Kentte Bir Deneyim: Yer / Fold

mimarizm.com / 16 Kasım 2016
İzmir'de düzenlenen "İyi Tasarım" etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen enstalasyon, sıradan bir apartman dairesinden "loft" tarzı bir mekana giden yolun mimari, grafik ve fotoğrafik öyküsünü aktarıyor.

Nail Egemen Yerce (mimar), Emin Emrah Yerce (fotoğraf sanatçısı), Kenan Demiroğlu (iletişim tasarımcısı) ve Ayşegül Güngören (sanat tarihçisi) tarafından, Ayça Taylan'ın (mimar) katkılarıyla hayata geçirilen "Kentte Bir Deneyim: Yer/Fold" adlı enstalasyon, sıradan bir apartman dairesinden; çalışma, yaşama ve sergileme işlevlerinin iç içe geçtiği "loft" tarzı bir mekana giden yolun mimari, grafik ve fotoğrafik öyküsünü aktarıyor.

Dönüşümü süreciyle sergilemek

Buranın bir dönüşüm mekanı olduğunu dile getiren Nail Egemen Yerce, Akdeniz Akademisi'nin öncülüğünde gerçekleşen "İyi Tasarım" haftasının kendileri için itici güç yarattığını ve sonrasında toplam 17-18 aylık bir sürede YER projesinin tasarımını ve şantiyesini tamamladıklarını belirterek, sergi aracılığıyla bu işi süreciyle birlikte diğer insanlarla paylaşmayı hedeflediklerini ekliyor.

1487 Sokak, İzmir, Yerce Art Studio

1487 Sokak, İzmir, Yerce Art Studioİç mekanın dönüşümü

Serginin tanıtım metni ise şöyle:

YER
İzmir’de sıkışık bir yerleşim bölgesi olan Alsancak’ta yoğun bir trafik ve yaya akışının olduğu caddeye paralel olan 1487 Sokak’tayız. Bir paralelindeki bu hareketliliğe karşın kendi dünyası olan sakin bir sokak burası. Yer yer önlerinde küçük bahçelerin bulunduğu 5-6 katlı apartmanlar, çam, portakal, limon ağaçları arasından kuş sesleri ve çok sayıda park halinde duran araç var. Apartmanların zemin katları genellikle işyeri olarak kullanılmakta.

Bu sokağın ortalarına doğru yine önünde çam ağaçları ve bir limon ağacının bulunduğu bir apartmanın zemin katında bulunan iki katlı daire, bizim öykümüzün başlangıç noktası. Burası daha önceden konut olarak kullanılmış “potansiyel”i olduğunu düşündüğümüz bir YER. 

1487 Sokak, İzmir, Yerce Art Studio

Cephenin dönüşümü

Daha önceden konut olarak kullanılmış bu yeri, çalışma-sergi-yaşama işlevlerinin karşılanabildiği bir yere dönüştürmek fikri vardı aklımızda. Böylelikle bu yer, işlev ve yaşama biçimi açısından katlanan, çoğalan bir duruma sahip olacaktı. Birbirinden bağımsız düşünülebilecek bu işlevler ya da yaşama biçimlerinin, birbiri ile nasıl beraber yaşayacağı, birbiri arasındaki geçirgenliğin nasıl sağlanacağı, yaşamsal-mekansal akışkanlığın nasıl olacağı gibi sorular karşımıza çıkacaktı.  

İçindeki yaşam/larla beraber bu yerin sokakla kuracağı ilişki de ayrıca ele aldığımız bir konuydu. Sokağa bakan yüzün, katlanan ve bir tarafa doğru toplanan niteliği, iç ve dışın gerektiğinde birbirine aktığı birbiriyle bütünleştiği bir zemini sağlayacaktı.

"Kentte Bir Deneyim: Yer/Fold" adlı enstalasyon, 18 Kasım 2016 - 18 Ocak 2017 tarihleri arasında İzmir, Alsancak'taki Yerce Art Studio'da görülebilir.


İlişkili Haberler
Etiketler
Bu Haberi Sosyal Medyada Paylaşın
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.
Bu İçeriğe Yorum Yazın
Ad Soyad
E-posta
Yorum
Kalan karakter :