KEMAL AHMET ARÛ Yaz Atölyesi
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Anadolu Kültürü ve Sanatı Araştırma ve Uygulama Merkezi (AKSAM); konferans dizileri, sempozyum, uluslararası işbirlikleri kapsamında, öğretim üyelerinin araştırma projelerini desteklemek amacıyla gerçekleştirdiği etkinliklere, 6 - 17 Ağustos 2012 tarihleri arasında yapılacak yaz atölyesi ile devam ediyor.
Merkezin amaçları ve faaliyet alanları arasında yer alan "ülke çapında yaz okulları kurmak, diğer üniversitelerin ilgili birimlerinin de katılabileceği yaz okullarında, kültürel, sanatsal ve bilimsel çalışmalar yapmak, staj çalışması sayılacak çalışma alanının geleneksel kent dokusunu, mimarlıkla ilgili geleneksel örneklerini, etnografyasını, üretim türleri ve ilişkilerini, ekonomik potansiyelini, folklorunu oluşturan örf ve adetlerini, müziğini, oyunlarını, eğlencelerini, el sanatları ve zanaatlarını, bunların dışında kalan değerleri saptamayı içeren uygulamalı eğitim çalışmaları yaptırmak" amacı doğrultusunda gerçekleşecek yaz atölyesinin çalışma alanı Aydın'ın Söke ilçesi olarak belirlendi.
AKSAM Müdürü Prof. Dr. Gülşen Özaydın tarafından kaleme alınan açıklamada, atölye için Söke'nin seçilmiş olmasının özel bir anlamı olduğuna dikkat çekiliyor.
Şehircilik bilim alanının ülkemizdeki öncülerinden merhum mimar ve şehir plancısı Prof. Kemal Ahmet Arû 'nun, 2012 yılında doğumunun 100. yılında UNESCO tarafından anılacak kişiler listesine alındığı hatırlatılarak, 1946 yılında Söke'nin ilk imar planının Arû tarafından yapılmış olması nedeniyle, yaz atölyesinin KEMAL AHMET ARÛ Söke Yaz Atölyesi olarak adlandırıldığı bildiriliyor.
Etkinlik duyurusunda ayrıca şu bilgilere yer veriliyor:
"Türkiye'de kentsel yapıdaki modernleşmenin göstergeleri genellikle metropol kentlerde bilinirken, merkezler dışındaki yerleşmelerde de modernleşmenin izlerini görmek mümkündür. Bu bağlamda Söke'nin, gerek özgün kentsel dokusuyla gerek dönemin önemli mimarlarının (Ziya Nebioğlu , Faruk San vb) nitelikli üretimleriyle, özellikli bir Ege kenti olduğu bilinmektedir.
Atölye çalışmalarımız sırasında erken Cumhuriyet döneminde yapılmış olan modern sivil mimarlık örneklerinin rölöveleri çıkartılarak bir envanter oluşturulması; 1946 yılında Kemal Ahmet Arû tarafından yapılmış olan imar planının günümüzdeki halihazır durumuyla karşılaştırılarak o dönemin kent vizyonunun bugün ne kadar gerçekleştiğine dayalı bir kentsel okumanın yapılması ve elde edilen verilerin yayıma hazırlanması hedeflenmektedir."
Atölye programı ve katılımcı listesi için lütfen ilerleyiniz. >>>>>