İTÜ Taşkışla'da Çatalhöyük Sergisi
Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık, 10 - 14 Eylül tarihlerinde yapılacak olan 2014 Avrupa Arkeologlar Birliği Kongresi vesilesiyle İTÜ Taşkışla Kampüsü ve İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde iki farklı sergi düzenliyor.
İTÜ Taşkışla Kampüsü'ndeki Çatalhöyük Sergisi 10 – 21 Eylül 2014; İstanbul Arkeoloji Müzesi'ndeki Mendel – Sebah: Müze-i Hümayun'u Belgelemek Sergisi ise 11 Eylül 2014 – 11 Ocak 2015 tarihleri arasında ziyarete edilebilecek.
"Mendel – Sebah: Müze-i Hümayun'u Belgelemek"
İstanbul Arkeoloji Müzesi ile Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık'ın ortaklığında İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde yapılacak olan sergi, Fransız arkeolog Gustave Mendel 'in Müze-i Hümayun'un (Arkeoloji Müzesi) zengin koleksiyonlarını belgelemek için hazırladığı 1860 sayfalık kataloğun hikayesini anlatıyor.
Gustave Mendel, 9 yıl çalıştığı Arkeoloji Müzesi'nin koleksiyonlarını belgeleyen mükemmel bir katalog hazırlar. Mendel'in hazırladığı bu katalog, diğerlerine göre çok daha kapsamlı ve ayrıntılıdır. Katalog aynı zamanda sistematik bir şekilde resim kullanılarak hazırlanmıştır. Neredeyse her eser için verilmiş olan ayrıntılı çizimler ise dönemin en önemli fotoğrafçılarından Sebah & Joaillier stüdyosunun çekimlerine dayanarak, Georges Payraud tarafından gerçekleştirilmiştir.
Müze-i Hümayun'un yeni binasının ikinci kısmının açılışı (7 Kasım 1903)
Karton üzerine yapıştırılmış Sebah & Joaillier stüdyosu fotoğrafı, İstanbul Arkeoloji Müzeleri
Fotoğrafın ortasında yer alan bölümde soldan 4. kişi Osman Hamdi Bey, yanında kardeşi Halil Edhem Bey bulunuyor. Fotoğrafta ayrıca Mimar Alexandre Vallauri, Osman Hamdi Bey'in damadı Vahid Bey, Kütüphane memuru Vasilaki Mistakidi Efendi, Osman Hamdi Bey'in oğlu Edhem Bey, Müze-i Hümayun komiseri Theodor Makridi Bey (?) bulunuyor.
Yeni müze binası, yaklaşık 1892.
Sebah & Joaillier stüdyosu albüminli baskıları, INHA kütüphanesi, Paris.
Gérard Paquot tarafından oluşturulmuş dijital imajlar
Prof. Dr. Edhem Eldem'in küratörlüğünde hazırlanan "Mendel – Sebah: Müze-i Hümayun'u Belgelemek" sergisi, müzenin belleğini oluşturan en önemli araçlardan biri olan bu kataloğun hikâyesini anlatmak için basit bir kurguyla hazırlandı. Toplam on eser, cam negatifleriyle fotoğrafları, fotoğraftan elde edilen çizimleri ve katalogdaki yazılı tanımlarıyla birlikte sergileniyor. Bunlara ilaveten gerek eserlerin bazılarının diğer kaynaklardaki yansımaları, gerekse eserlerin fotoğraflanması ve kataloğun hazırlanmasına ilişkin özgün belge ve bilgiler de ziyaretçilere sunuluyor.
Arkeolojisi ve Tarihiyle "Çatalhöyük"
Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık'ın Çatalhöyük kazı ekibiyle beraber hazırladığı, İTÜ Taşkışla Kampüsü'nde gösterimi yapılacak Çatalhöyük Sergisi, uluslararası ziyaretçilere yeni çıkan önemli buluntuların fotoğrafları ve güncel bilgilerle Çatalhöyük'ü tekrar keşfetme imkanı sunuyor. Sergi, "9000 yıl önce Çatalhöyük'te Yaşam", "Mellaart'tan Bugüne Kazı Tarihçesi" ve "Çatalhöyük'te Bugün" başlıkları altında üç eksenden oluşuyor.
1950'li yılların sonlarında James Mellaart tarafından keşfedilen Çatalhöyük, 1961-1965 yılları arasında 4 sezon boyunca yine Mellaart tarafından kazılmıştır.
1993 yılında yeniden başlayan ve günümüze kadar devam eden kazılar, Stanford Üniversitesi'nden Ian Hodder başkanlığında uluslararası bir ekip tarafından yürütülmektedir. Yapılan kazılar sonucu dünyanın en eski Neolitik yerleşimlerinden biri olduğu anlaşılan Çatalhöyük'te, kültür tarihine ışık tutan muhteşem duvar resimleri, mimari kalıntılar, günlük ve dinsel yaşam hakkında bilgiler sunan çok sayıda tarihi eser açığa çıkarılmaktadır. Bu özelliklerinden dolayı UNESCO tarafından 2012 yılında Dünya Mirası Listesi'ne dahil edilmiştir.
1997 yılından bu yana Yapı Kredi'nin ana sponsorluğunda devam eden Çatalhöyük kazılarında dünyanın her yerinden arkeologlar, antropologlar, mimarlar, restoratörler, sanat tarihçileri ve botanikçiler araştırma yapmaktadır.