Deprem Sonrası Tasarım ve Planlama Seminerleri ve Atölye Çalışması 2 - 5 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
Etkinlik Hakkında
Yaşadığımız büyük deprem afeti sonrasında bazı tasarımların insanların deprem sonrası konfor ve yaşantılarının devamı için oldukça önemli olduğunu göstermiştir.
Yaşadığımız binaların afetlere dayanıklı ve güvenlikli olması kadar yaşadığımız kentlerin binalarımız yıkılmasa bile geçici ihtiyaçlara cevap veren tasarımlar ile donatılması gerekliliğini bir kez daha fark ettik.
Deprem sürecinde belirlediğimiz aşağıdaki sorunlara cevap bulmayı amaçlayan atölyemiz uygulanabilir tasarımları hayata geçirerek insanlarımıza yardımcı olmayı ve gelecekte yaşanacak afetlere daha hazırlıklı olmayı hedeflemektedir.
Belirlenen Hedefler ve Çalışma Konuları
- Afet sonrası konteynerlerin kendi kendine yeten su, enerji ve arıtma sistemleri ile üretilmesi
- Afet sonrası konteynerlerin çok amaçlı kullanımlarının planlanması
- Toplanma alanlarının sadece boşluk olarak değil, normal zamanlarda ve afet durumunda kullanımlarının tasarlanması
Çalışma kapsamında atölyede tasarlanan özellikle kendi kendine yeten sistemlerin deneneceği bir prototipin inşa edilmesi ve üniversite desteği ile geliştirilmesi amaçlanmaktadır.
Böylece öğrencilerin üniversite bünyesinde gerçek hayat ve sorunlar ile ilgili bilgi üretmeleri sağlanacak bu konudaki tecrübe diğer öğrenci ve ilgililere aktarılacaktır.
Mimarlık müfredatlarında teorik derslerle desteklenen deprem tasarımı konusunun mimari projelere uygulamalı olarak aktarılmasına katkı sağlayacağı düşünülen bu etkinlik, mimarlık lisans ve yüksek lisans öğrencilerinin deprem tasarımı konusundaki pratiklerini geliştirmek, afet alanında güncel tasarım yaklaşımlarına ilişkin yöntem ve araçları paylaşmak ve katılımcıların bu konudaki eğilimlerini belirlemek için 25 - 28 Nisan 2023 tarihleri arasında MSGSÜ Deprem Etkinlikleri kapsamında gerçekleşecektir.
Etkinliğe katılım için başvuru formu doldurulmalıdır. Başvurusu kabul edilen öğrenciler bir gün sürecek seminerlerle desteklenen deneyim paylaşımına dahil olacaklardır. Atölye çalışmasının ürünleri poster olarak hazırlanarak sergiye dönüşecektir.
Etkinlik ve atölye çalışması mimarlık lisans ve yüksek lisans öğrencilerinin enerji verimliliği konusundaki düşünce ve birikimleri bir anket uygulaması ile sonuçlanacaktır.
Etkinliğe katılacak öğrencilere katılım belgesi verilecektir. Etkinlik lisans ve yüksek lisans öğrencilerinin katılımına açıktır. Mimarlık, İç Mimarlık, Endüstri Tasarımı Bölümü Lisans öğrencilerinden başvuru yapanlar seçilerek alınacaktır. Mimarlık, İç Mimarlık, Endüstri Tasarımı Yüksek Lisans ve Doktora programlarından öğrencilere katılıma açık olacaktır.
Çalışma çevrimiçi yapılacaktır. Konferanslar yüz yüze verilecektir.
Başvuru için tıklayın