İstanbul Bilgi Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü 2020 Mezuniyet Projeleri Dijital Sergisi

mimarizm.com / 06 Temmuz 2020
İstanbul Bilgi Üniversitesi İç Mimarlık Bölümü son sınıf öğrencilerinin projeleri sanal ortamda sergileniyor.

Etkinlik Metni:

Mutfak, en geniş anlamıyla, kaynak kullanımından hazırlığa, muhafazadan pişirmeye, hizmet sektöründen sıfır atık konusuna kadar birçok alanda hassas bir ara kesite yerleşmiş; şehirler, ekolojik sistemler ve kültürlerimizin hep kalbinde yer almıştır. Bugün öngöremediğimiz koşulları da göz önüne aldığımızda, mutfağa yaklaşımımız elbette hep dönüşecek, ancak mutfak her daim yeni kültürel uygulamalara, ekonomik, sanatsal ve sosyal çabalara cevap verme potansiyeline sahip araçlardan biri olacak. Bu anlayış ile Bilgi Üniversitesi İç Mimarlık 2019/2020 Mezuniyet Projesi'nin odak noktası 'mekan' ve metaforik olarak 'mutfak' kavramı.

Dönem boyunca geçirdiğimiz süreçten kısaca bahsetmek gerekirse; projeye kolektif bir zihin haritası oluşturmakla başladık. Mutfağa ait eylemler, tipolojiler, bilgi ve olasılıklar şeklinde grupladığımız başlıklardan yola çıkarak her birimiz detaylı bir araştırma sürecine girdik. Projenin en önemli ikinci girdisi: Galata Köprüsü’ne yerleşmeye çalışmak oldu. Galata Köprüsü’nün potansiyeli, iki kıyıyı bağlayan bir geçiş noktası oluşu, Haliç ve Boğaz ’la olan ilişkisi ve köprü altında bulunan restoranlar temel tartışma konularımızı oluşturdu. Her birimiz kişisel gözlemlerimizden ilhamla köprü bağlamında gerçekleştirilebilecek ve farklı yaklaşımlara cevap veren program ve tasarım stratejileri geliştirdik. Projelerimizde mutfak, paylaşma ve sosyalleşme alanı, çevreye duyarlı stratejiler geliştiren bir kurum, seramik atölyesi alanlarıyla yemek yapma sürecini iç içe geçiren, şeflerin ağırlandığı, İstanbul seslerinin toplandığı yerler olarak cisimleşti. Galata Köprüsü’nün kullanılmayan potansiyelini açığa çıkaran tadımlık köşeler, bio-materyal üretiminin yapıldığı işlikler, mutfağın bir terapi olarak ele alındığı fırın, Haliç suyunun arıtıldığı laboratuvar, suyun dibinden metal toplayan ve onları dönüştüren bir üretim alanı, askıda yemeklerin biriktiği mekanlar da hayal ettiklerimiz arasında.

Dönemin ortasında pandemi nedeniyle uzaktan eğitime başladık ve online ortamda büyük bir özveriyle projelerimizi geliştirmeye devam ettik. Yasak ve kısıtlarla dolu bu süreçte, hepimizin mutfakta daha fazla vakit geçirmesi farkındalıklarımızı artırdı. Her işin bir mutfağı olduğunu, her evin bir ocak etrafında kurulduğunu, yemek yapma sürecinin bilinçli tüketici olmak isteyenlere büyük katkı sağlayacağını, sürdürülebilir mutfakların önemini, birlikte sofraya oturmanın kıymetini tekrar hatırladık.

Yürütücüler: Can Altay, Deniz Tümerdem, Burcu Gülmen, Itır Saran, Semra Horuz

Sergiyi gezmek için tıklayın


Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :