"Geçmiş ve Gelecek"
İstanbul Modern'in yeni koleksiyon sergisinde 136 sanatçının 180 çalışması yer alıyor.
İstanbul Modern , 20 Mart 2013 Çarşamba günü açılan "Geçmiş ve Gelecek" adlı yeni koleksiyon sergisiyle sanat müzelerinin geçmişle kurdukları tarihsel bağa ve geleceğin şekillenmesine yönelik üstlendikleri birikime ve sorumluluğa vurgu yapıyor. Müzenin kalıcı koleksiyon katının yeni bir sergileme modeli ile düzenlenmesinin ardından ziyarete açılan sergide Türkiye'de üretilen modern ve çağdaş sanatın ilk günden bugüne geçirdiği dönüşüm zamandizinsel bir akışla sunuluyor.
İstanbul Modern, "Gözlem, Yorum, Çeşitlilik", "Kesişen Zamanlar", "Modern Deneyimler" ve "Yeni Yapıtlar, Yeni Ufuklar" başlıklı sergilerinden sonra bu kez "Geçmiş ve Gelecek" adlı sergisiyle, şu ana dek en kapsamlı sergilemeye ev sahipliği yapıyor. 136 sanatçının 180 çalışmasını bir araya getiren sergi, modern ve çağdaş sanatta zamanlararası etkileşimlere yer verirken, müzenin geçmiş ve gelecek arasında bir köprü ve bellek mekanı olması özelliğini sürdürmesini sağlıyor.
Daha önce sergilenmemiş 91 yeni yapıta ev sahipliği yapan "Geçmiş ve Gelecek", aynı zamanda koleksiyona yeni katılan 22 sanatçıya da yer veriyor. Modern sanatın başlangıç evrelerinden güncel uygulamalara uzanan bir çeşitlilik içerisinde resim, heykel, fotoğraf, desen, enstalasyon, video gibi farklı ifade alanlarının en dikkat çekici örneklerini bir araya getiren sergi, yeni kurgusuyla izleyicilere sanat tarihimizi yeni bir gözle izleme imkanı sunuyor.
"Geçmiş ve Gelecek" sergisi, İstanbul Modern koleksiyonunun yanı sıra Dr. F. Nejat Eczacıbaşı Vakfı ve özel koleksiyonlardan alınan uzun süreli ödünçlerle gerçekleştiriliyor. Sergi ayrıca, Danışma Kurulu'nun onayıyla kabul edilen bağışlara da yer veriyor.
Yeni sergilemede öne çıkan başlıklar:
• Açıldığı günden bugüne galeri mekanlarının koridor şeklindeki düzenlemeleriyle gerçekleştirilen koleksiyon sergileri, bu yeni düzenlemeyle yerini dönemlerin birbirleriyle etkileşime girdiği açık alanlara bırakıyor. Sanat tarihimizdeki birkaç on yıllık süreyi birbirine bağlayan bu küçük meydanlar sayesinde aynı zamanlarda üretimde bulunan farklı üslup ve yaklaşımdaki sanatçılar arasında ortak noktaları gözlemleme olanağı yaratılıyor.
• İstanbul Modern'in fotoğraf koleksiyonunda seçilen yapıtlar , ilk kez kalıcı koleksiyon katında sergilenmeye başlıyor. Bu yaklaşımla farklı ifade alanları arasında birbirini besleyen bir görsellik ve sanatçılar arasındaki etkileşim ön plana çıkarılmış oluyor.
• Sanat tarihimizde yer alan ama bugün adı unutulmuş sanatçıların çalışmaları güncel bir dille yeni kuşaklara tanıtılıyor.
• Galerilerde çalışmalara eşlik eden duvar metinleri ziyaretçilerin dönemler hakkında bilgi edinmesini sağlıyor.
• Sanat tarihsel referansların yanı sıra "Geçmiş ve Gelecek", 1970'li yılların ikinci yarısından itibaren varlığını hissettirmeye başlayan çağdaş sanat hareketleri içinde önemli büyük sergi ve bienallerde yer almış çalışmalara odaklanıyor.
• Çağdaş olanın güncel ruhuna karşılık veren, görsel kültürün disiplinlerarası yapısından doğan, makro ve mikro güncel politikalarla hesaplaşan çalışmalar farklı kuşak ve üsluptaki sanatçıları yeni bir kavramsal çerçeveye oturtuyor.
• Sergi kapsamında, müze deneyimini zenginleştirmek amacıyla İletişim ve Teknoloji Sponsoru Turkcell'in katkılarıyla kısa videolar hazırlandı. Sanatçıların ve sanat uzmanlarının görüş ve yorumlarıyla, yapıtlar ve dönemlerine ilişkin ek bilgilere ziyaretçiler akıllı telefonlarını kullanarak ulaşabilecekler.
• Koleksiyona yeni katılan sanatçılar: Rasim Aksan, Turan Aksoy, Tülay Tura Börtecene, Handan Börüteçene, Orhan Cem Çetin, Canan Dağdelen, Ahmet Ertuğ, Ara Güler, Nilbar Güreş, Gül Ilgaz, Ali Kazma, Sıtkı Kösemen, Nuri Kuzucan, Burcu Perçin, Seçkin Pirim, Gülay Semercioğlu, Sabire Susuz, Aslı Torcu, Ebru Uygun.
• "Geçmiş ve Gelecek" sergisinin en dikkat çekici yanı, güncel ve uluslararası bir yönelimle farklı coğrafyalardan sanatçıları bir araya getirmesi. Sergide, her yıl yenilenen ve genişleyen koleksiyonda yer alan güncel sanatın etkin uluslararası sanatçılarından Tony Cragg, Richard Deacon, Richard Wentworth, Michael Raedecker, Ghada Amer, Jennifer Steinkamp, Monica Bonvicini, Pae White, Mark Bradford, Julian Opie, Thomas Ruff, Olafur Eliasson, Thomas Saraceno ve Sterling Ruby'nin çağdaş Türk sanatıyla eşzamanlı üretilen çalışmaları da sergileniyor. Özellikle sergilemenin son yirmi yılında farklı coğrafyalardan sanatçılar, çalışmalarındaki ortak duyarlılıklar paralelinde bir araya geliyor.
Haberin devamı için ilerleyiniz >>>>>