Arzu Karamani Pekin’in Fotoğraf Sergisi: “Gölge”

mimarizm.com / 15 Nisan 2019
Küratörlüğünü Aykut Köksal’ın yaptığı Arzu Karamani Pekin’in “Gölge” adlı ilk fotoğraf sergisi 5 Mayıs 2019’a dek Schneidertempel Sanat Merkezi’nde…

Arkeolog, yayın yönetmeni, editör, yazar, seramikçi Arzu Karamani Pekin, ilk fotoğraf sergisini Schneidertempel Sanat Merkezi’nde 10 Nisan 2019’da açtı. “Gölge” adını taşıyan ve Aykut Köksal’ın küratörlüğünde hazırlanan sergi, Pekin’in 2009-2018 tarihleri arasında çektiği siyah beyaz fotoğrafları içeriyor.

"Pekin’in fotoğrafları teknik bir yetkinliğin, gelişmiş fotoğraf teknolojisinin ürünleri olma savında değil. Tam tersine, fotoğraf çekimini son derece demokratikleştiren yaygın olanakların ürünü olan fotoğraflar sergideki çalışmaların ağırlıklı bir kesimini oluşturuyor. Ancak, herkesin elindeki araçlarla elde edebileceği bu fotoğraflar, fotoğrafın teknik olanaklara bağlı varoluşunu aşıyor ve sanatçının gündelik çevresine derin bir soyutlamayla bakışının sonuçlarına dönüşüyor. Bu fotoğraflar, bize bağlama ilişkin bilgi verme ya da o ana ilişkin bir tanıklık yüklenme savında değil. Pekin, fotoğrafın tarihsel gelişim sonucunda ortaya çıkan rolüyle ilgilenmiyor. Fotoğrafın bulunuşunun ardından, iki boyutlu düzlem üzerindeki gerçekliğini farkına vararak soyut düzenlemelere yönelen resmin anlam dünyası, bu kez Pekin’in fotoğraflarında ortaya çıkıyor. Başka bir deyişle, modernist doktrinin jeneratör öğesi olan fotoğraf, Pekin’in kamerasında, modernist anlam bağlamının nihai taşıyıcısına dönüşüyor".

Schneidertempel Sanat Merkezi’nde 5 Mayıs 2019 tarihine dek açık olacak olan sergide Pekin’in 35 adet fotoğrafı sergilenecek. Sergi vesilesiyle yayımlanacak kitapta ise, sergilenen fotoğraflarla birlikte Aykut Köksal’ın bir yazısı yer alacak.

Pazartesi ve Salı günlerinde kapalı olan Schneidertempel Sanat Merkezi, Çarşamba - Pazar 11:00 - 18:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

 

*

Arzu Karamani Pekin hakkında

1960 yılında İstanbul’da doğdu. Sainte Pulchérie Fransız Kız Ortaokulu ve Galatasaray Lisesi’nden sonra İstanbul Üniversitesi’nde arkeoloji lisansını, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Tarihi’nde yüksek lisansını tamamladı. 1985-89 arasında Milli Saraylar Daire Başkanlığı Kültür-Bilim-Tanıtım Merkezi’nde çalıştı. Yayıncılık işiyle burada tanıştı. 1989’da Marie Claire dergisinin kuruluş ekibinde yer aldı. 101 sayının ardından Marie Claire Maison dergisinin ekibini kurdu, 2004 yılına kadar yayın yönetmenliğini sürdürdü. Emekliliğiyle birlikte serbest olarak editörlük ve yazarlık yapmaya başladı; kişi ve kurum monografileri hazırladı, çeşitli sergilerin kataloglarının yayına hazırlıklarında yer aldı. 2014 yılında Karamani Seramik Atölyesi’ni annesi Ayfer Karamani’den devraldı. Eğitmenlikle birlikte sürdürdüğü kendi seramik çalışmaları, yayın projeleriyle eşzamanlı olarak devam ediyor. Babası fotoğrafçı Sabit Karamani’nin ilk gençliğinde eline verdiği makineyle başlayan fotoğraf çekme sevgisi, yaşamı boyunca yaptığı tüm işlere eşlik etti, etmeye devam ediyor.


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :