İstanbul Underground: Bugünün Türk Yeraltı Edebiyatı

mimarizm.com / 20 Haziran 2017
Yeraltı edebiyatının görünmeyen simalarının Fransız fotoğrafçı Philippe Dupuich tarafından çekilmiş portreleri, arka planda İstanbul megalopolünün canlılığını yansıtıyor. Sergi, ziyaretçileri; Küçük İskender, Hakan Günday, Aslı Erdoğan, Metin Kaçan'ın portreleri eşliğinde yeraltı edebiyat dünyasında bir yolculuğa davet ediyor.

Fransız fotoğrafçı Philippe Dupuich'in yeraltı edebiyat dünyasından yazarların yakın plan portrelerini bir araya getirdiği sergi, aynı zamanda İstanbul'un kentsel heyecanını ve küreselleşmiş bir megalopolün canlılığını anlatıyor.

Yazar, çevirmen ve Türk edebiyatı uzmanı Timour Muhidine'in edebiyat danışmanlığını üstlendiği sergi, Küçük İskender, Hakan Günday, Aslı Erdoğan, Metin Kaçan gibi yazarların portreleriyle ziyaretçileri yeraltı edebiyat dünyasında bir yolculuğa davet ediyor. Fransız Kültür Merkezi galerisinde yer alan sergi, 13 Temmuz tarihine kadar ziyarete açık olacak. 

İsahag Uygar Eskiciyanİsahag Uygar Eskiciyan

Türk Yeraltısı’nın Portreleri 

Yazar, çevirmen ve Türk edebiyatı uzmanı Timour Muhidine'in sergiye ilişkin kaleme aldığı metin şöyle:

"Marjinal yazarlar her türlü sınıflamanın dışında kalırlar: Onlar, 2000’li yılların Türkiye'sinde, başka bir edebiyatın ve alternatif bir sanat üretiminin kanıtıdırlar. Genişleyen büyük kentlerin anonimliği içerisinde ayrı bir yerde duran bu yazarların metinleri dergilerde, bloglarda, bazen bir şiirde ya da Metin Kaçan’ın Ağır Roman’ı gibi efsaneleşmiş bir anlatıda gün ışığına çıkıyor.

Bohem Hayata Elveda! Çok hareketli ve sert Yeraltı kültürü, Beyoğlu ve Kadıköy'ün mahallelerinden çıkarak, bütün şehre yayıldı. Küçük İskender, Hakan Günday, Altay Öktem, Metin Kaçan, Sibel Torunoğlu, Batuhan Dedde, Niyazi Zorlu ya da Hüseyin Avni Dede… Tüm bu farklı isimlerin ve imgelemlerin ortak bir noktası var: Türk ruhunu ve nevrozlarını tarayarak açığa çıkarmak. Neşeli şakacılar, radikal kötümserler, kedi köpek gibi birbiriyle çatışan, genç ya da daha az genç yazarların oluşturduğu bir çeşit tesadüfi direniş topluluğu, edebi ve sanatsal hayatın basmakalıplarına karşı farklılığını ve direnişini haykırıyor. 

Amerika’daki Beats ya da 1980’lerde İngiltere ve Fransa’daki Punk akımlarının temsilcisi yazarlar gibi Türk Yeraltısı’nın başkaldıran asileri de bugünlerde kültürel bir Yeni Doğuş’un aktörleri olarak boy gösteriyorlar.

Kuşku ve bazen küçümsemeyle karşılanmış Yeraltı akımı yapıtları şimdilerde her biri çağdaş edebiyatın temel taşları olarak kabul ediliyor. Bu yapıtlar 1960’lı yılların Türk modernistlerinin romantik ve bohemlik mitosunu yeniden canlandırıp devam ettiriyor.

Philippe Dupuich tarafından 2013 ile 2016 yılları arasında edebiyat dünyasının bu görünmeyen simalarının geniş planda çekilmiş portreleri kentsel heyecanı ve küreselleşmiş bir megalopolün canlılığını anlatıyor. Arka planda çarpıcı bir İstanbul manzarasının yer aldığı Philippe Dupuich’in fotoğrafları Fransız Kültür Merkezi’nde izleyicilerle buluşuyor."

Ücretsiz gezilebilen sergiye kayıt yaptırmak için tıklayın. 


Philippe Dupuich hakkında:
Edebiyatla bağlantılı birçok projeye imza atan bağımsız sanatçı Philippe Dupuich; "Sur les traces d’Amkoullel, l’enfant peul" (Actes Sud), "La Réunion, île de mille part" (Actes Sud, 2001), "Nos Quartiers d’été" (Le Temps qu’il fait, 2004),  "Le Caire qui bat" (Michalon, 2006), "Empreintes et métamorphoses. Le bassin minier Nord-Pas-de-Calais" (Ouest-France, 2008) ve "Sous le soleil de Bernanos, Itinéraire avec Tahsin Yücel en Artois" (Empreintes temps présent, 2010) gibi edebi derlemelere fotoğraflarıyla katkıda bulundu.


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :