Küratörlüğünü Gökhan Karakuş’un üstlendği ‘Collectible Design’ sergisi, 9 Kasım – 2 Aralık 2017 tarihleri arasında ECNP Galeri’de görülebilir.
Gökhan Karakuş, küratörlüğünü üstlendiği sergiyle ilgili şunları söyledi:
"Tasarım objeleri günlük hayatımıza yeni malzeme, şekil ve teknikleri getirdiği için oldukça önemli. Yatırım aracı olarak düşünüldüğünde ise bu tasarım objelerinin yaratıcılığı, özgünlüğü, nadir bulunmaları ve tarihsel değerleri, el işçiliğinin kalitesi ile birlikte kilit unsurlar olarak öne çıkıyor. Seramik, mermer ve bronz gibi Türkiye’de çokça bulunan malzemeler tasarım objeleri için oldukça önemli. Fakat tasarım objeleri ile ilgilenebilmek için insanların Türkiye’de olmayan, tasarımın önemine ilişkin kültürel ve tarihsel farkındalığa sahip olmaları gerekiyor. İşte bu yüzden, Türkiye’nin ilk “Collectible Design” sergisini oluşturduk.
“Collectible Design” sergisine, Türkiye’nin tasarım kültürüne katkıda bulunan ancak başarıları henüz dünya çapında bilinmeyen tasarımcıların objelerini dahil etmeye çalıştık. Ayrıca bu sergide gösterilen birçok tasarım objesi İstanbul’da çalışan zanaatkarlarca üretildi. Bu nedenle şehrin üretici odaklı kültürünü yansıtıyorlar.
Ama serginin en önemli özelliği tasarımcıların hepsinin kadın olması. Türkiye’de ancak son 20 yılda kadın tasarımcılar ön plana çıkabildi. Kendi markalarının ve objelerin tasarımıyla birlikte, üretimi ve satışı da kendileri yaptığı için bu imkanları kendileri yarattılar. Ela Cindoruk, Sema Topaloğlu, Nilüfer Kozikoğlu ve Özlem Yalım gibi bu önemli gelişmelerin önde gelen isimlerinin “collectible” olarak nitelendirebileceğimiz objelerini bu sergide görebiliriz. Bazen kendi elleriyle zanaat üretimi içinde bulanan tasarımcılar büyük uğraşlarla aynı zamanda bu objelerin tanıtım ve satışını da üstlendiler.
Ayrıca onlardan sonra gelen, yeni nesil tasarımcıları Türkiye’de tasarım ve üretim dinamiklerine farklı bir yaklaşım getirdikleri için sergiliyoruz. Melike Altınışık, Gözde Kavalcı Eren, Mevce Çıracı ve Buket Hoşcan Bazman çalıştıkları tasarım ofisleri içinde teknik ve tasarımı birleştirerek zanaat ve dijital fabrikasyonu kullanarak yeni nesil tasarım objelerinin üretim süreçlerini üstlendiler. Sergide bir önceki nesilde zanaate verilen önemi bu tasarımcıların objelerinde de görebiliyoruz. 20 – 30 yıl sonra her iki neslin tasarımları içerisinde bulunduğumuz dönem ve kültürün özelliklerini yansıtan değerli parçalar olarak nitelendirilecek."