi 31 Ocak Salı tarihinde Mimarlar Derneği 1927'de gerçekleşecek.
Mimarlar Derneği 1927 tarafından düzenlenen, Ahmet Topbaş tarafından yüz yüze gerçekleştirilecek “Mimari’nin Mühendisliği’nde Yenilikçi Tasarımlar” başlıklı söyleşi 31 Ocak Salı günü saat 19.30'da başlayacak.
Etkinlik ayrıca Mimarlar Derneği 1927 Youtube ve ZOOM hesabından eş zamanlı olarak yayınlanacaktır.
Sunum Hakkında
Son senelerde statik projelerde çeşitli ölçeklerde tasarlamış, çoğunlukla uygulanmış, bazıları tasarım araştırması olarak deneyler ve simülasyonlarla ispatlanmış ama uygulanmayı bekleyen mühendislik tasarımlarımlarımızdan bir seçki sunarak mühendislik pratiğimizi anlatacağım. Bu tasarımların içerdiği yenilikçi malzeme uygulamaları, yapısal bağlantı ve sistem yeniliklerinden bahsedeceğim. Ahşap, çelik, yığma, beton, tüm taşıyıcı malzemelerle örnekler eğitim, kültür, konut, spor ve diğer yapılardaki çalışmalarımızdan alıntılardır.
*
Ahmet Topbaş Hakkında
1995’de İTÜ İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun olmuştur. ABD’nin New York şehrinde 11 senelik tecrübesi ve Columbia ve Geogia State Universitelerindeki Master çalışmaları boyunca, ilk önce Navigant (SoundBuild) şirketinde inşaat uygulamaları ve yönetimi konusunda çalışmış, sonrasında Thornton Tomasetti şirketinde ise yapı mühendisliği ve proje tasarım şefliği yapmıştır. ABD yetkin mühendislik imza yetkisi ve lisansı, P.E., Professional Engineer, sahibidir.
Ahmet Topbaş 2008’de İstanbul ve New York’da Ateknik (sonradan ATTEC) adıyla yapısal tasarım ve mühendislik şirketini kurmuştur. Ahmet Topbaş’ın Attec öncesi tecrübeleri ile birlikte toplamda 28 seneyi aşkın yapısal tasarım tecrübesi birçok önemli mimari, ulaştırma, endüstriyel ve altyapı projelerini kapsamaktadır.
Attec ekip olarak kısaca Yaratıcı Mühendislik olarak isimlendirdiğimiz bir yaklaşımla her zaman ilham verici ve challenging projeler, özgün çözümler, yenilikçi detaylar, sistemler yaratılmasını hedefler. Tasarımı bir bütün olarak gören süreçleri ve ortaya çıkardığı özgün sonuçları önemser.
Ulusal ve uluslararası yapısal mühendislik ve yapısal malzeme enstitü ve birliklerinin üyesidir. IASS, IABSE, AISC, TUCSA, Ulusal Ahşap Birliği, TRADA, ASCE (Amerikan Mühendisler Birliği veya Odası) bunlardan bazılarıdır. Mimarlık ve Mühendislik fakültelerinde yenilikçi yaklaşımlarını paylaşır. Çalışmalarını ve yeniliklerini her sene bu birliklerin uluslararası sempozyumlarında bildiri ve sunumlarla paylaşmayı mühendislik pratiğinde bir gelenek haline getirmiştir.