Nilüfer Yeşilyurt’un kişisel sergisi “Hateless // Nefretsizlik”, 3 Aralık 2018 günü Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Basın Müzesi’nde ziyarete açıldı.
Nilüfer Yeşilyurt, “Hateless // Nefretsizlik” adlı sergisinde, insanın özünde var olan ve yaşamına anlam katan değerlerin günümüzde uğradığı anlam kaymasına dikkati çekerek nedenlerini izleyiciye sorgulatıyor.
"Sanayi devrimi ile oluşan kentsel yaşamın ve bilgisayar endüstrisinin insan kullanımına sunduğu veriler, sevginin ihtiyaç duyduğu beş duyudan kaçını karşılar? Aşk-nefret, mutluluk-mutsuzluk, sınırsızlık-sınırlılık, bireysel özgürlük-esaret insana ait evrensel kavramlardır. Geçmişin acılarından, kayıplarından, sevgisizliğinden kaçan bireyin özgür olabilmesi, kalabilmesi mümkün müdür? İnsan yaşamını anlamlı kılan, birleştiren, mutluluk veren ve paylaşılarak yaşanılan “sevgi” bireysel özgürlüklerden daha güçlü bir duygu mudur? Bireyin özgürlüğünü sınırlandıran sevgiyi yaşayarak, bireysel özgürlükler yaşanılabilir mi? Yoksa günümüzde sevgiler toplumsal yaşama biçimimiz sonucu oluşturduğumuz birer yanılsama mıdır? Bütün bu olanlar bir yanılsama değilse dünyada yoğun bir şekilde var olan nefretin, hoşgörüsüzlüğün, şiddetin, savaşların beslendiği kaynak neresidir?"
Nilüfer Yeşilyurt’un 70x100 cm. boyutlarında yazı ve işaret ve semboller aracılığı ile ürettiği tipografik tasarımların yer aldığı sergi 23 Aralık’a kadar görülebilir.
*
Nilüfer Yeşilyurt hakkında:
Harflerin anatomik yapıları ve tipografi tasarımına yoğunlaşan Nilüfer Yeşilyurt; lisans ve yüksek lisans eğitimini Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde “Alfabe Tasarımı ve Tipografiye Uygulama Yöntemleri”, Sanatta Yeterliğini Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde “Tipografinin Görsel ve İşlevsel olarak İncelenmesi” üzerine tamamlamıştır. 2006-2008 yılları arasında Yapı Kredi Kültür Merkezi’nde Kaligrafi Atölyesi, Tipografik Tasarım, Alfabe Tasarlamak, Tipografik Tasarımda Okunabilirlik, Tasarım Elemanı Olarak Çizgi, Müzik ve Tipografik Tasarım, Tasarımda Biçim, Duy-Yaz, Çocuklarla Tasarım, Puzzle Tasarımı, Tipografik Tasarımda Görsel Hiyerarşi konu başlıkları altında workshoplar düzenlemiş ve yöneticiliklerini yapmıştır.
“Yazı Tasarımı” Akbank Şaşkınbakkal Sanat Galerisi 1991 İstanbul; “Yazılama: 1” Taksim Sanat Galerisi 1997 İstanbul; “Kaligrafiler” Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi Sanat Galerisi 2005; İstanbul, “Sınırsız.Türkiye ile Kültür Buluşması”, “Grenzenlos Kulturelle Begegnung mit der Türkei” etkinliği kapsamında; “İstanbul Sokak Yazıları” Diyalog TheaterFest, Ballhaus Naunynstrasse 1998 Berlin-Almanya’da kişisel sergiler açan grafik tasarımcı; halen İstanbul Arel Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır ve Avrupa Kültür Derneği Yayınları’nda basılan “Avrupa Türkçesi”, “Europäisch Türkisch”, Adnan Tönel, Nilüfer Tönel; adlı bir kitabı bulunmaktadır.